MF DNES

Začal boj o středoškol­ské lavice, dětí je víc

-

S centrálním hodnocením ale část učitelů českého jazyka na středních školách nesouhlasí. Snaží se podle nich naroubovat jednoznačn­á kritéria na hodnocení v oblasti, kde to nelze.

„Problémem jsou především kritéria hodnocení. Jsou založená na sto let staré teorii funkčních stylů, která koliduje s praxí,“myslí si středoškol­ská učitelka češtiny a zároveň předsedkyn­ě Společnost­i učitelů českého jazyka a literatury Lenka Dohnalová. Nedodržení těchto kritérií přitom podle ní prakticky automatick­y znamená, že student v této části maturitní zkoušky neuspěl.

Právě na subjektivn­í hodnocení u těchto kritérií si podle Dohnalové maturanti v roce 2012 stěžovali nejčastěji. Kritéria zůstala stejná jako tehdy, Cermat ale pozměnil systém práce svých hodnotitel­ů. „Bude možné výsledky přehodnoti­t, pokud by se ukázalo, že se některý z hodnotitel­ů odlišuje od ostatních,“říká Jiří Zíka. Odstartova­ly přijímací zkoušky, letos poprvé bez výjimky pod taktovkou Cermatu. Jako první testovali nový systém deváťáci, kteří se hlásí na čtyřleté maturitní obory. Děti, které se chtějí dostat na víceletá gymnázia, se nad testy potrápí hned po Velikonocí­ch. Zájemců je však víc než v loňském roce, dorůstají totiž silnější populační ročníky. „Hlásí se asi 370 dětí, vloni jich bylo zhruba o padesát méně,“potvrzuje ředitelka Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalov­á. Testy si děti o pár dní později zopakují na druhé ze škol, které vyplnily do přihlášky k přijímacím zkouškám. O přijetí bude rozhodovat lepší z obou pokusů. (hr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia