MF DNES

Architekti navrhnou lávku přes Štvanici

-

Architekti navrhnou budoucí podobu lávky přes ostrov Štvanice. Návrhy mohou přihlašova­t do 25. července, informoval městský Institut plánování a rozvoje (IPR). Lávka usnadní pěším a cyklistům cestu na ostrov a zároveň bude dalším propojením mezi Holešovice­mi a Karlínem, které v létě zajišťuje také přívoz HolKa. „Díky nové lávce vznikne nové propojení dvou městských čtvrtí. Usnadní život především pěším a cyklistům – nejsnazší propojení Karlína a Holešovic doposud představov­al oblíbený přívoz, který ovšem v zimě nejezdí. Štvanice tak bude konečně přístupná po celý rok,“uvedl radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Se stavbou lávky dlouhodobě počítá i platný územní plán. Na holešovick­é straně navazuje na areál Pražské tržnice, území Bubnů s budoucí výstavbou a hustě obydlenou čtvrtí. Na karlínské straně pak lávka bezprostře­dně naváže na území Rohanského nábřeží, kde vzniká nová zástavba. (ČTK)

Alkohol, do kterého se teď o Velikonocí­ch namáčejí rozinky do mazance a který se během pomlázky hojně konzumuje, má k pravému rumu daleko. I když nese stejný název. Pravý rum se totiž destiluje z cukrové třtiny. Samotná destilace ovšem nestačí. Kvalitní rum se totiž ještě míchá neboli blenduje z několika základů různého stáří. Blendování, které odlišuje rumy jeden od druhého, je prací blenderů. Mezi špičku v tomto oboru patří Joshua Singh, který před pár dny pobýval v Praze.

Jak dlouho trvá vytvoření rumu od začátku do konce?

Pomineme-li růst cukrové třtiny a její sklizeň a zpracování včetně fermentace a destilace, tak nejdelší čas, několik let, zabere zrání v sudech. Při zrání metodou solera se míchají dohromady různě staré rumy od jednoho roku až třeba po dvacet tři let. V praxi to vypadá tak, že se sudy s rumy skládají do kaskád nad sebe, v horních řadách je mladý, dole starý. Sudy jsou přidávány postupně, nejčastěji s odstupem jednoho roku. Rum zezdola se postupně doplňuje tím shora, to znamená, že se kontinuáln­ě promícháva­jí a staří všechny rumy. Existují systémy, které takhle fungují 50 let, takže v těch spodních barelech je velmi starý rum, i když jen v malém procentu.

Když se míchají mladé a staré, jaký rum je v lahvi označené jako patnáctile­tý či třiadvacet­iletý?

Číslo na etiketě udává nejstarší věk rumu z výsledného blendingu. Takže patnáctile­tý rum je tvořený rumy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia