MF DNES

Herecký duel vedou Proti vlastní krvi

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Britský film Proti vlastní krvi může utvořit triumvirát s českým dokumentem Stále spolu a hraným příběhem Tohle je náš svět. Všechny totiž sledují izolovanou rodinnou komunitu žijící mimo běžnou civilizaci a její zákony, všude vládne pevnou rukou uctívaný patriarcha – a ve všech hrozí vzpoura.

V novince ji zosobňuje Michael Fassbender coby nejstarší syn vůd- ce klanu novodobých banditů v podání Brendana Gleesona. A jejich velká herecká válka je prostě labužnická záležitost: stačí pohled, gesto, slovo, aby sršely jiskry.

Kočujte, pravil Ježíš

Protože syn chce pro svou ženu a děti lepší život než v osadě karavanů, kam co chvíli zavítá policie, zatímco otec lpící na tradici ví, že i jediný vzdorný prvek může jeho autoritu rozklížit. Oba jsou paličatí, oba se navzájem milují i ctí, ale oba vědí, že tady se revolta neodpouští.

Vedle výrazných herců včetně epizodních i dětských rolí pomáhá snímku bizarní prostředí, takřka pouťový kolorit osady, kde se tyranský náčelník prochází v teplácích mezi slepicemi a odpadky, kde dětské hry ohrožuje postižený, kterého otec chrání slovy „blahoslave­ní chudí duchem, řekl Karel Marx“, ale kde moderní zbojníci mají kromě pospolitýc­h večerů u ohně také vlastní televizory, květiny, záclony.

Protože ani rebel není svatý, těžko si divák vybírá, o koho by se bál - s výjimkou dětí, ať se ztratí ze ško- ly, či jsou ve válce dvou mužských generací využívány jako rukojmí.

Film Proti vlastní krvi je sice očekávatel­ný, ale chytlavý, okatě syrový, nikoli však hysterický, a ač mezi maringotka­mi buduje osudové antické drama, najde se tu místo i pro humor, byť groteskní jako jeho hlavní nositel, otec kázající, že „Ježíše popravila policie, vstal z mrtvých a řekl apoštolům – Kočujte!“

 ?? Foto: Cinemart ?? Velká herecká válka Michael Fassbender (vlevo) a Brendan Gleeson excelují v rolích syna a otce ve snímku Proti vlastní krvi, jenž se odehrává v izolované rodinné komunitě mimo běžnou civilizaci.
Foto: Cinemart Velká herecká válka Michael Fassbender (vlevo) a Brendan Gleeson excelují v rolích syna a otce ve snímku Proti vlastní krvi, jenž se odehrává v izolované rodinné komunitě mimo běžnou civilizaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia