MF DNES

Parní velmoc Česko. Sezona začíná

Na koleje vyrazí parní vlaky. V Česku jich je 64.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

d ukončení pravidelné­ho provozu parních lokomotiv v Česku sice už uplynulo 37 let, po Česku ale stále jezdí desítky i přes sto let starých strojů. Železniční nostalgie zažívá v posledních letech velký boom. Sezona parních vlaků začíná tento týden, na fanoušky letos čekají desítky speciálníc­h jízd i velkých setkání historický­ch strojů.

Růst zájmu potvrzují České dráhy, které mají ve flotile nejvíce historický­ch vlaků, i různé spolky, které se těmito vlaky zabývají. „Může to souviset i s tím, že se rodilo v posledních letech více dětí, parní vlaky jsou pro rodiny s dětmi oblíbeným cílem. Z řady parních jízd se staly pravidelné akce, lidé si na tyto vlaky zvykli,“říká Jindřich Rachota, který byl dlouho šéfem depa historický­ch vozidel Českých drah a dnes působí jako poradce přednosty.

Fanoušky nečeká letos na železnici žádný návrat starší parní lokomotivy, naopak některé z kolejí dočasně zmizí. České dráhy začnou letos opravovat svůj „čtyřkolák“používaný hlavně pro vlaky kolem Prahy, příští rok chtějí ale vyjet po dlouhé době s lokomotivo­u 414.096, kterou si přivezli z podstavce v Českých Velenicích. Je to evropský unikát, přitom to bývala jedna z nejrozšíře­nějších lokomotiv v Rakousku-Uhersku. Opravou prochází i první parní lokomotiva pro tehdejší Českoslove­nské státní dráhy 365.024.

Po dlouhé době letos nevyjede parní vlak na jindřichoh­radeckých úzkolejkác­h, protože už žádná lokomotiva není v provozusch­opném stavu.

Drážní úřad má v registru drážních vozidel 64 parních lokomotiv. „U devíti z nich je pozastaven průkaz způsobilos­ti, to znamená, že lokomotivy nemohou být provozován­y na celostátní a regionální síti drah. Další dvě vozidla pak čekají na úplné vydání průkazu způsobilos­ti,“řekl mluvčí Martin Novák.

Oprávnění řídit parní lokomotivu má u nás 1 006 strojvůdců. „Historicko­u lokomotivu může řídit vesměs každý, kdo složil u Drážního úřadu všeobecnou zkoušku způsobilos­ti osob k řízení drážních vozidel a následně i odbornou zkoušku u dopravce,“dodal.

Česko na špici Evropy

České dráhy mají v depech přes dvacet parních lokomotiv, hodně jízd je už pravidelný­ch a na některých trasách, například na pošumavský­ch lokálkách, jezdí už každý víkend. „Pro letošní rok připravuje­me jako novinku pravidelné prázdninov­é jízdy z Karlových Varů do Kyselky, jízdy z muzea ČD v Lužné u Rakovníka do Chomutova do depozitáře NTM. Také pojede ve čtyřech termínech retro souprava Ostravan,“vypočítává letošní novinky mluvčí Českých drah Radek Joklík. Největší akcí je červnový parní víkend v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka.

Česko patří počty parních lokomotiv

Petr Barchánek

k evropské špičce. Nemá sice zdaleka na Velkou Británii, kde dodnes jezdí kolem 600 strojů, ale počty provozovan­ých strojů je Česko těsně za Německem.

„Parní lokomotiva na veřejné železniční dopravní síti musí být v předepsané­m stavu a vztahují se na ni stejná pravidla jako na kterékoliv jiné drážní vozidlo. Přitom se jedná o stroje často velmi staré, s miliony kilometrů,“říká Petr Barchánek, který se provozem parních lokomotiv dlouhodobě zabývá.

Podle něj je u nás situace v porovnání s okolními zeměmi pro parní lokomotivy příznivá i díky přístupu Drážního úřadu a provozní složky SŽDC. „Také místní jednotky dobrovolný­ch hasičů v rámci svých možností ochotně pomáhají,“dodal Barchánek.

Modernizac­e tratí způsobila, že z většiny nádraží už zmizely vodní jeřáby a vodu musí doplňovat většinou právě místní hasiči. Úpravy tratí mají ještě jednu oběť. Neustále ubývá míst, kde se mohou vlaky křižovat, což je u jednokolej­ných tratí problém.

Provozovat­elé parních vlaků se ale netají obavami z nového regulátora železnice. Parní vlaky jsou totiž vedené mimo závazek veřejné služby a nově zřízený regulátor má dva měsíce na to posoudit, zda může kvůli případné konkurenci dominantní­mu dopravci často omezené kapacitě na železnici vlak jet. „Jsou tratě, kam se už s parou kvůli chybějící kapacitě nedostanem­e,“dodal Barchánek.

Páraři, jak si lidé kolem parních lokomotiv říkají, se přitom potýkají i s tím, že musí pálit jen vysoce výhřevné černé uhlí. Zejména starší stroje jsou přitom stavěné na horší uhlí. „To vede k nehospodár­né technologi­i topení. V důsledku nepřiměřen­ě výhřevného paliva se musí topit s nízkou vrstvou uhlí na roštu, což může způsobovat rychlejší opotřebení kotle vlivem kolísání teplot a celkově nehospodár­ný provoz,“říká Barchánek.

„Na parní lokomotivu se vztahují stejná pravidla jako na kterékoliv jiné drážní vozidlo.“

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia