MF DNES

Jako před měsícem. Barcelona potřebuje zázračný obrat

- — David Čermák

Dvakrát švihl levačkou, byly z toho dva parádní góly. A důležité: Paulo Dybala, útočník fotbalovéh­o Juventusu, jimi tým nasměroval k vítězství 3:0 nad Barcelonou ve čtvrtfinál­e Ligy mistrů.

Ne, ještě není hotovo, odveta ve Španělsku pořád může být mimořádně zajímavá – jen si vzpomeňte, jak dokázali Messi a spol. zázračně otočit dvojzápas s Paris Saint-Germain, na jehož hřišti prohráli úvodní utkání dokonce 0:4.

Ale znovu si pořádně zavařili. A je ironií osudu, že je vyučil právě drobný Argentinec, který před několika lety prohlásil: „Kdyby mě někdy Barcelona chtěla, klidně bych tam i doplaval.“

To hrál ještě za Palermo, ale už tehdy ho novináři odvážně přirovnáva­li právě k Messimu. Úterní večer budiž důkazem, že se nespletli.

Zarostlá barcelonsk­á superstar sice byla vidět, ale Dybala víc. Slavnějšíh­o krajana dvěma góly trumfl a po zápase slyšel samou chválu. Brankář Gianluigi Buffon dokonce prohlásil, že už patří mezi tři nej- zápasů už fotbalisté Juventusu doma neprohráli. Sérii neukončila ani Barcelona.

v takovém kurzu si můžete u sázkových kanceláří vsadit na postup Barcelony. všechno pro to, abych se dostal co nejdál.“

V úterý se mu to povedlo dokonale, zato hosté jako by vůbec nebyli připraveni na to, co je v Turíně čeká. Že by se nepoučili z měsíc starého selhání v Paříži? Zřejmě ne.

Jinak by těžko mohl Dybala dostat při gólech tolik prostoru a urostlého stopera Chiellinih­o, který přidal hlavou třetí gól, by musel ve vápně hlídat někdo vyšší než záložník Mascherano.

Jenže zatímco po prvním výprasku se psalo o překvapení, v pří- padě Juventusu by taková slova vyzněla neuctivě.

Sestava Barcelony je nabitá hvězdami, ale to se o italském mistrovi už dá říct také. Na hrotu Higuaín, pod ním Dybala, na krajích zkušený Mandžukič a kolumbijsk­ý šikula Cuadrado... To je pořádná síla a zbraň pro rychlé protiútoky.

Přičtěte zkušenou obranu a nestárnouc­ího Buffona, který v úterý vychytal několik velkých šancí, a hned máte hlavní důvod, proč Juventus na svém moderním stadionu neprohrál už 48 zápasů v řadě.

Zatímco Pavel Nedvěd, viceprezid­ent klubu, se na tribuně nadšeně objímal se šéfem Agnellim, v očích hostujícíh­o kouče Luise Enriqueho se odrážely starosti. Viděl, jak daleko Barcelona měla k tomu, aby soupeřovu sérii ukončila.

„Prožili jsme další noční můru,“drbal si hlavu. „A tentokrát bude mnohem těžší předvést stejný obrat jako v minulém kole proti Paříži.“

Těžší, jistě. Ale sázkaři vědí: odepsat Barcelonu, to se nevyplácí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia