MF DNES

Svátky jara z mechu a kapradí

Někdy stačí málo, aby vznikla ta nejkrásněj­ší dekorace. Spolu s floristkam­i z Lifestyle Boutique & Atelier přinášíme nápady, jak skloubit pro Velikonoce typickou barevnost s elegancí a přirozenos­tí, které jaro a probouzejí­cí se příroda přinášejí.

- text Karolína Hornová foto Tomáš Krist, MAFRA

Proč zdobit stůl, okenní parapet či dveře jen na těch pár dní, po které velikonočn­í období trvá? Po dlouhé a tuhé zimě máme konečně příležitos­t užít si všechny barvy jara do sytosti a vytvořit dekorace, které nás budou svými barvami a vůněmi těšit i po skončení jarních svátků. Nebo klidně ještě před jejich začátkem. A vězte, že stačí vybrat tu správnou kombinaci květin ai z ,obyčejného‘ aranžmá ve váze vznikne harmonická dekorace, kterou budou všechny návštěvy obdivovat.

Těžko bychom našli rostliny, které lépe charakteri­zují jaro, než narcisy, tulipány, hyacinty a větvičky kočiček. Zároveň ale nepředstav­ují žádnou ohranou písničku.

Naopak. V moderní floristice mají bohaté zastoupení a žádná jarní dekorace by se bez jejich šťavnatých barev a typických vůní neobešla. V našich aranžmá ale hrají trošku jinou roli, než jsme možná zvyklí. Exotický vzhled květenství hyacintů skvěle doplňuje kytici, která spojuje eleganci pečlivě vybraných květin s nedbale krásným dojmem ,lučního kvítí‘.

V mechovém lůžku zase tato omamně vonící květina působí jako z pohádkové zahrádky u lesního obydlí skřítků a skvěle sekunduje modřencům, svým menším příbuzným. Neotřelé, ale zároveň velmi přirozeně působící aranžmá do skla je oblíbeným prvkem moderních interiérů ve skandinávs­kém stylu. Je tak jednou z možností, jak velikonočn­í dekoraci propašovat do moderního bytu, aniž by v něm působila nepatřičně. Nejlépe působí, když je použito více skleněných nádob v různých velikostec­h a z nich vytvořen nedbalý shluk.

Mech je nejen skvělou a oku lahodící alternativ­ou zeminy, ale i materiálem, který sluší věncům. A pokud máte věnec spojený spíše s Vánoci, na další stránce vám tuto domněnku vyvrátíme. Dekorace mechu voní, jako bychom si ji právě přinesli z lesa po dešti. Díky vlhkosti, kterou mech zadržuje, se není třeba bát použít tradiční jarní květiny, a to klidně i s cibulkou – celek bude působit velmi přirozeně a květiny déle vydrží. Ten správný velikonočn­í šmrnc pak věnci dodají kropenatá křepelčí vajíčka, která příroda už ozdobila za vás.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia