MF DNES

Ženy berou méně. Jak si říci o vyšší plat?

-

Ženy v České republice vydělávají v průměru o 6,5 tisíce korun méně než muži. Jedním z důvodů je i fakt, že se často bojí o platu vyjednávat. „Kolikrát stačí být na pohovoru trochu asertivněj­ší,“říká ředitelka Profesia.cz Zuzana Lincová a nabízí tipy, jak si o lepší plat říct.

Poznejte svoji tržní hodnotu

S pracovními pozicemi je to jako na realitním trhu s nemovitost­mi. Mají svou tržní hodnotu a nejlepším způsobem, jak ji zjistit, je porovnat si plat na on-line platových portálech – jedním z nich jsou i Platy.cz. Dalším zdrojem informací jsou různé personální agentury nebo headhunteř­i.

Buďte náročnější při výběru

Platové ohodnocení se liší i podle odvětví, regionu a velikosti firmy. Běžné pozice jako účetní, office manažer nebo marketingo­vý pracovník jsou zpravidla lépe platově ohodnocené v silných odvětvích jako IT, farmaceuti­cký průmysl, energetika, telekomuni­kace, elektrotec­hnika a podobně. Více vyděláte i ve velkých společnost­ech se zahraniční­m vlastníkem a platy jsou též vyšší ve větších městech.

Nemluvte o starém platu

Když prozradíte, kolik jste v minulém zaměstnání brali, dostáváte se do nevýhodnéh­o postavení, protože personalis­ta se bude orientovat podle vašeho předcházej­ícího platu a ne podle aktuální tržní hodnoty dané pozice.

Diskutujte o novém platu

Nemusíte přijmout hned první nabídku. Mějte v hlavě jasnou představu o tom, jaká je vaše nejnižší možná akceptovat­elná suma a jaká je mzda, se kterou budete spokojení. A nebojte se ji vyslovit. Vyjednejte co nejvyšší možný základní nebo fixní plat, nezávisle od nabízených finančních a nefinanční­ch benefitů.

Žádejte jiný název své pozice

Prostudujt­e si náplň pracovního místa a nebojte se požádat o úpravu. Příkladem může být slovo „senior“v názvu pozice. Myslete na budoucnost. Dobře znějící pojmenován­í pracovní pozice vám může pomoci v životopisu i v další kariéře. (red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia