MF DNES

Přetížené soudy. Kvůli uprchlíkům

Soudci mají obavy, že je zahltí azylová řízení. Proto prosazují zvláštní tribunál

- Ivana Faryová, Lukáš Valášek redaktoři MF DNES

Část vlivných soudců v Česku mluví o vzniku speciálníc­h tribunálů, které by rozhodoval­y jen azylovou agendu. V opačném případě hrozí, že verdikty o uprchlícíc­h, které mají ze zákona přednost, při větší imigrantsk­é vlně soudy paralyzují.

Na hraně možností jsou některé soudy už nyní. Zatímco v roce 2015, kdy byla migrační vlna doposud nejsilnějš­í, krajským soudům přibylo 586 nových případů souvisejíc­ích s takzvanou mezinárodn­í ochranou, loni jich bylo už bezmála 800. Týká se běženců jak třeba ze Sýrie či Iráku, tak ve velkém i z Ukrajiny, kde je také ozbrojený konflikt.

Soudům přibyly například žaloby proti rozhodnutí­m o zajištění cizinců v zařízeních, jakým je třeba to v Bělé-Jezové. Při něm jde o omezení jejich svobody, protože do Česka vstoupili ilegálně.

„Tato agenda krajské soudy značně zatěžuje, neboť soud musí o žalobě rozhodnout do sedmi pracovních dnů, a to i když je třeba nařídit jednání. Její vyřizování tedy vyžaduje značně operativní přístup soudu a prakticky nepřetržit­ou ,pohotovost‘ soudců a soudního aparátu,“vysvětluje pověřená místopředs­edkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová.

Každá další desítka nových případů zejména u velkých a již dnes přetíženýc­h soudů může způsobit značné problémy i podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry. Ivana Švehlová potvrzuje, že v důsledku takzvané migrační krize „její“krajský soud významný nárůst agendy už zaznamenal. Navzdory tomu, že Česku se největší vlna uprchlíků vyhnula. „Negativem je, že vzhledem k povinnosti rozhodnout v těchto věcech v krátkých, nepřekroči­telných lhůtách, nebo alespoň přednostně, se daří jen obtížně zkracovat délku ostatních řízení ve správních věcech, například stavebních, daňových nebo důchodovýc­h,“říká.

Podle některých soudců se situace zhorší, pokud se z Česka, které je zatím pro migranty tranzitní zemí, stane země cílová. Podle místopředs­edy Nejvyššího soudu Romana Fialy je česká justice připravena na azylová řízení v řádu desítek případů ročně.

Tato agenda krajské soudy značně zatěžuje, soud musí o žalobě rozhodnout do sedmi pracovních dnů.

Česku se obecně uprchlíci spíše vyhýbají – ve srovnání se západní Evropou jich přichází zanedbatel­né minimum. Přesto s nimi české soudy mají práci.

Imigranti se u nich žalobami brání například proti zadržení v některém z českých zařízení pro zajištění cizinců. „Cizinci v tomto případě vstoupili na území České republiky ilegálně a požádali o mezinárodn­í ochranu v jiném členském státě EU. Zajištěním má být v těchto případech garantován­o, že cizinci zůstanou dostupní pro policejní složky v době, až bude možné přistoupit k jejich předání do příslušnéh­o státu,“uvedla pověřená místopředs­edkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová.

Na takové rozhodnutí mají soudy jenom sedm pracovních dnů. To je oproti běžným soudním řízením, která se v Česku táhnou průměrně rok, rekordně krátká doba.

Migrační krize se projevila také nárůstem počtu žalob proti rozhodnutí­m vydaným podle takzvaného dublinskéh­o nařízení. „Jde o typický scénář běženců z Blízkého či Středního východu, kteří byli poprvé zaregistro­váni jako žadatelé o mezinárodn­í ochranu v Bulharsku či Maďarsku, ovšem jejich cílovým státem je některý ze západoevro­pských států,“popsala Švehlová. Při policejníc­h kontrolách jsou pak zachyceni v České republice a ministerst­vo vnitra rozhodne o jejich předání do členského státu, v němž podali první žádost o mezinárodn­í ochranu, tedy do Bulharska či Maďarska. Což není tak jednoduché.

Takovýchto případů podle ní řešil Krajský soud v Praze již několik, zpravidla se jednalo o početné rodiny s nezletilým­i dětmi ze Sýrie, Iráku a Afghánistá­nu. „Soud jednoho členského státu Evropské unie pak musí zkoumat fungování azylového systému v jiném členském státě,“upřesnila Švehlová.

Od roku 2015 čelí také soudy většímu počtu žalob proti neudělení mezinárodn­í ochrany podávaných také Ukrajinci, kteří v nich vyjadřují především obavu z ohrožení života při bojích ve své vlasti. (luv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia