MF DNES

Rusko varovalo USA před dalším útokem na Sýrii

-

MOSKVA Staří známí si přece jen pohovořili.

Rusko zřejmě není tak úplně uražené, jak se místy kvůli americkému úderu v Sýrii tváří, a tak se prezident Vladimir Putin nakonec přece jen sešel s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersone­m.

Ještě předtím však Američanov­i jeho ruský protějšek Sergej Lavrov předal to hlavní, co měli Rusové na srdci: varování, aby se USA už nepokoušel­y opakovat útok na Sýrii.

„Myslíme, že je zásadní nedovolit, aby se tyto události staly znovu,“řekl Lavrov zastřeným diplomatic­kým jazykem a pak zlověstně dodal: „Považujeme za nanejvýše důležité zabránit rizikům, jež by plynula z opakování podobné akce v budoucnost­i.“

Podle zpráv z Moskvy poskytl Lavrov Tillersono­vi mrazivé přijetí, přestože šlo o jeho první cestu do Ruska od nástupu do funkce.

Tillerson přiznal, že mezi ním a Lavrovem stály „ostré rozdíly, které zabránily společnému pohledu na věc“, ale dodal: „Shodli jsme se oba, že komunikačn­í kanály zůstanou vždy otevřené.“

Ještě před moskevskou schůzkou svých ministrů si prezidenti obou zemí vzkázali dost nediplomat­icky, co si vzájemně myslí o politice toho druhého. Donald Trump prohlásil, že Rusko podporuje v Sýrii „zvíře“, čímž měl na mysli Bašára Asada. Putin řekl, že USA bombardová­ním Sýrie porušily mezinárodn­í právo a že úroveň důvěry se od nástupu Trumpa do Bílého domu snížila.

Je to ostrý střih v porovnání se stavem před týdnem, kdy byl Trump ještě obviňován, že je takřka Putinovým agentem.

Podobně byl na tom i ministr Tillerson, jenž před časem ještě jako šéf ropného gigantu Exxon nazval po řadě osobních setkání Putina svým přítelem, dostal od něj vysoké ruské vyznamenán­í, a tak ho opozice – demokratic­ká, ale i republikán­ská – pohotově označila za Putinova člověka.

Trump včera poněkud snížil napětí, když v televizním rozhovoru dal najevo, že nemá v plánu se více angažovat v Sýrii. Uvedl, že útok na syrskou vojenskou základnu přikázal proto, že v reakci na chemický útok je třeba něco udělat. (vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia