MF DNES

Vakoč opět ukázal, že je silný. Myslí na Tour

- — Tomáš Macek, David Mrzena

Haló, já jsem tady, tak pozor na mě! Cyklista Petr Vakoč znovu poslal ze závodu Brabantský šíp vzkaz cyklistick­ému světu. Loni tady vyhrál. Letos dojel těsně druhý. „S výkonem jsem spokojený. Ale z druhého místa trochu zklamaný,“vykládal 24letý Čech.

Brabantský šíp náleží do nejvyšší kategorie Europe Tour a je předělem mezi klasikami na kostkách a v Ardenách. V jeho 57. ročníku zažil Vakoč i velkou premiéru. Poprvé v tak významném klání startoval s číslem 1, určeném obhájci titulu.

„Trochu jsem tím sám sebe dostával pod tlak. Říkal jsem si, že zopakovat vítězství se tady v minulosti povedlo pouze třem lidem.“

Šéfové týmu Quick-Step jej určili jedním ze dvou lídrů, společně s Philippem Gilbertem, šampionem monumentu Kolem Flander.

Ani jeden z nich pak nebyl v úniku, který se zrodil 40 kilometrů před cílem. „Ale měli jsme v něm dva jiné jezdce, takže takticky jsme závod rozehráli dobře.“

Ještě šest kilometrů před cílem měla devítka uprchlíků k dobru půl minuty. „Pomyslel jsem si: Dnes už mi to asi nevyjde. Přesto jsem do koncovky chtěl dát maximum, i kdybych měl spurtovat jen o 10. místo.“

Jenže vše bylo jinak. Z pelotonu vyrazil vpřed Belgičan Wellens z Lotta a Vakoč za ním. Po strhující stíhací jízdě stáhli v závěrečném stoupání na Schavei náskok skupi- ny a 800 metrů před cílem byli u ní. Vakoč hned útočil, ale ostatní se jej zachytili. Rozhodl tedy až spurt. V něm ho porazil Sonny Colbrelli, Ital z týmu Bahrain-Merida.

Nyní se Vakoč těší na triptych ardenských klasik, kde dostane volnější ruku i proto, že se zranil jeho týmový kolega Julian Alpahilipp­e. Sezonu zahájil 6. místem ve worldtouro­vém klání Cadel Evans Race. A v červenci by ji opět chtěl vyšperkova­t startem na Tour. „I když vím, že bude zase těžké dostat se do nominace. Patrně se to dozvím stejně jako loni až těsně před Tour.“

Pokud se mezi vyvolené nevejde, myslí na Vueltu. „Na ní bych mohl dostat i více prostoru pro sebe.“

 ?? Foto: AP ?? Tak blízko... Italský cyklista Sonny Colbrelli má ruce nad hlavou jako vítěz, Petr Vakoč (uprostřed) dojíždí v závodě Brabantský šíp druhý.
Foto: AP Tak blízko... Italský cyklista Sonny Colbrelli má ruce nad hlavou jako vítěz, Petr Vakoč (uprostřed) dojíždí v závodě Brabantský šíp druhý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia