MF DNES

Rýsuje se dalších šest let ČT v rukou Dvořáka

- — Lukáš Valášek

PRAHA Kdyby radní České televize nového generálníh­o ředitele volili už na včerejším zasedání, současný šéf ČT Petr Dvořák by slavil mohutný triumf. V tajné volbě pro něj totiž hlasovali všichni členové rady. Zatím ale šlo jen o „předkolo“– výběr pětice těch kandidátů, kteří získají 26. dubna možnost před radními vystoupit. Z nich následně budou konšelé vybírat člověka, který mamutí veřejnoprá­vní instituci skutečně povede dalších šest let.

Patnáct hlasů pro Dvořáka ale ještě více nasvědčuje tomu, že ostatní kandidáti tentokrát sehrají spíše roli komparzu. Už do prvního kola se při-

hlásilo pouhých dvanáct zájemců, tedy o dvě třetiny méně než před šesti lety. Radní vedle Dvořáka poslali dále také někdejšího ředitele TV Prima Martina Konráda a exšéfredak­tora zpravodajs­tví ČT Karla Nováka, uspěl i generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník a ekonom Petr Vinklář.

„České televizi se daří a patří dnes v mnoha ohledech k evropské špičce. Má vysoký podíl původní tvorby a premiér, je relevantní z hlediska sledovanos­ti, spolupracu­je s předními tvůrci, vybudovala moderní studio v Brně, zavedla dva nové kanály a na konci loňského roku disponova- la volnými prostředky v hodnotě 2,34 miliardy korun,“chválí svou dosavadní práci Dvořák v anketě MF DNES.

Z televize i ze zverimexu

Ne všichni však vidí její hospodařen­í tak růžově. Vymezil se například Konrád, který má rovněž zkušenosti s vedením televize. „Každý rok je s provozním hospodařen­ím ČT v minusu, aktuálně s roční ztrátou cca 300 milionů korun. Proto musí rozpouštět rezervy z minulých období, které jsou ve fondu televizníc­h poplatků. Je třeba nastavit stabilní ekonomický model, který ne- požene ČT v budoucnu do kolapsu,“uvedl Konrád.

Zevnitř televize a de facto i proti svému nejvyššímu šéfovi kandiduje Novák, který prošel posty šéfredakto­ra zpravodajs­tví a působil také v čele zpravodajs­tví ostravskéh­o studia ČT. Ke kandidatuř­e ho prý vedl úmysl zastavit propad sledovanos­ti kanálu ČT24.

Původně redaktorem ČT byl i další finalista, Potužník. Překvapení­m je ovšem ve finále volby Vinklář. Ten byl třeba auditorem, manažerem ve firmě se zvířecím krmivem, nyní pracuje v mediální a reklamní agentuře. V médiích ale nikdy nepůsobil. „Za nejzásadně­jší potřebnou změnu považuji zavedení takového prostředí, které bude schopné zajistit výrazně vyšší důvěryhodn­ost a objektivit­u zpravodajs­tví,“řekl Vinklář.

Vítěz volby nastoupí do křesla ředitele až na podzim. I když Dvořákovi končí funkční období až 30. září, radní posunuli volbu na jaro. Volba by jinak připadala na vrchol kampaně před sněmovními volbami, což by ji prý mohlo poznamenat. Uspíšení termínu ovšem nahrává současnému řediteli Dvořákovi, protože v květnu se vymění část rady, která je mu výrazně nakloněná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia