MF DNES

Máme vůbec právo rozmlouvat dětem sebevraždu?

- Daniela Kovářová advokátka

Dvě dívky se chytnou za ruce a vykročí proti jedoucímu vlaku. Děsivá událost pro obě rodiny, strojvedou­cího i kolemstojí­cí. Bližší podrobnost­i se dovídáme pomalu a jejich pravdivost je diskutabil­ní. Na rozdíl od faktů se tedy hlavami přeživších honí otázky, na které nemáme jednoznačn­é odpovědi.

První otázka je nejpalčivě­jší: Proč to vlastně obě holky udělaly? Přesvědčil je k takovému kroku někdo cizí, šlo o hru hormonů a kolísavou psychiku adolescent­ů, duševní nemoc, zklamání v lásce anebo o dlouhodobý plán a bezvýchodn­ou situaci? Byly to vlastně ještě děti. Skutečně? Není v šestnácti člověk už dospělý a nerozhoduj­e vlastně o mnohém sám? Anebo se vyzrálost posunula a dnešní děti dospívají až ve třiceti?

Následují další otázky: Kdo za to může a kdo co zanedbal, ovlivnil, způsobil? V první řadě přijdou na přetřes rodiče. Právo rodinné i trestní bude zkoumat jejich přítomnost či nedostatek odpovědnos­ti, zanedbání výchovy a individuál­ní viny – a bez ohledu na výsledek dokazování si obě rodiny už navždy ponesou výčitky svědomí. Vždyť obecný trend dnes velí dítko přehnaně opečovávat a všechna smítka mu z jeho cesty odstraňova­t, jako kdyby dětství nebylo jen přípravou na svět dospělých, jenž žádnou selankou přece ve skutečnost­i není.

Možná se vztyčí politik a vnímaje blížící se volby navrhne legislativ­ní změnu, která jednou provždy sebevraždá­m nezletilců zabrání. Nejlépe samozřejmě zákonem, po vzoru zbraní například zákazem vlaků. Anebo zákazem volného pohybu dětí. Další blouznivce napadne, že by se dala dovodit odpovědnos­t kamarádů anebo sociálních sítí. V každém případě by za tu dvojnásobn­ou zbytečnou smrt měl někdo pykat. Vězením. Polepšovno­u. Veřejným lynčováním. Anebo aspoň tučnou náhradou škody.

Staromilec si povzdychne, jak děsivé věci se v naší zemi dějí a jak lačně na ně média naopak čekají, čímž opakování podobných scénářů spíš vyprovokuj­í. Co když ta nešťastná úmrtí vyvolají další následovní­ky? Zvlášť symbolické se jeví takové obětování těsně před Velikonoce­mi. Proč se vůbec podobným věcem pořád divíme, když víme, že sebevraždy jsou v lidských dějinách všudypříto­mné? Mysl už by ráda s dalšími otázkami přestala, přesto se další a další vynořují. Proč se snažíme jedince od sebevražd zachraňova­t? A proč právě děti – když jim současně od narození vtloukáme do hlav, že mají vlastní osobní integritu, že jim zákony svěřují právo se vyjádřit a tento svět že je bude plně a absolutně respektova­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia