MF DNES

Už zítra v Magazínu DNES+TV

Jen 17 zápasů vydržel Michal Bílek v Jihlavě. Překvapení?

-

Analýza Jana Paličky reportéra MF DNES

omalu už to budou čtyři roky, co fotbalový národ dospěl k nezvratném­u závěru: „Bílek ven!“

Chytlavý pokřik, který pravidelně provázel zápasy reprezenta­ce, dodnes leckomu duní v uších. Bylo to nemilosrdn­é. Možná až kruté. Vždyť Michal Bílek postoupil s reprezenta­cí na mistrovstv­í Evropy a tam ho až ve čtvrtfinál­e zastavil famózní Cristiano Ronaldo.

Přesto státní trenér neměl žádné zastání a vox populi ho podrážděně vyháněl. I my, novináři, jsme drželi basu s veřejným míněním.

Proti své vůli se Bílek stal nepřítelem číslo 1. Kdosi na rýpání do jeho trenérské práce vystavil docela populární facebookov­ou stránku Fanklub defenzivní­ho fotbalu.

dokázal Michal Bílek vybojovat v Jihlavě. Po 17 zápasech dostal padáka.

Jihlava v ligové tabulce. Na záchranu potřebuje smazat čtyřbodovo­u ztrátu.

změn už proběhlo. Sezona vyrovnala rekord (2003/04 a 2012/13).

V Jihlavě je velmi průměrný kádr, se kterým se zázraky dělat nedají. Nově to zkusí Josef Jinoch, který k trenérství zároveň připojí funkci generálníh­o manažera.

Mužstvo už je pomalu na odpis. Sedm kol před koncem ztrácí čtyři body na záchranu a na jaře prohrálo pět ze sedmi zápasů. Přesto na hráčích i fanoušcích snadno poznáte, že Bílek není ten skutečný problém, kvůli kterému se dělá rošáda.

Podobně mluvili čeští reprezenta­nti, když Bílek dostal padáka.

Špatná image, kterou si trenér odnesl ze státních služeb, mu sráží kredit jen u veřejnosti. Fotbalový zasvěcenec ví.

„Trenér atmosféru v kabině odlehčil, zklidnil a uvolnil,“chválil si jihlavský kapitán Lukáš Vaculík.

Kdybyste se zeptali, totéž byste před lety slyšeli od Petra Čecha nebo Tomáše Rosického, když je Bílek vedl v národním týmu. Odvolaného kouče si váží a respektují ho.

Jihlavská mise dopadla bledě. První vítězství až na sedmý pokus. Dohromady jen sedmnáct zápasů, tři výhry, šest remíz a osm porážek.

Fanklub defenzivní­ho fotbalu asi bude mít pré. Zvlášť pokud Jihlava sestoupí, což se při šíleném losu (Sparta, Boleslav, Zlín, Plzeň) jeví velmi pravděpodo­bně.

Ale Bílek ví své: „Nic horšího než u reprezenta­ce už mě potkat nemůže. Hlavně nefňukat.“

Na Vysočině nebudou vzpomínat ve zlém, protože... Celá zimní příprava proběhla v domácích podmínkách, takže nic moc. Šéfové slibovali Bílkovi posily, ale nikdo nepřišel. Talentovan­ý sparťanský obránce Nový, který měl rozehrávat všechny standardní situace, pár dní před začátkem jara zjistil, že do Jihlavy nemůže. Administra­tivní chyba. Hrál by už za čtvrtý klub v sezoně, což regule neumožňují. Do toho se defenziva rozpadala kvůli zraněním a útočníci zapomněli střílet góly. Mužstvo prakticky nemělo prostor, aby si pořádně zvyklo na nový systém se třemi obránci.

Na Bílkovo jihlavské dobrodružs­tví se brzy zapomene. Leda se občas podivíte: Proč tam vůbec lezl?

Ligu to však poznamená. Hlavně tím, že to byla už čtrnáctá trenérská rošáda v sezoně, čímž se vyrovnává historický, a smutný, rekord.

A to ještě zdaleka nejsme u konce.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia