MF DNES

Sport.idnes.cz Fotbalem otřásl útok

U autobusu s fotbalisty Dortmundu bouchla bomba, Liga mistrů se nehrála. Šlo o terorismus?

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Kdepak, to nepřicháze­lo v úvahu. Vystrašení fanoušci, otřesení hráči, nervozita všude okolo... UEFA neváhala a rychle odsouhlasi­la přeložení na dnešních 18.45.

Zatímco Barcelona vybíhala k utkání v Turíně, dortmundsk­ý generální ředitel Hans-Joachim Watzke stál před televizním­i kamerami a popisoval chvíle hrůzy. jestli jsem v pořádku, vůbec jsem nechápal proč,“říkal v televizi bývalý útočník Luděk Zelenka, který měl přímo na místě utkání komentovat. „Když jsme se ptali, co se děje, nikdo nic netušil. Ale teď všichni kroutí hlavou a diví se, co se může stát. Že je nebezpečí reálně tak blízko nás.“

Může se zdát, že i fotbal trpí tím, co v posledních měsících děsí celou Evropu. Teroristic­ké útoky se hrozivě množí a nevyhýbají se ani vrcholným sportovním událostem – vždyť už v listopadu 2015 při sérii útoků v Paříži explodoval­a bomba poblíž stadionu, kde měla hrát domácí reprezenta­ce zápas s Německem.

Ale šlo o terorismus i tentokrát? Kdo za nastražený­mi náložemi stál? Osamocený šílenec? Organizova­ná skupina? Proč útočil právě na autobus s hráči? Co sledoval?

Otázek je moc, na odpovědi se zatím čeká. A dost možná ještě čekat bude. Německá policie případ řeší a během včerejšího večera vydala jen strohé prohlášení: „V tuto chvíli není možné určit, co přesně výbuch způsobilo.“

Německý tým se v těžkých chvílích mohl opřít o podporu ze všech stran. Na sociálních sítích posílali povzbudivé vzkazy fanoušci i fotbalové osobnosti včetně bývalého reprezenta­čního kapitána Michaela Ballacka, přímo na stadionu vyjádřili solidaritu fanoušci Monaka, kteří hromadně skandovali „Dortmund, Dortmund“.

Borussia na oplátku rozjela kampaň „Nocleh pro fanoušky soupeře“, přes niž se snaží příznivcům Monaka sehnat zdarma ubytování, aby nemuseli cestovat domů a mohli zůstat na dnešní odložené utkání.

Ve stínu skandální události zůstalo druhé čtvrtfinál­ové utkání, které by za normálních okolností zřejmě obsadilo novinové titulky. Barcelona, která mimochodem okamžitě přála uzdravení svému bývalému hráči Bartrovi, si v boji o postup opět zavařila.

Už v osmifinále úvodní zápas nezvládla, v Paříži dostala čtyři góly. Na hřišti Juventusu si vedla jen o fous lépe: s domácími, kteří předvedli parádní výkon, prohrála 0:3. Doma tak znovu bude mít pořádnou honičku, musí dokázat, že zvládne další velký obrat.

Ale fotbal samotný včera večer bohužel ustoupil do pozadí. Krásnou hru ohrozila nepříjemná událost, které se těžko čelí.

 ?? Foto: Reuters ?? Zasažený autobus Týmový autobus Borussie cestou na zápas Ligy mistrů s Monakem poškodila exploze výbušnin nastražený­ch v křoví u silnice, španělský obránce Marc Bartra skončil v nemocnici s poraněnou rukou.
Foto: Reuters Zasažený autobus Týmový autobus Borussie cestou na zápas Ligy mistrů s Monakem poškodila exploze výbušnin nastražený­ch v křoví u silnice, španělský obránce Marc Bartra skončil v nemocnici s poraněnou rukou.
 ?? Foto: Reuters Foto: AP ?? Šokovaný tým Hráči Borussie s trenérem Thomasem Tuchelem (zcela vpravo) krátce po incidentu. Podle policie nebylo včera večer jasné, zda exploze byly teroristic­kým činem, nebo například akcí fanoušků.
Foto: Reuters Foto: AP Šokovaný tým Hráči Borussie s trenérem Thomasem Tuchelem (zcela vpravo) krátce po incidentu. Podle policie nebylo včera večer jasné, zda exploze byly teroristic­kým činem, nebo například akcí fanoušků.
 ??  ?? Hrát se nebude Fanoušek Monaka se fotbalu včera v Dortmundu nedočkal, zápas byl odložen na dnešní podvečer.
Hrát se nebude Fanoušek Monaka se fotbalu včera v Dortmundu nedočkal, zápas byl odložen na dnešní podvečer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia