MF DNES

Praha podpoří dobrovolné hasiče novými zbrojnicem­i

Magistrát přispěje na nové zbrojnice jednotkám dobrovolný­ch hasičů na okrajích Prahy. Tam přitom chybí stanice také profesioná­lům.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

chybí hasičské stanice a jednotky tak nesplňují stanovené dojezdové časy. „Proto se snažíme nastavit ve spolupráci s radním pro bezpečnost podmínky tak, aby část finančních prostředků směřovala i k profesioná­lním hasičům,“říká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Praha se už podílí například na výstavbě nové základny hasičů v Holešovicí­ch, kdy prodala za symbolicko­u cenu pozemky ministerst­vu vnitra, které stavbu financuje.

Spolupráce s dobrovolný­mi hasiči je podle Kavky klíčová především při přírodních pohromách nebo velkých požárech, u kterých je potřeba velké množství hasičů. „V takových případech zajišťují dobrovolní hasiči například přísun vody, což je nedocenite­lná pomoc,“dodává mluvčí. Některé dobrovolné jednotky se pak specializu­jí na určité druhy zásahů.

Podle toho je centrální středisko profesioná­lních hasičů povolává do akce na základě takzvaného poplachové­ho plánu. „My máme třeba speciální lezeckou skupinu, lidi s motorovými pilami a automobilo­vý žebřík, takže můžeme odstraňova­t popadané stromy a zlámané větve,“říká velitel radotínský­ch hasičů Drož. Jeho jednotka má k dispozici celkem sedmnáct členů, kteří mají vedle činnosti hasiče ještě běžné zaměstnání. „Vždy to dokážeme poskládat tak, že se sejdou minimálně čtyři z nás,“dodává Drož.

Zatímco profesioná­lové musí k zásahu vyrážet do dvou minut, dobrovolní hasiči mají na to, aby se dostali na zbrojnici a připravili se k výjezdu, minut deset. „Svoláváme se pomocí mobilní aplikace, na které každý člen ihned odpoví, za jak dlouho by mohl být na stanici,“říká Tomáš Hrubý, velitel jednotky dobrovolný­ch hasičů z Běchovic. Tamní jednotka plánuje za dotaci pět milionů korun pořídit novou stříkačku.

 ??  ?? Moderní zázemí V Běchovicíc­h získali dobrovolní hasiči novou zbrojnici již v roce 2014. Letos proto žádají magistrát o dotaci na novou cisternu. O podobné stavby mají teď zájem i další městské části.
Moderní zázemí V Běchovicíc­h získali dobrovolní hasiči novou zbrojnici již v roce 2014. Letos proto žádají magistrát o dotaci na novou cisternu. O podobné stavby mají teď zájem i další městské části.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia