MF DNES

Mrázkův strážce možná půjde z vazby

-

PRAHA Včerejšek byl pro české vězně zjevně šťastným dnem. Naději na cestu na svobodu totiž získal kromě propuštěné­ho Marka Dalíka i Pavel Šrytr. Ten je obžalovaný z vraždy mafiána Antonína Běly.

V roce 1996 Bělu rozstřílel­o několik vrahů samopaly Agram. Šrytra zatkli až loni pár dní před promlčením, tedy po dvaceti letech od činu. Letos 4. května by měl předstoupi­t před Krajský soud v Praze, kde se bude v ostře sledovaném procesu z vraždy zpovídat.

Teď v úterý soud v neveřejném zasedání rozhodoval o prodloužen­í vazby pro Šrytra, ale svůj verdikt pořád tají. Bývalý novinář MF DNES Jaroslav Kmenta však včera na sociální síti Twitter napsal, že „policie má problém, protože soud Šrytra z vazby pustil“.

Bylo by to měsíc před procesem velké překvapení. Bývalému bodyguardo­vi Běly i Františka Mrázka hrozí deset až osmnáct let ve vězení. Žil rok v USA a na Kubě a v cizině se vyzná. Jeho útěku se v případě propuštění může policie vážně obávat. Motivaci by totiž měl. „Zatím nevím, jak soud rozhodl, čekáme. Neumím ani reagovat na to, jak velké jsou obavy, jestli uteče,“řekl včera šéf policejníh­o týmu Tempus, který Šrytra dopadl, Martin Baláž.

Šrytrův právník Pavel Šíma už v pondělí oznámil, že rozhodnutí soudu zveřejní, až bude definitivn­í. Pár dní si totiž Šrytr zřejmě bude muset počkat. Stále běží lhůta státnímu zástupci, pokud se odvolá, o případném propuštění z vazby bude rozhodovat ještě vrchní soud. Za necelý měsíc by se ukázalo, jestli Šrytr poctivě dorazí k soudu znovu, aby si vyslechl obžalobu. (jp)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia