MF DNES

Falešná uklízečka způsobila škodu 800 tisíc korun

-

„Stydím se, že stojím před soudem. Vím, že jsem udělal špatnou věc a ta nejde odčinit,“uvedl Van Bich Nguyen. „Nechtěl jsem manželku zabít, ale jen vystrašit,“argumentov­al. Obhájce pak apeloval na soud. „Z rozsudků se vytrácí citlivost a humánnost,“řekl advokát Josef Lžičař.

Ani to však nepomohlo Vietnamci k mírnějšímu trestu. „Ztotožňuje­me se s tím, co uvedl obhájce. Avšak ve výroku o trestu jsme vázáni stanoviske­m Nejvyššího soudu. Proto jsme rozsudek museli zpřísnit,“zdůvodnil verdikt 12 let vězení soudce Jiří Lněnička. Trest odpovídá návrhu žalobkyně. „Obžalovaný si své jednání předem promyslel. To, že nedošlo k fatálnímu následku, bylo jen dílem náhody,“uvedla státní zástupkyně Marcela Kratochvíl­ová. Cizinec v půlce dubna 2015 vyrobil výbušný systém z kovové trubky, černého prachu z pe- tardy a dalších ingredienc­í. Nguyen ho poté umístil pod volant manželčiny Škody Octavia, zaparkovan­é na sídlišti v Horních Měcholupec­h v Praze 10. Nálož 21. dubna napojil na startér a brzdová světla auta, která posloužila jako iniciátor výbuchu.

O den později manželka otočila klíčem v zapalování a došlo k explo- zi. Utrpěla při ní mimo jiné i popáleniny na 15 procentech těla.

„Popáleniny dýchacích cest byly život ohrožující,“popsal zranění soudní lékař Jiří Hladík. „Kvůli výbuchu hrozilo nebezpečí lidem v okruhu 20 až 30 metrů,“uvedl v expertize k účinnosti nálože policejní pyrotechni­k.

Vietnamec se prý recepturu na vý-

Svou choť mladší o 16 let Van Bich Ngyuen podezříval, že má milence. To žena popřela, obžalované­mu hradila i obhajobu. „Můj manžel není zlý člověk,“řekla.

Žena podnikala v byznysu nehtových salonů. Vyšetřovat­elé se proto nejprve domnívali, že motivem výbuchu je vyřizování účtů. Až v létě 2015 zatkli manžela oběti. „Takovýhle způsob vyřizování rodinných sporů je neobvyklý, já si něco podobného nepamatuji,“uvedl šéf pražské „mordparty“Josef Mareš.

V kauze třaskavého vyřizování sporů mezi manželi padlo již třetí soudní rozhodnutí. Cizinec loni u Městského soudu v Praze čelil obžalobě z pokusu o vraždu. Soud ale rozhodl, že jde o obecné ohrožení, Van Bich Ngyuen dostal osm let. Trest se zdál nízký státnímu zástupci, proto se odvolal k vrchnímu soudu. Ten podání zamítl. Žalobce se nevzdal a podal takzvané dovolání k Nejvyššímu soudu ČR, podle nějž soudy nižší instance rozsudek zmírnily v rozporu se zákonem, a tak loni rozsudek přerušil a věc vrátil vrchnímu soudu. Nynější rozsudek je pravomocný. Policie zadržela ženu, která se od loňského srpna do letošního února vydávala za náhradní uklízečku a kradla v hotelích či divadlech po celé Praze. Celkem napáchala škodu v hodnotě osm set tisíc korun. K některým činům se doznala, ale policisté stále pátrají po dalších poškozenýc­h. Kanceláře vykradla například v Dejvicích, Karlíně, Libni, na Proseku či Václavském náměstí. Žena je ve vazbě, hrozí jí pět let vězení, případně jako recidivist­ce o třetinu vyšší trest. (ČTK)

 ?? Foto: Jan Bohata, MAFRA ?? Jen postrašit Výrazně mladší choť prý cizinec nechtěl nastraženo­u náloží zabít, ale jen polekat.
Foto: Jan Bohata, MAFRA Jen postrašit Výrazně mladší choť prý cizinec nechtěl nastraženo­u náloží zabít, ale jen polekat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia