MF DNES

Bohačík v nové kariéře: top basketbali­sta ligy

-

Před dvěma lety by na tuhle událost nevypsal ani kurz. Tak nereálná by se mu tehdy zdála. A není divu. Z nevydařené­ho angažmá v belgickém Leuven se vracel psychicky dole a v české nejvyšší soutěži začínal, jak sám zdůrazní, odznova. Necelé dva roky od „restartu“se však vyškrábal až na vrchol – byl zvolen, a to jednoznačn­ým způsobem, MVP Kooperativ­a NBL pro sezonu 2016/17.

Ano, nejužitečn­ější hráč, Jaromír Bohačík, USK Praha.

S Ružomberke­m dvakrát, s moskevským Spartakem dvakrát, s USK jednou. Žena, jež má v životě alergii na stříbro, je ve sběru medailí z cennějšího kovu vytrvalá. „Ale neumím vybrat jedno vítězství. Každé bylo úplně jiné, mělo svoji cenu.“

Momentálně řeší hlavně to, jak (ne)bude kvůli zdravotním problémům schopná hrát srbská hvězda USK Sonja Petrovičov­á. Ladí duše svých hráček i kvůli ní: „Aby to případně nebraly jako velkou ztrátu, ale spíš je to mobilizova­lo.“

Těší ji bleskový návrat Kateřiny Elhotové po porodu. „Rozveselil­a

„Už vzhledem ke stavu, v jakém jsem se předloni do ligy vracel, je to absolutní bomba. Ještě před touhle sezonou by to bylo něco strašně vzdáleného, čemu bych nikdy nevěřil,“přiznává 24letý basketbali­sta Jaromír Bohačík, který pražský USK jako lídr týmu dotáhl ke 4. příčce před play-off. A to je nejlepší umístění klubu za 16 let, tedy od posledního titulu Pražanů z roku 2001.

„Jsem rád, že ty dva roky naší společné práce přinesly nějaké ovoce.

„Za dobu mých účastí ve Final Four se basketbal strašně posunul,“přiznává. „Je výrazně fyzičtější, posouvá se k mužskému pojetí. Technika se posunula, i já jsem jiná trenérka,“dodává. Před dvěma lety osobní posun charakteri­zovala ústupem od prověřené teorie „biče a cukru“. „Už nejsem na lavičce taková teroristka,“mrkala tehdy.

Jediné, co se nemění, jsou její dubnové konstanty. Hejková už zažila i triumf přímo na narozeniny, zlato spojené s pugétem padesáti růží. „Letos jsem byla v šoku z množství gratulací na Facebooku,“říká.

A přitom plánuje, jak šokovat Evropu ještě jednou basketbalo­vě. MVP je individuál­ní ocenění, které je většinou udělované hráčům z týmů, co mají lepší postavení v tabulce. Naše čtvrté místo po nadstavbě je výsledkem práce celého týmu a i ta cena tak patří všem,“podotýká 197 čísel vysoké křídlo.

Ústecký Kwamain Mitchell na jaře 2014, pardubický Dušan Pandula rok nato a loni i opavský Jakub Šiřina, ti všichni se jako laureáti ocenění MVP loučili se sezonou už po prvním kole play-off. Jaromír Bohačík se nyní snaží, aby se něco podobné- ho nepřihodil­o i USK. Stav čtvrtfinál­ové série s Opavou je zatím 1:1 na zápasy. „Doufám, že to není kletba a že tuhle tradici nedodržíme,“věří top střelec ligy. Své další působení v klubu, kde mu v květnu končí smlouva, chce řešit až po sezoně.

A koho by letos za MVP ročníku zvolil sám oceněný?

„Já bych dal Howarda Sant-Roose z Nymburka. Když si vezmu, proti komu jsme letos hráli, tak on je teď rozhodně nejužitečn­ější a nejlepší hráč v lize,“míní Bohačík. (gej)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia