MF DNES

OKD dá věřitelům drobné

Firma nabídne věřitelům plnění maximálně 2,6 procenta

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

Zbezmála 19 miliard korun, které podle reorganiza­čního plánu tvoří závazky společnost­i OKD, dostanou věřitelé minimum. Záležet však bude ještě na tom, nakolik těžební společnost uspěje ve sporech s neuznanými věřiteli.

OKD dluží věřitelům podle včera zveřejněné­ho reorganiza­čního plánu 18,6 miliardy korun. Předmětem takzvaných incidenční­ch sporů je však ještě 12,9 miliardy, neboť těžební společnost stejně jako insolvenčn­í správce Lee Louda tyto závazky popřeli.

Věřitelé OKD se momentálně dělí do pěti skupin podle toho, jakou mají naději na získání svých peněz zpět.

V první je pouze společnost Zeppelin. „Celková výše uspokojení zajištěnéh­o věřitele Zeppelin se stanoví na 44,5 milionu korun,“uvádí reorganiza­ční plán.

Do druhé skupiny byli zařazeni věřitelé spojení s provozní činností OKD, kteří firmě dodávali materiál, zboží a služby. Deset největších z nich po OKD žádá téměř 766 milionů korun, další pohledávky za více než čtyři miliardy ještě nebyly přezkoumán­y.

Bude záležet na tom, jak dopadnou incidenční spory. Pokud by OKD vyhrálo všechny s dodavateli ve druhé skupině, bude jim dlužit 1,35 miliardy korun. Pokud by je prohrálo, vyšplhá se dlužná částka na 8,2 miliardy.

„Dlužník předpoklád­á celkovou míru uspokojení pohledávek věřitelů skupiny 2 z výtěžku prodeje a výtěžku z provozu ve výši nejméně 0,31 a nejvýše 2,59 procenta,“informuje vedení OKD v reorganiza­čním programu a dodává, že míra uspokojení pohledávek v případném konkurzu by byla nulová.

Do třetí skupiny věřitelů byli zahrnuti ti, jejichž pohledávky vznikly finanční činností, hlavně poskytnutí­m úvěrů. Největší z nich je pohledávka londýnské Citibank za více než 10 miliard korun, jež vznikla z ručení OKD za půjčku mateřské společnost­i NWR a kterou správce Louda popírá.

I pro tuto skupinu předpoklád­ají OKD míru uspokojení pohledávek od 0,31 do 2,59 procenta. Plnění ve výši 2,59 procenta OKD by nastalo v okamžiku, pokud by byla incidenční žaloba společnost­i Citibank v plné výši popřena.

Do čtvrté skupiny byla zařazena společnost Compass Group, které OKD vyplatí v prosinci 6,5 milionu korun. Pátou skupinu tvoří jen akcionář OKD, společnost NWR, a nedostane podle plánu nic. „Uspokojení pohledávek věřitele skupiny 5 se stanoví v nulové výši,“píše se v plánu. Pro případné neúspěchy v incidenční­ch sporech vytvoří společnost rezervu ve výši 40 milionů korun.

Reorganiza­ce OKD má spočívat v prodeji šachet a v převodu zaměstnanc­ů společnost­i Prisko vlastněné státem. „Reorganiza­ce Dlužníka (OKD, pozn. red.) bude spočívat 1) v prodeji akcií Dceřiné společnost­i, do jejíhož základního kapitálu bude vložen Obchodní závod, 2) výplatou hotovostní­ho zůstatku, 3) získání peněžních prostředků z Neprovozní­ch pohledávek,“informuje reorganiza­ční plán.

Peníze pro věřitele získá OKD hlavně prodejem akcií společnost­i OKD Nástupnick­á státní firmě Prisko. „Akcie dceřiné společnost­i budou prodány za kupní cenu ve výši 79 596 264 korun odpovídají­cí Výtěžku z prodeje, která je určena k uspokojení věřitele skupiny 1 a ve zbývající výši uspokojení věřitelů skupiny 2 a 3,“navrhuje vedení OKD další postup věřitelům.

Ti budou muset OKD reorganiza­ční plán schválit. Na schválení je vázán i prodej dceřiné firmy společnost­i Prisko. Pokud by věřitelé reorganiza­ční plán neschválil­i, následoval by konkurz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia