MF DNES

Dcera se mi zabila kvůli školní šikaně

Své třináctile­té dceři se snažila pomoci. Apelovala na vedení školy. Marně. Dcera spáchala sebevraždu. Tragédii se matka rozhodla zveřejnit jako varování.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

K dyž Dana Moravcová jednou nečekaně vstoupila do dceřina pokojíku, třináctile­tá Julie spěšně ukryla mobil pod polštář. „Juli, co to přede mnou schováváš?“podivila se. „Mami, prosím tě, to nechtěj vědět.“

Tato situace se matce vybavila dva týdny poté, kdy už její dcera nežila. Oběsila se v lesíku na okraji Liberce. 13. dubna 2015. Jsou tomu přesně dva roky. Když pak policisté pátrali v historii jejího telefonu, zjistili, že si na internetu hledala návody k sebevraždě. Vybrala si ten nejjistějš­í způsob.

Matka věděla, že se Julie trápí a také proč. Byly si blízké, dcera se jí svěřovala. Přesto ani ona tehdy nedohlédla hloubku jejího zoufalství. Teď už ví mnohem víc, a právě pro- to se odhodlala podělit o tragický příběh své dcery s MF DNES. Může pomoci jiným.

Liberecký policejní komisař Josef Košek napsal do usnesení o odložení věci tuto větu: „Jako důvod sebe- vražedného jednání a pravděpodo­bný motiv Julie Moravcové se tak jeví její hypersenzi­bilita v kombinaci s pocitem nezačleněn­í se do školního kolektivu.“

Matka má dnes od odborníků potvrzeno, že sebevražda Julie souvisí s drsnou školní šikanou. Spolužáci jí nadávali. „Jsi štětka, fialový dobytek. Jsi tlustá, nejšeredně­jší a nejblbější prostitutk­a z Kazachstán­u,“zaznamenal­a si do deníčku. Ponižovali ji kvůli oblečení, svačině. Někdy došlo i na fyzické ataky.

Dana Moravcová se to se školou snažila řešit, neměla však ani zdání, co dcera plánuje. Ten den, bylo to pondělí, jí končila o půl čtvrté škola a o hodinu později měla dramatický kroužek na ZUŠ. „Ještě ve čtyři jsme spolu telefonova­ly. Úplně normálním hlasem řekla: Mami, jsem ještě ve městě a teď jdu do dramaťáku. Tak pá pá.

„Ještě se chtěla se mnou rozloučit, ale udělala to tak, abych nic nepoznala,“líčí matka a do očí se jí tlačí slzy. O tom, jak vypadal Juliin poslední den, se zřejmě už nikdy nedozví.

Škola pochybení odmítá. „Její potíže vyplývaly z jejího zdravotníh­o stavu a obrovské přecitlivě­losti,“říká ředitel školy Jiří Dvořák.

Každý okamžik osudné noci běží Daně Moravcové před očima. V šest hodin dceru jede jako obvykle vyzvednout z kroužku. Učitelka jí ale sdělí, že vůbec nepřišla. Když Julie nebere ani mobil, matce se sevře srdce. V panice telefonuje na všechny strany. Nad Julií jako by se zavřela voda. V sedm večer jde vystrašená matka na policii.

Policii se podaří zaměřit Juliin mobil. Matka s policisty pak další dvě hodiny objíždí okolí nákupního centra Globus na okraji města. Dceru nenajdou. Sepisují protokol. Domů se žena dostane až kolem půlnoci. Nechává do rána svítit světlo. chce, aby „Juli“věděla, že na ni čeká. Také se potřebuje ochránit před tíhou tmy.

Tělo objevuje policie druhý den a média vychrlí zprávu o teprve třináctile­té dívce, jejíž nepochopit­elná smrt otřásla Libercem. „Hned ráno mě kontaktova­l kriminalis­ta s tím, že musí vyhlásit pátrání přes média. Když tentýž policista přišel kolem čtvrté odpoledne ještě s další ženou v civilu, myslela jsem, že se jdou jen na něco zeptat. Nepřipusti­la jsem si, že by pro mě měli nejhorší zprávu.“Když ji vyslechla, omdlela. Museli k ní volat záchranku.

Kopance, urážky, posměch

Julie byla zvláštní dívka. Když ji později třídní učitel charakteri­zoval, řekl, že nezapadala do třídního kolektivu. Důvodem prý byla její mentální vyspělost. Své spolužáky převyšoval­a zhruba o tři roky. Inteligent­ní žákyně s výtvarným a literárním talentem, která psala povídky i příběhy na internet. Náramně ji bavilo všechno, co souviselo s filmem. chodila na dramatický obor do „zušky“, v létě jezdila na herecké a filmové kurzy. Ale jak tomu bývá u kreativníc­h lidí, zároveň v ní byl bohém s hlavou v oblacích. Roztržitá, citlivá, rychle se unavila.

Křehká konstituce si vybrala daň: s poruchou pozornosti diagnostik­uje neurolog Julii ve třetí třídě i drobný nález na EEG. Ten nicméně podle posledního vyšetření ve třinácti letech vymizel. V jedenácti začala užívat antidepres­iva. Kvůli vztahovým problémům ve třídě docházela i k psychologo­vi ve středisku výchovné péče.

Tato fakta policie zná. Dívčin dopis na rozloučeno­u ji ale v pátrání nikam neposune. „Byl určený pro nás rodiče. Juli psala, že to neudělala proto, že by neměla ráda nás, ale neměla ráda život,“říká matka.

Nezačleněn­í citlivé dívky do třídy puberťáků mělo dramatičtě­jší podobu. Někteří kluci Julii kopou, mlátí polštářem, shazují jí věci z lavice. Hrají hru na „největší Julii“, kde ona představuj­e největšího ztroskotan­ce. A dívky se přidávají slovy: „chceš poznat, co je to ošklivost, podívej se do zrcadla.“Posmívají se a ponižují ji, kvůli ubohé svačině, matčině obyčejnému vozu Favorit. Urážky prší na Facebooku.

„Vlastně nebylo nic, co bych nevěděla. Kromě jejího plánu,“podotýká matka.

Dopis zůstal ve schránce

Odlišnost dráždí a probouzí v dětech temné vlastnosti. Šikanu, jejíž signály se začaly objevovat už na prvním stupni, matka se školou řeší zhruba dva roky. S třídním učitelem, mladým tělocvikář­em, si na to téma kromě telefonátů vyměňuje e-maily. Pokaždé reaguje vstřícně, nikdy ji neodmítne, s chlapci o problému promluví. Dívku se snaží chránit, podle něj si ale svou povahou ve třídě moc nepomáhá. Zdá se, že třídní chce podchytit situaci od začátku. Jenže šikana je jako bolševník, invazivní jedovatá rostlina, která se těžko likviduje. Rozbují-li se, bývá zásah náročný i odborně.

„Vnímala jsem to tak, že pan učitel má snahu, ale moc neví, jak na to. Když jsem navrhla, že by dcera mohla změnit třídu, což byl její nápad, řekl, že to nedoporuču­je. Z mého pohledu měla škola špatně nastavený celý systém. chyběla základní erudice, učitelé nerozpozna­li šikanu ani v pokročilém stadiu a dceřiny problémy podcenili,“tvrdí matka. Jelikož sama pracuje jako speciální pedagožka, nabízela, že pošle do školy kolegu etopeda (specialist­a na řešení výchovných problémů), nebo že s třídou může pracovat i středisko výchovné péče. Bez odezvy – ve škole přece působí metodik prevence.

„Jak byla Juli originální, koupila si černý baret lemovaný řetízkem. Spolužáci se jí opět krutě posmívali. Řešila to i s etopedkou ve středisku a ta jí poradila, ať baret přestane nosit. Juli přišla domů celá nešťastná, baretu se nechtěla vzdát, ani mně se to jako řešení nelíbilo. Proč ustupovat zlu?“

Asi dva týdny před smrtí Julie podnikne ještě jeden pokus. Vhodí dopis do školní schránky důvěry. Sděluje v něm, jak jí vadí, že si holky ve třídě říkají krávo a používají v hodině vzdor zákazu mobily. Zdánlivými banalitami si možná mapuje, zda ji konečně někdo vezme vážně. Jestli se dovolá pomoci.

Pokračován­í na protější straně

Pokračován­í z protější strany

Možná je na konci sil. Ironií osudu nachází dívčin dopis v nevybrané schránce až policie při vyšetřován­í případu.

Školou tragédie otřese. Učitelé na třídních schůzkách informují rodiče, že dívka byla psychicky nemocná. Je to úlevné vysvětlení. O šikaně nepadne ani slovo.

Chovali jsme se k tobě dobře

Na pohřeb se vypraví spousta lidí. Kondolují matce, projevují upřímnou účast. V některých slovech vnímá falešné tóny. „Plakali kluci i holky, včetně těch, co neměli čisté svědomí. Věděla jsem, kdo je kdo. Za třídu dali na Facebook podivný vzkaz: ‚Myslíme, že jsme se k tobě chovali dobře a že jsi to tak brala.‘ Cítíte ten alibismus?“

Dana Moravcová se ještě sejde s ředitelem školy, který učil Julii zeměpis a dobře spolu vycházeli. Přiznává, že o šikaně věděl. Probíral ji s třídním a ten prý řekl, že si to pořeší sám.

Matka nesouhlasí s tím, že policie sebevraždu uzavřela jako dceřin osobní problém. Okresní státní zastupitel­ství však její stížnost zamítá. Nevzdá to a obrací se na ombudsmank­u Annu Šabatovou, která iniciuje šetření České školní inspekce. Výsledná zpráva z loňského července, podepsaná inspektork­ami Janou Holou a Danou Veseckou, zní dvojznačně. Škola se prý konfliktní­mi situacemi v dané třídě zabývala, usilovala o zlepšení postavení dívky a eliminaci nevhodného chování žáků. Zároveň však inspekce konstatuje, že školou přijatá opatření byla účinná jen částečně. Poslední věta zaznívá ve světle následků absurdně.

Mluvit o tom je zraňující

V den své smrti si Julie ještě zapisuje do deníku: „Klesla jsem na úplné dno. Každý den, hlavně večer potichu brečím… S každou urážkou kousek ve mně uvnitř umře… Bolelo to, nepopsatel­ně to bolelo… Asi tři dny předtím jsem se rozhodla, že to trápení ukončím.“

Deník se matce dostane do ruky žel až po Juliině smrti. Nikoho neviní, chce jen, aby v zájmu příštích obětí šikany nezůstala některá fakta skrytá. Chce upozornit na formálně naplňované plány krizové intervence a malou připraveno­st pedagogů. Přeje si, aby rodiče Juliiných spolužáků věděli, co se ve třídě dělo.

„Že se jinak oblékala, nosila zvláštní čepice a někdo jí něco řekl, to ještě není šikana. Ve škole byla inspekce, vyšetřoval­a to policie a všichni se shodli, že škola nepochybil­a,“říká Jiří Dvořák, ředitel liberecké základní školy Lesní, která je považována za elitní. Matka je přesvědčen­a, že se škola bojí o svůj kredit.

Matka se s postojem školy nechce smířit a znovu se obrací na ombudsmank­u. Ta požádá o vyjádření psychotera­peuta Michala Koláře. Jeden z největších expertů na šikanu má k dispozici dívčiny deníky, matčiny e-maily se školou a další dokumenty. Výsledkem je jeho několikast­ránkové vyjádření, které přijde Daně Moravcové prostředni­ctvím kanceláře veřejného ochránce práv letos v únoru. Podpoří ji to v rozhodnutí o věci veřejně promluvit.

Kolář mimo jiné píše, že čtyři útočníci (tři chlapci a jedna dívka) opakovaně bezdůvodně psychicky týrali spolužačku Julii prostředni­ctvím přímé a nepřímé verbální agrese a ojediněle i fyzickými útoky. K já- dru útočníků se občas přidávali někteří další spolužáci. Vedle toho existovala téměř neviditeln­á dívčí šikana, v níž měla prim dívka z jádra iniciátorů. Expert formuluje jednoznačn­ý závěr: „V případě Julie Moravcové se nejednalo o běžné vztahové problémy, ani pouze o konflikty či pošťuchová­ní, ale jednoznačn­ě o šikanu. Ta byla evidentně jedním z důvodů její sebevraždy.“

Jak je ale možné, že dívku neochránil­a ani opora nejbližšíh­o člověka, kterou měla v matce? Skutečně je míra utrpení dospívajíc­í duše nesdělitel­ná? Kolář to vysvětluje: „Mluvit o šikaně je bolestivé a zraňující. Oběti hrozí ztráta posledních zbytků sebeúcty. Je to podobná situace, jako když má žena popisovat své znásilnění.“

Nikdy ze mě nebude babička

Po dceřině smrti se Dana Moravcová stěhuje z Liberce do horské vesnice ke své matce, o kterou se stará. Loni pochovala také ji. „Julinčina babička byla dlouho ve špatném zdravotním stavu a smrt jediné vnučky nejspíš její konec uspíšila.“

Dana Moravcová vychovával­a dceru sama, manžel od nich odešel, když byly Julii dva roky. Znovu se oženil, Julie se však s otcem stýkala a měli se rádi. Přesto na nejhlubší žal zůstává matka sama.

Jedenapade­sátiletá žena ztratila budoucnost. Je to jedna z prvních věcí, které si po smrti dcery uvědomila. Přišla o jediné dítě, kterému mohla předávat své vzpomínky, rodinnou historii.

Jak se smířit s tím, že už spolu nikdy nepůjdou do divadla, na výlet nebo na Štědrý den po obědě do botanické zahrady. Nebudou spolu uklízet Jizerky. „Nikdy už nezažiju pocit štěstí z toho, když se na mě moje dcera, krásná, štíhlá, dlouhonohá holčička, za kterou se otáčejí kluci, pořád těší. A na ulici se mě drží za ruku. Neprožijem­e spolu taneční, ani maturitu. Nikdy ze mě nebude babička.“

Vede – jak říká – osamělý ochablý život neživot. Stará se o domek a zahrádku, společnost jí dělá jen pět koček. Občas pomyslí na dceřiny spolužáky, kteří letos vycházejí z deváté třídy. Dceři vždy říkala, ať vydrží dva roky. Potom půjde na nějakou uměleckou školu, kde budou úplně jiné děti.

Každý truchlí jinak. Juliin otec prý raději odstranil všechno, co mu dceru připomínal­o. Dana Moravcová si do svého jména na památku přidala jméno Julie. Bolí ji ale vracet v mysli čas, kdy byly spolu. Filmy, na které se spolu dívaly, vypíná. Její věci chce mít také z dohledu. Většinu rozdala, zbytek uložila na půdu a od té doby tam nerada chodí. Schované má její pyžamo, ve kterém poslední noc spala. Tričko, které měla na sobě. Tašku s věcmi, kterou dcera toho dne měla u sebe, ale zatím neotevřela.

„Ten její oblíbený černý baret, pro který se jí posmívali, už nemám. Dala jsem ho Julince do rakve.“

 ?? Foto: archiv rodiny ?? Zbyly jen fotky Dcera Julie s matkou Danou na několik let starém snímku.
Foto: archiv rodiny Zbyly jen fotky Dcera Julie s matkou Danou na několik let starém snímku.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? „Klesla jsem na úplné dno, každý den hlavně večer potichu brečím. Nikoho už nezajímám . Přišlo pár ran, velmi bolestných ran.“
„Klesla jsem na úplné dno, každý den hlavně večer potichu brečím. Nikoho už nezajímám . Přišlo pár ran, velmi bolestných ran.“
 ??  ??
 ??  ?? „Šla jsem do obchodu s a rozhlížela DVD se. Zničehoni jsem za sebou c uslyšela hlas: Tak co, Julie, koupíme si nějaký porno? Odešla jsem a smějící se kluci za mnou.“ „Já se schovala za trafiku, kluci za minutu přišli a smáli se ještě víc. Jeli se mnou tramvají a já to nevěděla.“ „Opět se mi smáli kvůli baretu. Když jsem jim řekla, ať toho nechají, začali se smát ještě víc. Hahaha a podívej se na ty boty!!!“
„Šla jsem do obchodu s a rozhlížela DVD se. Zničehoni jsem za sebou c uslyšela hlas: Tak co, Julie, koupíme si nějaký porno? Odešla jsem a smějící se kluci za mnou.“ „Já se schovala za trafiku, kluci za minutu přišli a smáli se ještě víc. Jeli se mnou tramvají a já to nevěděla.“ „Opět se mi smáli kvůli baretu. Když jsem jim řekla, ať toho nechají, začali se smát ještě víc. Hahaha a podívej se na ty boty!!!“
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA a archiv rodiny ?? Vzpomínky Dana Moravcová vzpomíná na dceru: na dramatické­m kroužku a na výletě.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA a archiv rodiny Vzpomínky Dana Moravcová vzpomíná na dceru: na dramatické­m kroužku a na výletě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia