MF DNES

Sochař zaplnil knihovnu díly

-

To je právě to umění. Proto tuhle práci nemůže dělat každý, chce to jisté dispozice a velké zkušenosti. Blender musí pokaždé namíchat stejný produkt, aby konkrétní rum chutnal stále stejně. Zároveň ale ti

Jako jednoho z nejvýznamn­ějších sochařů současnost­i představuj­e Galerie hlavního města Prahy britského autora Richarda Deacona, který své monumentál­ní plastiky vystaví v Městské knihovně na Mariánském náměstí. Protože jde o první jeho samostatno­u výstavou v současném Česku, pojal ji kurátor Julian Heynen jako úvod do Deaconovy tvorby. Šest desítek děl představuj­e rozmanité materiály a techniky. Od dřeva impregno- (rum zraje v dubových sudech,v kterých už předtím byl jiný alkohol – třeba whisky, šampaňské či koňaky, protože tím získává chuť a aroma – pozn. red.). Velikost sudu ovlivňuje dobu stárnutí, ve velkém sudu stárne rum pomaleji, a tudíž déle.

Já preferuji tulipánovo­u skleničku a teplotu jako u červeného vína, tedy 16 až 20 stupňů. Nejlépe si ho vychutnáte po dlouhém dni v práci s přáteli nebo s rodinou. Někdo ho pije s ledem, ale já si myslím, že led zabíjí chuť. vaného a ohýbaného přes ocel a hliník k syntetický­m materiálům a keramice. Kurátor s autorem spolupracu­je 30 let, od výstavy Umění těch druhých, která se konala v Německu a poté putovala do dalších zemí včetně Českoslove­nska. „Dozvěděl jsem se, že v těchto prostorách byla tehdy vystavena má tři díla. Pokusím se touto výstavou doplnit těch chybějícíc­h 30 let a prezentova­t rozmanitos­t a šíři mých zájmů,“řekl Deacon. (ČTK)

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ??
Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia