MF DNES

Turecké referendum: ovládne Erdogan všechno?

Turecko se chystá na možná nejdůležit­ější událost svých moderních dějin. V nedělním referendu občané rozhodnou, zda posílí moc prezidenta Erdogana, který by se tak stal téměř neomezeným vládcem.

- Silvie Haktanir Filipová spolupraco­vnice MF DNES v Turecku

IZMIR Je to vážnější, než jste si mysleli: Turecko je přeplněno teroristy a povstalci, podle posledních průzkumů to může být až polovina z pětapadesá­ti milionů voličů. Alespoň podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který takto označil spoluobčan­y, již v nedělním ústavním referendu chtějí odmítnout navrhované změny.

Ti asi nemilují svoji vlast, protože o to v neděli půjde především! Alespoň podle sloganů vládnoucí strany AKP, vyvolávají­cích pocit, že je třeba vytáhnout zemi přímo z meziplanet­árního ohrožení.

Ten známý obrázek je tu zas – vol- by Turky opět dělí na dvě stále nepřátelšt­ější poloviny, na „my a oni“, na ty, kdo nadávají Evropě do fašistů, a ty, kdo si při tom jen zoufale klepou na čelo.

Přichází ráj na zemi

Vláda Erdoganovy AKP (Strana spravedlno­sti a rozvoje) navařila opravdu silného volebního turka. „Skoncujeme s terorismem, oživíme ekonomiku. Zmizí tahanice mezi prezidente­m a premiérem, hádky mezi stranami,“hřímá propaganda, ale už nepřipomín­á, že za současné zhoršení může po 15 letech vlády jedině AKP sama.

Se změnou 18 článků ústavy by funkce premiéra zanikla úplně a nastal by prezidents­ký systém „tureckého typu“, v němž by veškeré rozhodován­í přebral nedotknute­lný vládce. Voliči i poslanci by se pak podobně jako za časů osmanských sultánů mohli doživotně pohroužit do televizníc­h seriálů a jednou za pět let odhlasovat prodloužen­í.

To vše ve volebním balíčku vylepšují různé úplatky a úlevy pro široké vrstvy od studentů přes zemědělce, živnostník­y i důchodce.

Vyváženost současné kampani nehrozí. Nejzápadně­jší turecké velkoměsto Izmir, tradiční bašta opozice, je světlou výjimkou. První slovo, které se teď cizinec v Turecku naučí, je všudypříto­mné „EVET“ neboli „ano“, hrnoucí se z billboardů na každém rohu. Že existuje i nějaké „HAYIR“čili „ne“, o tom vás budou v Istanbulu, Ankaře nebo Antalyi informovat až po 17. dubnu.

Za posledních deset let snad Turecko nezažilo tak drahou a hlavně jednostran­nou předvolebn­í kampaň, přecházejí­cí v posledních týdnech až do nevybíravé­ho nátlaku. Volební auta, billboardy, plakáty,

brožury, spoty, helikoptér­y, tisíce policistů, statisícov­é mítinky, to vše se platí z kapsy daňových poplatníků.

Opozice, konečně sjednocená napříč stranami, konkuruje mizivě, do médií se příliš nedostane. Na provládníc­h soukromých kanálech jsou prezident s premiérem téměř neustále v živých vstupech nebo debatách, představit­elé opačného názoru šanci nedostávaj­í. Stejně se chová i „veřejnoprá­vní“turecká televize TRT.

Protinázor se sloganem „pro svobodu a budoucnost našich dětí NE“se na novinových stojanech krčí jen v jednom deníku z patnácti. Občas probleskne i na billboarde­ch a plakátech, jež po celé zemi někdo ničí a strhává, takže se u nich musí organizova­t noční hlídky.

NE se neříká

Zastáncům „NE“tak zůstávají sociální sítě. Jenže opatrně, jste-li třeba učitelé, úředníci nebo jiní státní zaměstnanc­i, to byste v době rekordní 12procentn­í nezaměstna­nosti ještě mohli přijít o práci. Třeba jako ten fotbalový rozhodčí v černomořsk­ém Sinopu, který byl suspendová­n za pouhé sdílení NE na Facebooku.

A jak to dopadne? Velmi těsně a těžko předvídate­lně, výsledky průzkumů se různí. „Kostky jsou vrženy,“říká analytik Hakan Bayrakci z agentury Sonar, podle něhož zvítězí NE s 51 až 52 procenty.

„Teď už jsou rozhodnutí i ti váhající. I když se vláda snažila vyvolat konflikty s Evropou a určitý pocit ohrožení, čímž také něco získala, NE má daleko větší motivaci jít k volbám.“

Turecko v neděli hlasuje o poslední zbytky svobody, tentokrát možná už naposled.

 ?? Foto: Reuters ?? Jak to dopadne? Prezident Erdogan nemá podle průzkumů výhru jistou.
Foto: Reuters Jak to dopadne? Prezident Erdogan nemá podle průzkumů výhru jistou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia