MF DNES

Proč soud pustil Dalíka z vězení

Soud překvapivě propustil lobbistu z vězení. Zatím nevysvětli­l proč

- Jakub Pokorný Adéla Paclíková

K dyž Marek Dalík zvyklý na nákladný život loni 1. září zvonil u dveří vězení Praha Ruzyně, musel zažít vrchol potupy. Fotili ho novináři a vězni na něj pokřikoval­i: „Vítej v pekle“.

Včera to bylo přesně naopak. Vedení znojemské věznice umožnilo Dalíkovi nasednout do volva se zatmaveným­i skly už na dvoře. Kolem čekajících reportérů pak už jen prosvištěl a po necelých osmi měsících si užívá svobody. Věznice musela dokonce Dalíka stáhnout z pracoviště, aby ho mohla okamžitě pustit, takové to bylo překvapení.

Dalíka včera pustil na svobodu Nejvyšší soud. Zatím nezdůvodni­l proč, ale zabýval se Dalíkovým dovoláním. „Soud rozhodl v neveřejném zasedání,“oznámil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Stalo se něco podobného jako s Lukášem Nečesaným odsouzeným za vraždu. Odsouzený už sedí dávno za mřížemi a až třetí instance – Nejvyšší soud – vyhoví jeho argumentům a nařídí okamžité propuštění. Případ se teď nejspíš vrátí k nižším soudům.

Dalík byl odsouzen na čtyři roky za to, že si údajně řekl před deseti roky o úplatek firmě Steyr, která vyrábí obrněné transporté­ry Pandur. Tehdy hrozilo, že vláda Mirka Topolánka odstoupí od kontraktu na bojová vozidla. Dalík podle rozsudku napsal manažerům Steyru na ubrousek v restauraci , že musejí zaplatit 484 milionů korun, pokud chtějí pandury dál dodávat.

Podvod, korupce a zase podvod

Městskému a vrchnímu soudu se nejspíš vymstila dvojnásobn­á „otočka“, kterou s Dalíkovým případem provedly.

Obžalovaný byl nejprve z podvodu, ale první soud Dalíka poslal do vězení za korupci.

Soudkyně Veronika Čeplová do- konce napřímo řekla, že Dalík byl domluven „s někým z vlády“. Odvolací soud pak rozsudek pozměnil a vrátil se ke konstrukci o podvodu.

A to je ten důležitý moment. Verze o korupci by znamenala, že Dalík měl opravdu moc (coby pobočník premiéra Mirka Topolánka) zakázce na pandury buď pomoci, nebo naopak firmu Steyr odstavit.

Pokud podváděl, sliboval manažerům za peníze za něco, co nemohl splnit. Co je ale podstatněj­ší, Dalík si stěžoval v dovolání, že ve chvíli, kdy soud překvalifi­koval trestný čin, neměl už adekvátní prostor na obhajobu v nové situaci. Dalíkovi právníci uváděli v dovolání celkem čtyři hlavní argumenty. Kromě toho již zmíněného si ještě stěžovali, že soud opomenul svědectví slovenskéh­o lobbisty Miroslava Výboha, který také lobboval za pandury. „Důvody rozhodnutí Nejvyššího soudu nevíme. Ale v překladu to může znamenat, že byl v podstatě zrušen odsuzující rozsudek, a to s největší pravděpodo­bností pro nějaké zásadní vady,“reagoval včera na propuštění jeden z Dalíkových advokátů Radek Šmerda.

Miliony zpět

Jako žalobce měl kauzu Dalík na starosti náměstek vrchní státní zástupkyně Adam Bašný. Toho se včera MF DNES nepodařilo zastihnout.

Dalík vždy vinu odmítal, jen připustil, že se schůzky zúčastnil. Před nástupem do vězení Dalík v rozhovoru pro Euro předestřel novou verzi celého příběhu. Nabídku manažerům dal ve skutečnost­i lobbista Miroslav Výboh a Dalík jen na schůzce potvrdil, že Výboh je tou správnou osobou pro vyjednáván­í.

Kromě vězení dostal Dalík i peněžitý trest čtyři miliony korun, který uhradil a pokud se rozsudek ruší, stát by mu měl miliony vrátit.

Marek Dalík s novináři příliš nekomuniku­je, ale už před uvězněním dal najevo, že je znechucen zdejšími poměry a po propuštění bude žít v zahraničí. Není tak vyloučeno, že se v nejbližšíc­h dnech přesune do ciziny.

Paradoxní je, že Nejvyšší soud měl na stole i dovolání z opačné strany. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chtěl pro Dalíka přísnější trest. Odůvodnění by měl Nejvyšší soud zveřejnit v řádu týdnů.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Před sedmi měsíci Marek Dalík přišel loni 1. září do vězení pěšky (na snímku). Včera brány věznice opustil za tmavými skly vozu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Před sedmi měsíci Marek Dalík přišel loni 1. září do vězení pěšky (na snímku). Včera brány věznice opustil za tmavými skly vozu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia