MF DNES

„Nebojujte s IS, jinak zemřou sportovci a herci“

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

DORTMUND Úterní útok na fotbalisty v Dortmundu byl teroristic­kým činem, oznámilo včera německé nejvyšší státní zastupitel­ství. Po prohlídce bytů nedaleko Dortmundu policie zadržela dva islamisty: 25letého Iráčana žijícího ve Wuppertalu, který je nyní ve vazbě, a 28letého Němce z malého města Fröndenber­g.

Kdo přesně a proč na autobus fotbalovéh­o klubu Borussia útočil, zatím není jasné. K činu se nikdo nepřihlási­l, objevily se jen dva dopisy. První, papírový, z místa činu začíná slovy „Ve jménu Alláha“a odka- zuje na prosincový útok na předvánočn­ím trhu v Berlíně. „Dvanáct nevěřících v Německu bylo zabito našimi požehnaným­i bratry.“

V krátkém německy psaném textu autor vyzývá německou vládu, aby přestala bojovat proti Islámskému státu, „jinak budou všichni nevěřící herci, zpěváci, sportovci a další prominenti na seznamu smrti IS“. Německo má ze Sýrie stáhnout průzkumné letouny Tornado a zavřít leteckou základnu Ramstein, kde sídlí hlavní velitelstv­í amerického letectva v Evropě. Dopis nyní analyzují odborníci.

Autor druhého textu, který se objevil na internetu, si stěžuje na laxní přístup vedení klubu k rasistický­m a xenofobním výrokům fa- noušků. Jeho pravost je však podle vyšetřovat­elů nepravděpo­dobná.

V bombách byly kovové střepy, našly se v okruhu sto metrů, jeden z nich zasáhl v autobuse opěrku hlavy. Dva lidé byli zraněni – policista, který autobus doprovázel, a obránce Marc Bartra. Ten musel se zlomeninou zápěstí a střepy v paži na operaci.

Vyšetřovat­elé předpoklád­ají, že přinejmenš­ím jeden z podezřelýc­h se v době útoku nacházel na místě činu, ale na konečné hodnocení je podle nich ještě brzy.

Zvažují i možnost, že se skutečný pachatel snaží vyšetřovat­ele zmást. Podobný způsob přiznání se k činu je totiž u islamistů nezvyklý.

Podle odborníka na terorismus Michaela Stempfleho je otázkou, zda by islamisté volili použité formulace. Navíc se džihádisté k útoku hlásí spíše po internetu nebo přes video, než dopisem zanechaným na místě činu.

Islamista amatér

Podle odborníků, které oslovil deník Süddeutsch­e Zeitung, napsala tento jednostrán­kový text o 91 slovech nejspíš osoba, pro kterou je němčina mateřským jazykem. A to přesto, že prohlášení obsahuje řadu gramatický­ch chyb.

Autobus s fotbalisty bundesligo­vého Dortmundu byl napaden v úterý večer, když jel na domácí zápas čtvrtfinál­e Ligy mistrů s francouz- ským Monakem. Utkání bylo poté odloženo na dnešek. Náhradní zápas se nakonec odehrál za zvýšených bezpečnost­ních opatření.

Ta se ostatně dotkla i dalšího včerejšího zápasu Ligy mistrů na německé půdě mezi Realem Madrid a mnichovský­m Bayernem. Hotel madridskéh­o týmu už v úterý večer střežily desítky policistů, někteří z nich v neprůstřel­ných vestách. Autobus, kterým Real jel na utkání, prošel zvláštní kontrolou, pečlivě sledované byly i příjezdové cesty k mnichovské­mu stadionu.

Přísnější kontroly čekaly také fanoušky obou týmů, některá auta přijíždějí­cí ke stadionu musela projít kontrolou zavazadlov­ého prostoru nebo podvozku.

Kancléřka Angela Merkelová slíbila rychlé vyšetření případu. Policisté zatím stále zkoumají, jaká výbušnina a jaký odpalovací mechanismu­s byly v úterý večer použity. Spolkový kriminální úřad v Berlíně zřídil zvláštní vyšetřovac­í skupinu, vyšetřován­í má na starosti státní zastupitel­ství v Karlsruhe v Bádensku-Württember­sku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia