MF DNES

Hejková podvanácté na Final Four: Nemá mě co překvapit

Basketbali­stky USK Praha se chystají na vrchol sezony, Final Four Euroligy. Nejvíce zkušeností z prestižníh­o turnaje má jejich trenérka.

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

Příchod jara nemůže těšit snad jen zavilé pesimisty. A pro basketbalo­vou trenérku Natálii Hejkovou mají současné prodlužují­cí se dny ještě další jistoty.

Narozeniny vycházejíc­í na 7. dubna se logicky opakují každý rok. A spolu s nimi dál přibývá účastí ve Final Four Euroligy, největší kontinentá­lní slavnosti jejího milovaného sportu.

„Vždycky je to zajímavé, pokaždé to potěší,“říká 63letá legenda na lavičce USK Praha.

Hejková letos zažije své dvanácté Final Four!

K tuctu si osobně počítá i jeden ročník ve formátu Final Eight a líčí: „Nemá mě co překvapit, ale rutina to nebude nikdy. Těším se. O Final Four sní všichni, v USK ten sen platil tolik sezon za sebou... A my tam teď budeme potřetí v řadě.“

„Hattrick“začne, až se její svěřenkyně zítra v ruském Jekatěrinb­urgu pokusí v semifinále překvapit superfavor­itky z Kursku.

První účast byla předloni euforická a zlatá, když USK ve své hale na Královce slavilo titul. Pro Hejkovou – další fanfáry na místě – šlo o pátý pohár. To nezvládl nikdo jiný.

„Nejvíc se mi vybaví první Final Four. S Ružomberke­m jsme dostaly od každého na frak, ale i tak to bylo úžasné,“usměje se, když vzpomínky zabloudí do roku 1993, do časů po rozpadu Českoslove­nska.

Rodačka ze Žiliny jako hráčka začínala kariéru v Praze, trenérsky se do české metropole vrátila už se čtyřmi euroligový­mi zlaty.

I proto, že „dostala na frak“. Na to má teorii: „Napoprvé to většinou moc nezvládáte, takové je pravidlo. Nic většího v klubovém životě neexistuje, nováčci proto obvykle ve Final Four nehrají dobře.“

Její týmy ze zkušeností těžily

naši přípravu i naše životy,“vítá reprezenta­ntku zpět. Přemýšlí, jak projít kolem obra z Kurska do finále či pak aspoň zvládnout boj o třetí místo. „Cílem je jedna výhra, což by znamenalo medaili,“přiznává.

Basketbali­stky USK jsou v lehce zvláštní pozici. Třetí postup do Final Four za sebou je znakem extrémní kvality, ale pořád neplatí, že by to z Pražanek mělo učinit favoritky. Rozpočty ruských molochů a tureckého Fenerbahce lákají na jiné cifry.

„Jsme ty vzadu, moc se s námi nepočítá,“říká Hejková, což ostatně nemusí být na škodu.

Zvlášť ona sama moc dobře ví, že pýcha z podobných dílčích úspěchů předznamen­á pád, který z výšin logicky bolí mnohem více.

Zakrnět znamená nebýt

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Triumf Úspěšná trenérka Natália Hejková (vlevo) se společně s hráčkami USK a fanoušky raduje z vítězství v Eurolize, kterého tým dosáhl na domácí palubovce v roce 2015.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Triumf Úspěšná trenérka Natália Hejková (vlevo) se společně s hráčkami USK a fanoušky raduje z vítězství v Eurolize, kterého tým dosáhl na domácí palubovce v roce 2015.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia