MF DNES

Z liberecké líhně do Komety

- — Jan Daněk

BRNO Celou sezonu stál na střídačce Komety, úvodní dvě finálové partie v Liberci však propásne. „Moc rád bych byl u toho, měl jsem i vnitřní dilema, ale tohle bylo už dopředu dané,“poví Petr Haken, jenž jako hlavní kouč české sedmnáctky včera odletěl na Turnaj pěti zemí do Ruska. „Mrzí mě to, ale nevadí. Série bude dlouhá,“chlácholí se.

V Liberci, kde zítra v 17.20 začínají boje o extraligov­ý titul, 39letý chlapík nechtěl chybět. Na severu Čech má kupu přátel, osm let piplal hokejová mláďata Bílých Tygrů. „Trenérsky to pro mě byla největší škola,“říká Haken. „Byli jsme parta lidí, kterou to bavilo. Dostal jsem možnost realizovat vlastní myšlenky. A podmínky tomu napomáhaly,“vzpomíná. Kdo byl součástí trenérské tlupy, která si navzájem radila a předávala postřehy? Třeba tehdejší manažer mládeže Filip Pešán – současný kouč obhájců titulu, Jan Šťastný, jenž se etabloval v extraligov­ém Chomutově, nebo Martin Láska – nyní brankářský guru u reprezenta­ční dvacítky.

Z nevšední líhně trenérů, kteří razí svěžejší styl, se loni v létě vydal do světa i Haken. Zatoužila po něm Kometa, kde měl původně plnit roli hokejového převozníka mezi brněnskou mládeží a extraligov­ým áčkem. Postupně v realizační­m štábu šéfa Zábranskéh­o dostal výraznější úlohu. A i díky němu sní Brňané o zlatě, v cestě stojí už jen „Hakenův“Liberec. „Síla našeho týmu je větší,“věří trenér Komety, jenž start série bude sledovat v Rusku u počítače. „Snad najdu nějaký server. Když ne, budu sledovat on-line na mobilu.“

 ?? Foto: AP ?? Premiéra Kristýna Plíšková se poprvé dostala do fedcupovéh­o družstva. Se sestrou se však nesejde, Karolína je mezi omluvenými.
Foto: AP Premiéra Kristýna Plíšková se poprvé dostala do fedcupovéh­o družstva. Se sestrou se však nesejde, Karolína je mezi omluvenými.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia