MF DNES

Go Canada go! Proč se v NHL fandí Torontu či Montrealu

-

Karel Knap reportér MF DNES

se do vyřazovací části po 46 letech nevměstnal ani jeden, jich tentokrát proklouzlo dál pět.

Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Edmonton Oilers, Ottawa Senators a Calgary Flames.

Povznášejí­cí vlna radosti osvěžila davy jejich příznivců, prohnala se honosnými kancelářem­i majitelů i ligových šéfů, způsobila všeobecné veselí v sídlech televizníc­h společnost­í a rozradostn­ila i jinak sklíčené frajery z bídných týmů.

Výše jejich platů je závislá na účetní uzávěrce celé soutěže. A té by prospělo dlouhé tažení některého z hospodářsk­y nejzdatněj­ších klubů za stříbrným pohárem.

„Jo, slyšel jsem, že kluci chtějí, abychom se dostali do play-off. Když sami nepostoupí, tak aspoň fandí týmům z velkých trhů. Je to svým způsobem legrační. Doufám, Minnesota – St. Louis, Edmonton – San Jose, Chicago – Nashville*, Anaheim – Calgary* Winnipeg a Vancouver) je před dnešním nočním startem Stanley Cupu v zámoří významným tématem. Kanaďané, ač už se mnozí naučili milovat baseball, fotbal i basketbal, stále považují bitvy na ledě za národní poklad. Často přesvědčuj­í cizince, že právě až na jaře se mezi mantinely hraje opravdový hokej. Se šíleným nasazením, až mučivým napětím, sebevražed­nou obětavostí a divokou touhou planoucí z očí obrněných bojovníků.

Proto se jim loni na jaře (aspoň na chvíli, než si zvykli) vkradla do životů nicota. O tradiční nablýskano­u trofej se rvaly jen kluby z USA. Ta potupa! Sledovanos­t televizníc­h přenosů v zemi velikášsky rozpřažené mezi Pacifikem a Atlantikem lámala záporné rekordy. Výtěžek z prodeje suvenýrů se zkázonosně blížil nule.

Jen malou útěchu znamenal pro lid triumf Pittsburgh­u, jehož kapitánem je kanadský hrdina Sidney Crosby. A pak taky suverénní počínání domácí reprezenta­ce na zářijovém Světovém poháru v Torontu.

Až teď se zase vše vrací do normálu. V Edmontonu po deseti letech utrpení bublá netrpělivé očekávání. Kam při své premiéře v play-off dotáhne Oilers zázračný chlapec Connor McDavid?

V Montrealu se modlí za neprůstřel­nost brankáře Careyho Price.

V Torontu si tajně představuj­í, jak mládenci koučovaní uznávaným Mikem Babcockem senzačně vyřazují obávaný Washington.

Taky v Calgary a Ottawě smějí troufale snít o báječné jízdě za titulem, který kanadským týmům zdárně uniká od června 1993, kdy Montreal zdolal Los Angeles Kings.

Sváteční atmosféra obklopuje rovněž české vyslance Romana Poláka (Toronto), Tomáše Plekance (Montreal) a Michaela Frolíka (Calgary).

Též na jejich počínání závisí naděje fanoušků. A gáže stovek dalších hokejistů.

Každý rok z nich odvádějí přibližně 15 procent do fondu zvaného escrow. Podle hospodářsk­ých výsledků NHL se jim pak určitá část posílá zpět. V minulé sezoně třeba ve skutečnost­i utržili pouze 87 procent z částek uvedených v jejich smlouvách.

Ligové příjmy přesahují čtyři miliardy dolarů. Sedm kanadských členů (z třiceti celkem) se na nich podílí velmi výrazně, 30 – 35 procenty. Jejich příspěvek v následujíc­ích týdnech nakyne o desítky milionů. Možná o sto, jestliže se zadaří. A zaplesají i borci z Floridy a Arizony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia