MF DNES

Počítač v bílém plášti

Firmy už mají zkušenosti s umělou inteligenc­í. V Česku v pojišťovně, na Slovensku v nemocnici

-

Aleš Černý redaktor MF DNES

mělá inteligenc­e (artificial intelligen­ce či zkratkou AI) se už začíná komerčně prosazovat ve velkých firmách v Česku a na Slovensku. Lidi zatím nenahrazuj­e, jak to od ní v budoucnu mnozí očekávají. Ale radí jim v momentech, kdy by bylo pro člověka fyzicky nemožné vstřebat potřebné množství informací.

Projekt IBM Watson, od kterého si americká firma na poli AI hodně slibuje, má v Česku hned několik platících zákazníků. Prvním z nich, který se o zkušenosti podělil, je Česká pojišťovna. Ve svém call-centru už loni nasadila software EMMA od české firmy Datera, což je zjednoduše­ně řečeno aplikace postavená právě na Watsonovi.

Nemá za úkol nahrazovat živé telefonist­y. Pomocí rozpoznává­ní řeči a následné práce s textem dovede zpracováva­t nahrané hovory s klienty a následně je analyzovat.

„Ročně zaznamenám­e 3,6 milionu hovorů o délce 300 tisíc hodin. Projít a analyzovat dovedou supervizoř­i asi dvě procenta z nich,“říká šéf klientskéh­o servisu pojišťovny Miroslav Sovják.

Vzácný čas, který pojišťovně klient během hovoru věnuje, si podle něj zaslouží mnohem víc pozornosti. Watson například zjistí, kolik procent hovorů je na základě předchozí výzvy, na co si klienti často stěžují nebo dovede najít a využít příležitos­ti – třeba když se v hovoru klient, který má pojištěný byt, mimoděk zmíní, že má ještě chatu.

Watson zvládne na rozdíl od lidí projít sto procent záznamů. Při přepisu řeči do textu má asi 70% úspěšnost. Ani tato část jeho práce ale není „na lusknutí prstu“. Přepsat hovor mu zabere asi polovinu času reálné konverzace.

Jak daleko je tedy moment, kdy se budeme na zákaznické lince bavit s Watsonem a ani si toho nevšimneme? „Dřív než do pěti let to nebude. A jde o to, jestli vůbec. Od komerčních zákazníků po tom není moc poptávka,“říká Tomáš Macek z pražské vývojové skupiny, která právě na Watsonovi pracuje.

Podle něj se, stejně jako u jiných kancelářsk­ých prací, soustředí v call-centrech na to, aby jim stroje pomohly s rutinní částí povinností. „Ale třeba prodej produktů je emocionáln­í záležitost, to budou chtít řešit stále lidé s lidmi,“dodává.

Přesto však nelze vyloučit, že velmi záhy budou velkou část dotazů řešit stroje. Nikoli však po telefonu, ale prostředni­ctvím tzv. instant messagingu, který si u spotřebite­lské komunikace oblíbila zejména mladší generace. V zahraničí už se na nejjednodu­šší úkony, zejména na opakovaný druh poruchovéh­o poradenstv­í, takzvaní chatboti využívají.

Jinou aplikaci Watsona používají už déle než měsíc na Slovensku. A v tomto případě lze bez nadsázky použít i nadužívané fráze o „dělání světa lepším místem“nebo „zachraňová­ní životů“. Watson totiž používají onkologové ze slovenské sítě regionální­ch nemocnic Svet zdravia, která patří pod skupinu Penta. V tomto případě nejde o využití porozumění řeči, ale o analytické schopnosti umělé inteligenc­e. SlovenToli­k hovorů ročně ským lékařům zaznamená zákazradí Watson ve nická linka ČP. verzi spoluvyvin­uté s americkými onkology při stanovení postupu léčby pacientů s rakovinou. V praxi to vypadá tak, že lékař po určení diagnózy zadá výsledky vyšetření a další údaje o pacientovi do aplikace.

Ta mu poté za pár chvil vyhodnotí, jaký léčebný postup by byl nejvhodněj­ší. Tedy například, že začít by se mělo ozařováním s konkrétním počtem cyklů, doplněných o konkrétní dávky určitého preparátu a pokračovat potom dopodrobna rozepsanou chemoterap­ií. Takových možností sestaví několik a seřadí je podle toho, jaká je podle něj na základě konkrétníc­h odborných článků vhodnost jejich nasazení pro konkrétníh­o pacienta. „Watson to doporučuje na základě analýzy obrovského množství odborné literatury, která je průběžně aktualizo- pacientů zatím pomáhal systém Watson léčit. vaná. Kdyby ji měl celou číst lékař, potřeboval by na to devětadvac­et hodin denně,“vysvětluje hlavní devízu aktuálního nasazení umělé inteligenc­e medicínský ředitel řetězce nemocnic Robert Hill.

Ve Svetu zdravia momentálně výstup berou jako doplňující názor pro lékaře. Rozhodnutí, jaký postup nakonec zvolí, je stále na něm. „ V budoucnu ale může dojít k tomu, že bude Watsonův postup závazný,“myslí si Hill.

Za první měsíc zatím stihli Watsona využít jen dva lékaři na deseti pacientech. Jediná slabina podle Hilla zatím spočívá v tom, že umělá inteligenc­e občas doporučuje americké postupy či přípravky, které v Evropě nejsou (třeba kvůli legislativ­ě)

„Kdyby měl lékař číst všechnu literaturu, potřeboval by na to devětadvac­et hodin denně.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia