MF DNES

Tři roky ukrajinské války

Návštěva šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona v Moskvě ukázala, že bez návratu Donbasu k Ukrajině nelze urovnat vztahy s Ruskem.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Ukrajina si připomíná už třetí výročí začátku bojů na východě země. Bojů, kterým se stále neříká válka, ale dostaly název „antiterori­stická operace“.

V Kyjevě se, přestože mír je v nedohlednu, najdou lidé, kteří tvrdí, že je co oslavovat. A to i když je už týdny přerušeno dopravní spojení na proruskými separatist­y ovládaný východ země a příměří jsou opakovaně porušována prakticky v okamžiku, kdy vstoupí v platnost. Z minských mírových dohod se plní jen výměny zajatců, separatist­é konfiskují ukrajinské firmy a vše se ubírá jiným směrem, než je nějaké mírové znovusjedn­ocení země.

V to ostatně nevěří ani Oleksandr Turčynov, který před třemi roky jako zastupujíc­í hlava státu vyhlásil Antiterori­stickou operaci (ATO). Pro BBC Turčynov, který je dnes tajemníkem Rady národní bezpečnost­i, prohlásil, že cílem ATO zůstává dobýt separatist­y obsazené ukrajinské území zpět. A to se prý daří.

„Nemáme jinou možnost než zvítězit. Za poslední rok jsme poprvé nepřišli ani o metr země. Naopak, dostali jsme pod kontrolu desítky kilometrů,“řekl Turčynov, který zůstává velice vlivnou postavou současné vlády v Kyjevě. „Náš úkol je metr po

metru, kilometr po kilometru s co nejmenšími ztrátami postupovat směrem na východ,“dodal. Až k mezistátní ukrajinsko-ruské hranici. „Hlavní je, abychom se na ní dokázali zastavit,“říká s úsměvem.

Na frontě však nikomu do smíchu není. Prakticky není den, aby nepřicháze­ly zprávy o dalších padlých a raněných. Poslední dva vojáci padli ve čtvrtek. Ukrajinská agentura Ria Novosti konstatuje, že počet zabitých vojáků se blíží ke třem tisícům, vedle toho během bojů zahynulo dalších šest tisíc civilistů. Dva miliony lidí na obou stranách fronty pak opustily domovy.

K míru a naplnění dohod, nebo alespoň dodržování příměří, není podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v současnost­i vůle ani u jedné z bojujících stran. „To, co vidíme, je stále komplikují­cí se situace, kterou bych popsal jako bláto, v němž uvázly stovky tisíc nevinných lidí,“uvedl první zástupce šéfa pozorovate­lské mise OBSE na Donbasu Alexander Hug. „Situace na východě Ukrajiny se prakticky nemění. A bude pořád stejná, dokud lidé, kteří jsou u moci, budou chtít, aby to tak zůstalo,“dodal včera Hug.

Ukrajina trvá na tom, že v Donbasu, na území „doněcké a luhanské lidové republiky“, musí být provedeny regulérní volby podle ukrajinský­ch zákonů. A až potom je možné vyjednávat o autonomii těchto regionů. Nic takového však nechtějí připustit separatist­é ani Moskva, jež je ekonomicky a vojensky drží nad vodou. K míru je tak podle pozorovate­lů dál, než se při uzavření minských dohod v lednu 2015 zdálo.

Trump na straně Kyjeva

Kreml, který do konfliktu přímo vstoupil svými jednotkami v srpnu 2014, doufal, že nový americký prezident Donald Trump od podpory Ukrajiny ustoupí a donutí Kyjev kapitulova­t. Jenže, jak vyplynulo i z návštěvy amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona tento týden v Moskvě, nic takového se USA nechystají udělat. A bez předání Donbasu pod ukrajinsko­u kontrolu nechce Trump nic měnit ani na protiruský­ch ekonomický­ch sankcích.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia