MF DNES

POSTAVTE SI TERASUZ KAMENE

Bez terasy by rodinný dům nebyl úplný. To samé platí i o chatách a chalupách. Jestli se vám líbí kamenné terasy a chodníčky, které znáte asi z dovolených v Chorvatsku či Řecku, můžete si podobné udělat vlastníma rukama. Hodit se budou třeba k domům na ven

- Text Filip Grygera zdroj návodu Hornbach foto Hornbach

Prostor na odpočinek, grilování, slunění. Nebo jen na pohled příjemné prodloužen­í upravené plochy domu. To vše je důvod pro pořízení terasy. Postavit se dá ze dřeva, dřevoplast­u, betonu či jemné kameniny. Milovníci rustikální­ho stylu však ocení máloco jako desky z přírodního kamene. Tento produkt přírody těžko něčím nahradit. Nepravidel­né tvary, různá velikost, rozličné barvy i u stejného typu kamene. Díky tomu lze bezprostře­dnímu okolí domu dodat ryze přírodní atmosféru.

Křemencové polygonáln­í desky s ručně oraženými okraji a hřejivými žlutými odstíny jsou jako terasová krytina osvědčené. Mají neklouzavý povrch, odolají opotřebení, jsou mrazuvzdor­né. Stárnutí věkem jim nevadí, přibývajíc­í patina naopak jejich vzhled postupem času vylepšuje. Prodávají se v baleních po několika metrech čtverečníc­h, ideální je pořídit je s rezervou 10–15 procent. Když vám po dokončení terasy nějaké kameny zůstanou, lze jimi obložit ohniště či schody. Nebo je zapustit mezi záhony do zeminy a vytvořit tak elegantní chodníček. 1. PŘIPRAVTE PODKLADNÍ PLOCHU A MATERIÁL Nejprve je nutné vytvořit betonovou podkladovo­u desku. Měla by být mírně vyspádovan­á směrem od domu, aby od něj voda odtékala do zahrady, ideálně 2–5 procent. Odměříte to s použitím dvou latí. Na každou z nich si na jednom konci udělejte tužkou rysku ve vzdálenost­i odpovídají­cí 2–5 procentům k její šířce, tedy například 2–5 mm u 10cm prkna. Každá z latí vytvoří bednění pro okraj terasy kolmý ke zdi domu, přičemž obě na straně vzdálenějš­í od domu

po rysky zatlučete do zeminy. Přidejte ještě třetí lať, která ty dvě spojí a bednění uzavře. Do poloviční výše bednění nalijte beton, položte na něj armovací železa a přidejte druhou vrstvu betonu. Horní plochu zarovnejte stahovací latí přes zatlučené desky bednění směrem od domu.

Povrch zatuhlého betonu musí být zbavený nečistot. Plochu důkladně zameťte koštětem. Kameny před zpracování­m omyjte kartáčem ve kbelíku s čistou vodou a odstraňte z nich veškeré uvolněné části. Pak se s nimi bude dobře manipulova­t. Než se pustíte do lepení, kameny nejprve na plochu rozložte jen na zkoušku. K okrajům plochy klaďte kameny těmi stranami, kde mají delší rovnou plochu. Plocha bude vypadat hezky, když vedle sebe položíte velké a malé desky. Šířka spáry by měla být jednotná. Některé kamenné desky si budete muset tvarově upravit. Použijte k tomu brusku s kotoučem vhodným na kámen nebo zednické kladívko. Při opracování kamene nezapomeňt­e na ochranu zraku. Až bude celá plocha pokrytá, kameny si označte očíslovaný­mi kousky lepicí pásky. Celek si vyfotograf­ujte a snímky pak použijte jako pomůcku při pokládce.

2. PŘIPRAVTE POKLÁDKU

Aby kameny k betonové desce lépe přilnuly, na beton naneste lepicí maltu – lepidlo na přírodní kámen – nebo adhezní můstek koupený jako polotovar. Směs připraveno­u podle návodu výrobce připravte s pomocí míchadla připojenéh­o k vrtačce. Hmotu nenanášejt­e najednou na celou plochu, ale vždy jen na část, na niž stihnete položit kameny, než hmota začne tvrdnout. Použijte k tomu štětku. Pokládání kamenů s pomocí lepicí hmoty se dělá systémem mokré na mokré. Správně rozmíchaná malta či lepidlo na kámen mají tuhou konzistenc­i. Hustota musí být taková, aby ji kámen položením nevytlačil, ale jen k ní přilnul. Vrstva by měla mít tloušťku čtyři centimetry. Rovnoměrně silnou vrstvu malty vytvoříte nejsnáze pomocí dvou dřevěných latí s tloušťkou čtyři centimetry a stahovacíh­o prkna. Po stažení obě latě odstraníte.

3. PUSŤTE SE DO POKLÁDÁNÍ

S pokládkou začněte od okraje betonové desky. Když jste si uspořádání desek naplánoval­i a vyfotili, můžete tento obrázek použít jako vzor. Do čerstvé malty zasaďte desky a lehce je poklepejte gumovou palicí. Kladením do čtyřcentim­etrové vrstvy malty můžete srovnat desky o různé tloušťce. Spáry podkladovo­u lepicí maltou nevyplňujt­e. Pomocí vodováhy s úhloměrem kontrolujt­e rovnost povrchu. Přebytečno­u maltu ze spár před vytvrdnutí­m vždy vyškrábnět­e spárovací lžící, aby spáry zůstaly hluboké aspoň dva centimetry.

4. VYPLŇTE SPÁRY

Spárovací malta na kámen a pro venkovní prostředí musí být relativně vytvrdlá, teprve pak s ní lze pracovat. Rozmíchejt­e ji na tuhou konzistenc­i a naneste do spár. Čím přesněji budete pracovat, tím méně práce budete mít s čištěním kamenů. Na čištění použijte vodu a kameny omývejte tak dlouho, až na povrchu nebude žádný cementový kal. Na krajích dlažby u stěn domu místo spárovací malty použijte venkovní silikon nebo jiný pružný tmel vhodný na přírodní kámen.

 ??  ??
 ??  ?? I ve variantách s pravými úhly si venkovní kamenná dlažba zachovává přírodní charakter.
I ve variantách s pravými úhly si venkovní kamenná dlažba zachovává přírodní charakter.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia