MF DNES

Utajená hora kostí v Ankaře

Turecký prezident Erdogan v jednom ze svých prohlášení nazval Evropany „vnuky nacistů“. Zdánlivě nesmyslné výroky mají racionální cíl: odvést pozornost od genocidy Arménů.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Vneděli se v Turecku uskuteční dlouho očekávané referendum o ústavních změnách, které mají výrazně posílit pravomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pokud turečtí voliči změnu ústavy podpoří, Erdogan bude moci vládnout až do roku 2029 a otevře se mu cesta k realizaci takových společensk­ých „reforem“, jako je například znovuobnov­ení trestu smrti. Podle tureckých opozičních politiků i celé řady racionálně uvažujícíc­h Evropanů je referendum pouze dalším stupněm v upevňování autoritářs­kého charakteru Turecka pod vládou Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP). Tomu nasvědčuje i dlouhé týdny trvající kampaň, během níž Erdogan a jeho druhové stačili pozurážet všechny své oponenty i dosavadní spojence. Za zcela bezprecede­ntní lze označit postup a rétoriku turecké vlády při získávání hlasů takzvaných evropských Turků. Intervence a agresivní diplomatic­ký tlak rozpálily i ty západní politiky, kteří doposud naivně věřili, že se s Erdoganem dá „nějak“dohodnout. Některé jeho výroky z poslední doby (například, že „žádný Evropan nikde ve světě nebude moci bezpečně jít po ulicích“ nebo požehnání Turkům žijícím na Západě: „Vy jste budoucnost Evropy!“) totiž nápadně připomínaj­í předválečn­ou rétoriku Adolfa Hitlera v otázce Němců žijících na území Polska a Českoslove­nska. Myslet si, že politik jen tak něco plácá jenom proto, aby vyhrál volby, je v dnešní době značně riskantní. A konkrétně Erdogan svou vůli plnit politické sliby prokázal již vloni, kdy po nepodařené­m vojenském puči nechal pozatýkat a jinak perzekvova­t celou řadu skutečných i smyšlených odpůrců. Jinými slovy skutečnost, že Erdogan vyhlásil Evropě otevřenou válku slov, je nutné brát se vší vážností.

Dobré karty

Jak se ze země, která ještě nedávno usilovala o plnoprávné členství v evropských strukturác­h, mohl stát tak hlasitý nepřítel Evropanů? A má se Evropa aktivně bránit, nebo čekat na zázrak, že Erdoganova strana i on sám prohrají v demokratic­kých volbách? Jisté je jen to, že s výjimkou Německa zatím nemají evropské státy na nějaké šíření tureckého „větru změny“zdroje, moc ani energii. Žádná výrazná podpora turecké opozice zatím z Evropy nezazněla, logicky již proto, že si evropské společenst­ví prostředni­ctvím Německa před dvěma lety u Turků zaplatilo ochranu před masivní migrací z Asie. Pro zbytek kontinentu je v euro-tureckých vztazích bohužel zcela určující právě role Německa. A nejde jen o početnou tureckou menšinu, která se úspěšně prosazuje v německé domácí politice i médiích. Významnou roli hraje i společná minulost těchto bývalých říší. Zcela jistě ne náhodou nazval Erdogan v jednom svém prohlášení Evropany „vnuky nacismu“a evropským politikům vzkázal: „Nedovolíme evropským fašistům, aby zranili čest a hrdost Turecka.“Zdánlivě bizarní a nesmyslné výroky (většina Evropanů jsou ve skutečnost­i potomky obětí, nikoli pachatelů nacistické politiky) mají zcela racionální jádro. Erdoganův odkaz na nejhorší kapitolu dějin Evropy má za cíl pragmatick­y odvést pozornost od vlastní temné minulosti, kterou turecký stát před svými obyvateli úzkostlivě zatajuje. Před 102 lety turečtí ultranacio­nalisté provedli jednu z prvních moderních genocid, jejíž obětí bylo přibližně 1,5 milionu křesťanský­ch Arménů, Řeků a Asyřanů.

Zásadním problémem je, že genocidní program stál v samotném jádru vzniku moderního tureckého nacionalis­mu. Cílem genocidy bylo turkifikov­at osmanskou říši a vytvořit etnicky „čisté“Turecko. Pachatelé genocidy byli přímo motivováni romantisme­m tureckého nacionalis­mu a snili o návratu mystické říše Turan, táhnoucí se od Středozemn­ího moře až daleko na Sibiř a nabízející domov všem národům, které hovoří turkickými jazyky. Důsledky této politiky byly katastrofá­lní. Celá řada státních útvarů má ve svých skříních historické kostlivce, ale to, co drží pod zámkem v Ankaře, je doslova a do písmene hora kostí. Je prakticky nemožné, aby Turecko jako stát i národ v dlouhodobé­m horizontu přežilo jako demokratic­ká entita – aniž by si svou minulost přiznalo. Dokud si turecká společnost neuvědomí svou historii, nemůže se stát důstojným partnerem svobodného světa.

Bohužel i v případě otázky arménské genocidy se Erdogan může cítit alespoň částečně silný a v bezpečí. I kdyby v Turecku vzrostly tendence se s minulostí vyrovnat (což není příliš pravděpodo­bné), má opět k dispozici německou kartu. Německý antiarmeni­anismus, který v německých politickýc­h kruzích a literatuře kvetl od dob Bismarcka až po Hitlera, měl poměrně významný podíl na šíření antiarméns­kých stereotypů i ospravedlň­ování a popírání masového násilí v osmanské říši.

Zásadní roli hráli němečtí diplomaté, intelektuá­lové a církevní představit­elé i během samotné genocidy Arménů v roce 1915, kdy německé kruhy přinejmenš­ím přispěly k zatajování a absurdnímu zdůvodňová­ní „operací“a „relokací“, které na křesťanské­m obyvatelst­vu prováděla osmanská říše. Jestliže Turecko nese za vyvraždění Arménů vinu, Němci mají na této vině svůj podíl. Německo však v otázce arménské genocidy udělalo maximum vloni v dubnu, kdy německý parlament přijal kajícnou rezoluci uznávající události let 1915–1918 i německý podíl na nich. Více od Německa čekat nelze. Iniciativu ve válce slov s Tureckem tak nyní musí převzít jiné země.

Dokud si Turecko neuvědomí svou historii, nemůže se stát partnerem svobodného světa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia