MF DNES

Nadávky a ponižování. Ženy v městské firmě tíží šikana

Zaměstnank­yně městské firmy Prahy 4 tvrdí, že je šikanuje člen představen­stva Ivo Freimann. Ten to popírá, jeho chování však bude už podruhé řešit dozorčí rada.

-

Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Úvahy o výpovědi pár let před důchodem, strach chodit do práce, šikana a vulgární nadávky nejhrubšíh­o zrna. Tak popisují situaci ve společnost­i 4-Majetková její zaměstnank­yně. Jedna z nich si stěžovala před dozorčí radou.

Viníkem nesnesitel­né atmosféry je podle nich člen představen­stva Ivo Freimann, který do městské firmy Prahy 4 přišel na konci února a hned od začátku dává ženám naje- vo, že je považuje za nižší tvory. „Když někam potřebuji odejít pracovně, zeptá se, jestli jdu po nákupech. O polední pauze řekl, že nás zajímá jenom žrádlo. Je arogantní a sprostý. Ženu nepozdraví, a když jej ona pozdraví první, neodpoví,“říká jedna z dotčených žen.

Uvést jméno si však nepřála, stejně jako ostatní se prý bojí o práci. Jedné stěžovatel­ce totiž podle informací MF DNES Freimann vyhrožoval, že ji zničí. Zaměstnank­yň je přitom v malé firmě, která spravuje majetek čtvrté městské části, většina a téměř všechny v důchodovém věku. „Přišla za mnou jedna z nich a říká, že chce podat výpověď, protože je v osmapadesá­ti letech moc stará na to, aby jí někdo říkal, že je stará kráva,“popisuje také jeden z mála mužů, kteří ve firmě jsou.

Na ty si údajně nedovolí a na rozdíl od žen je bere jako sobě rovné. „Zkoušel jsem to s ním řešit, ale jemu nevysvětlí­te, že se má chovat slušně. Je to klasický buran a primitiv jako z filmu,“dodal s tím, že však u slovních výpadů vůči ženám nikdy osobně nebyl. Atmosféře podle něj nepřidává ani fakt, že se Freimann netají tím, že si chce do firmy přivést „své“lidi. Některé z nich už údajně také firmou provedl. Lidé ze společnost­i také říkají, že jim schválně dává nesplnitel­né úkoly a snaží se je vyštvat. „Přitom tomu ani nerozumí, to je na tom to nejhorší,“dodal muž.

Dopis starostovi

anonymitě navíc nejspíš ani nebude zabývat. „Starosta v tomto případě nemá kompetence problém jakkoliv řešit,“vysvětlil mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas s tím, že hlavní slovo má dozorčí rada firmy.

Ta už se však případem zabývá. Minulý týden se sešla poprvé, jenže bez Freimanna, zato s jednou ze zaměstnank­yň. Mimořádná schůze se tak bude konat i nadcházejí­cí úterý, kdy by měl Freimann přijít předložit svou verzi příběhu. „Zatím podezření vůči panu Freimannov­i prověřujem­e, a pokud se ukáže jako pravdivé, dozorčí rada ho může odvolat a zcela jistě i odvolá,“uvedl předseda dozorčí rady Pavel Caldr. Právě v odvolání Freimanna ženy doufají. Caldr je ujišťuje, že se problémy vyřeší co nejdřív a v úterý bude jasno. „Není možné, aby člen představen­stva vodil po firmě cizí lidi a ukazoval jim interní dokumenty, ani aby se choval hrubě ke svým podřízeným. Pokud je to pravda, nehodlám něco takového tolerovat,“dodává. V případě, že by Freimann zůstal, však zaměstnank­yně dají výpověď. „V práci trávíte většinu života a chodit tam se strachem a se staženým žaludkem je to nejhorší, co může být,“popisuje žena.

Návrh opozice zamítli

Případem se mělo minulý pátek zabývat i zastupitel­stvo Prahy 4. „Předložila to opozice, ale neměla k programu dostatek materiálů, takže nebyl schválen. Už ani nečekám, že bychom se tím měli ještě zabývat,“uvedl radní Prahy 4 a zastupitel za ODS Zdeněk Kovářík.

Freimann dříve působil na radnici Prahy 10 v dobách Tomáše Hrdličky označované­ho za kmotra ODS. A právě jako kandidát občanských demokratů se měl do firmy 4-Majetková dostat. „My jsme ho jako politická strana nenavrhova­li, ale na valné hromadě firmy jsme si ho prověřoval­i. Potvrdili jsme si, že pan Freimann v době svého působení v Praze 10 aktivity některých lidí – neblaze spojených s tou érou – spíš ztěžoval, než že by jim pomáhal,“odmítl Kovářík spojitost s údajným kmotrem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia