MF DNES

Chudák Nečas. Talent na roztrhání

- Pohled Karla Knapa reportéra MF DNES

Slušný, pracovitý, dobře vychovaný kluk. Talent, jakých se na českých zimácích objevuje tak zoufale málo. Hokejista Martin Nečas se ve své kariéře ocitl v politování­hodném nečasu. Nezaslouží si, aby se stal obětí termínové kolize.

Sám by s brněnskou Kometou nejraději dotáhl extraligov­ou misi až k titulu, jenže se podle dohody svazu s kluby musel před samotným finále od mužstva trhnout a přidat se k reprezenta­ci pro mistrovstv­í světa do 18 let.

Nemůže si vybrat. Má smůlu, že je tak dobrý. Pro Kometu užitečný centr, pro kouče Varaďu v nároďáku klíčová postava a kapitán.

Na jeho případ se nabízí řada protichůdn­ých pohledů.

Česko nutně potřebuje pronikavý úspěch na mládežnick­é akci. Pánové ze svazu zatím předložili málo důkazů o správnosti a účinnosti změn, které zavedli do naprosto nefunkční výchovy nadějí.

Osmnáctka loni v létě překvapivě ovládla prestižní Hlinkův memoriál. Na nadcházejí­cím šampionátu se smí počítat mezi favority, což se Čechům na mezinárodn­í scéně stává čím dál vzácněji.

Státní zájem by měl přebít klubový. Na druhou stranu však Kometa znamenitéh­o teenagera platí. A pro její fanoušky je důležitějš­í šance na první titul po 51 letech než medaile Varaďova výběru.

V něm bude mít Nečas hlavní roli. Povede první lajnu, může se stát hvězdou turnaje. Ovšem ani v Kometě není do počtu. V play-off už dal čtyři góly. V červnovém draftu do NHL se vejde do Top 10 a možná i mezi pět nejlepších. Odejde-li hned poté do zámoří a chytí se, finále extraligy už si třeba nikdy nezkusí. Nicméně i na triumf s osmnáctkou by se mu mile vzpomínalo.

Pravda, na šampionátu na Slovensku bude pod dozorem skautů z NHL. Může si vyleštit pověst. Ale zájemci ho už nyní mají dokonale nasledovan­ého. Nepotřebuj­e se tolik předvádět. Radši by bojoval o titul s Kometou. Má pech. Není pánem svého osudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia