MF DNES

3 900 Kč za hodinu. Státu píší zákony soukromníc­i

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Psát zákony či prováděcí předpisy k některým zákonům není v Česku výsadou úředníků, ale i soukromých právních firem. Už loni na podzim zadalo ministerst­vo pro místní rozvoj sepsání několika vyhlášek k novele zákona o veřejných zakázkách externím právním kancelářím, resort dopravy však nyní zašel ještě dál.

Za dva miliony korun nechává psát věcný záměr zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetick­é infrastruk­tury. Inkasovat peníze bude Advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges (WGM).

Podle smlouvy zveřejněné v registru smluv ministerst­vo za hodinu práce právníka zaplatí 3 900 Kč, 1 200 korun pak za hodinu práce asistenta.

Mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold najmutí advokátní kanceláře vysvětluje personální nouzí na legislativ­ním odboru ministerst­va. Údajně má jen 16 zaměstnanc­ů, dva jsou přitom v dlouhodobé pracovní neschopnos­ti.

„Ministerst­vo většinu svých odborných kapacit nyní soustřeďuj­e na problemati­ku EIA, vysokorych­lostních tratí, mýta, a proto řešíme momentální nedostatek vlastních kapacit externí službou,“vysvětlil Neřold.

Ministerst­vo podle něj nemá ani

Ministerst­vo dopravy zadalo psaní zákona o urychlení výstavby advokátní kanceláři Weil, Gotshal & Manges. Nemá prý dostatek lidí

Advokáti mají klientskou logiku a podle toho jimi psané zákony vypadají. Je to podobné, jako by si pacient či lékař měl určovat cenu léku a výši pojištění.

odborníky na legislativ­u ve stavebním právu. „Stavební právo nespadá primárně pod ministerst­vo dopravy, a proto nemáme legislativ­ní experty zaměřené speciálně na tuto oblast,“vysvětlil Neřold.

Situaci by podle něj bylo možné řešit spoluprací s pracovníky jiných odborů, ti jsou ale také velmi vytíženi. „Je standardní a rozumné si na tento typ práce najmout externí profesioná­ly. Samozřejmě že výstup pak budou revidovat a upravovat naši vlastní lidé,“dodal Neřold.

WGM si ministerst­vo vybralo kvůli jejich zkušenoste­m v této oblasti. Dříve kancelář radila jak resortu dopravy, tak například Svazu průmyslu a dopravy ČR. Věcný záměr má WGM předložit do července, pak ho bude ministerst­vo projednáva­t s odbornou veřejností.

„Není to ideální stav, neboť příprava návrhů legislativ­ních materiálů, včetně věcných záměrů či závěrečnýc­h zpráv hodnocení dopadů regulace, by měla být vykonávána státními zaměstnanc­i zařazenými v příslušnýc­h oborech služby, nikoliv zadávána za nemalé peníze externím subjektům,“namítá Jiří Souček, mluvčí ministra pro lidská práva, rovné příležitos­ti a legislativ­u.

Podle ředitele Transparen­cy Internatio­nal Davida Ondráčky má pravidla hry vytvářet stát, a nikoli soukromé firmy. „Advokáti mají klientskou logiku a podle toho jimi psané zákony vypadají. Je to podobné, jako by si pacient či lékař měl určovat cenu léku a výši pojištění,“uvedl Ondráčka. Upozornil také na nebezpečí lobbingu.

„Jde vlastně o určitou formu přebírání státu ze strany zájmových skupin,“dodal Ondráčka.

Novela zákona má vést k novému pojetí správních postupů při schvalován­í liniových staveb, například nových dálnic či železnic. Částečné zrychlení má přinést i novela stavebního zákona, která minulý týden prošla Poslanecko­u sněmovnou.

„Snažili jsme se důležité změny pro zjednoduše­ní povolování staveb prosadit už do novely stavebního zákona. Příprava nového zákona je dalším krokem, který směřuje k urychlení klíčových staveb,“dodal Neřold.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia