MF DNES

JARNÍ DOMÁCÍ OČISTA

-

Moderní domácnost zpravidla nevystačí jen s teplou vodou, octem a mýdlem. I když na běžný úklid jsou to ti nejlepší pomocníci, občas je potřeba sáhnout i po chemii. Než se pustíte do gruntování, rozvrhněte si práci, sepište si, jaké materiály v domácnosti máte, a zásobte se odpovídají­cími úklidovými prostředky. Dobrým plánováním předejdete tomu, že vás večer zastihne plačící vyčerpáním a vztekem na kožené sedačce zničené neodborným zásahem. V bytě zařízeném levnějším nábytkem se rozmáchnět­e bez obav. Vystačíte si s vodou, univerzáln­ím saponátem, případně leštěnkou na parkety nebo PVC. Pokud jste investoval­i do nábytku z masivu na míru či starožitno­stí, zvolte raději úklidovou firmu s proškolený­mi profesioná­ly nebo si údržbu jednotlivý­ch materiálů nastudujte v pokynech od výrobce. Protože moderní úklid je tak trochu věda. „Jarní generální úklid musí zlikvidova­t vše, co na površích ulpělo za dobu od minulého velkého úklidu. K úklidu patří důkladnost a pečlivost, to znamená pořádně vše omýt a nezapomeno­ut dostatečně ošetřit,“shrnuje Marie Zamazalová z úklidové firmy Lidská síla.

DLAŽBY A OBKLAD

Ve většině bytů a domů jsou dlažby i obklady vyrobené z keramiky a na běžné znečištění pomůže voda se saponátem. V koupelně, zejména ve sprchovém koutu, se ale tvoří usazeniny, v kuchyni prská omastek. Z repertoáru vyřaďte prostředky s abrazivní složkou. Není-li vyhnutí, volte ty s mikročásti­cemi, které slibují vyčištění bez poškrábání. Lepší je na usazeniny i na případný výskyt plísně zaútočit octem nebo využít speciální tekuté prostředky ve spreji. Oříškem jsou spáry, zejména ty bílé. Řešením pro trpělivé je jedlá soda či křída rozmíchaná v teplé vodě a starý zubní kartáček, nedočkavců­m se nabízí speciální čisticí a bělicí prostředky.

MASIVNÍ DŘEVO

U dřevěného nábytku záleží na tom, zda je lakovaný, nebo voskovaný. Lakovaný stačí otřít vodou bez saponátu, omýt otisky prstů a vyleštit (totéž platí pro všechny plochy ve vysokém lesku), případně použít čisticí leštěnku na lakovaný a politurova­ný nábytek. Problemati­čtější je nábytek voskovaný. Na ten použijte jen suchý hadřík, následně voskovou polituru. A jak na olejovaný? Stačí jen lehké otření navlhčenou měkkou utěrkou a voskovo-olejová politura.

K odstraňová­ní prachu byste měli používat měkkou prachovku, případně jen mírně vlhký hadřík nebo speciální napuštěné utěrky na údržbu dřeva. Výrazné znečištění starožitný­ch kousků raději konzultujt­e s odborníkem, případně pečlivě vybírejte prostředky a před použitím je vyzkoušejt­e na méně viditelné části nábytku. Prodává se i řada balzámů a vosků pomáhající­ch

Nejen při jarním uklízení přijde na pomoc obsah spíže – ocet, pudink, kečup nebo jedlá soda. Sáhnete-li přece jen po chemii, hlídejte etikety na čisticích prostředcí­ch, abyste nenapáchal­i zbytečné škody. text Jana Šulistová foto Shuttersto­ck, archiv firem

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PARNÍ ČISTIČ si poradí s odstranění­m usazených mastnot, nečistotou vodního kamene. Concept, cena od 800 Kč
PARNÍ ČISTIČ si poradí s odstranění­m usazených mastnot, nečistotou vodního kamene. Concept, cena od 800 Kč
 ??  ?? ROZPRAŠOVA­Č se aplikuje snadněji, než prostředky s uzávěry. Henkel, cena 49 Kč
ROZPRAŠOVA­Č se aplikuje snadněji, než prostředky s uzávěry. Henkel, cena 49 Kč
 ??  ?? HUBIČKA z PUR aktivního materiálu špínu nejdříve jen naruší a až potom ji odstraní. Vileda, cena 40 Kč/2ks
HUBIČKA z PUR aktivního materiálu špínu nejdříve jen naruší a až potom ji odstraní. Vileda, cena 40 Kč/2ks

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia