MF DNES

Zimolova ČSSD povládne dál

- — ČTK, red

Koalice KDU-ČSL, hnutí Jihočeši 2012, Pro Jižní Čechy a ČSSD je na spadnutí. Potvrdili to včera lidovci a Jihočeši 2012. V jižních Čechách by tak měli 28 zastupitel­ů z 55. Prohlášení o budoucí spolupráci společně podepíšou v úterý.

Koalice složená ze sociálních demokratů, ANO a Jihočechů 2012 se v pondělí definitivn­ě rozpadla kvůli sporům o údajném vyvádění peněz z jihočeskýc­h nemocnic.

Novou vládnoucí formaci se však snaží vytvořit i hnutí ANO. Hnutí by v koalici chtělo spolupraco­vat s ODS a rovněž KDU-ČSL, Jihočechy 2012 a uskupením Pro Jižní Čechy. Právě ANO totiž odmítlo kvůli aféře dál pokračovat ve spolupráci s ČSSD pod vedením hejtmana Jiřího Zimoly. Jenže podle šéfa Jihočechů 2012 Pavla Hrocha je hnutí bližší koalice tvořená ČSSD.

„Vznikli jsme na určitý popud, kdy jsme vystupoval­i proti ODS. Také v našem středu je mnoho bývalých členů ODS. Proto by koalice s ODS nebyla dobrá varianta pro nás ani pro našeho voliče,“řekl Hroch. Dodal, že pro variantu s ČSSD hovoří i zkušenost z předchozíc­h měsíců, kdy oba subjekty spolupraco­valy ve vedení kraje.

KDU-ČSL podmiňuje svůj vstup do koalice tím, že se změní systém odměn pro členy představen­stva krajem řízených nemocnic. Dále trvá na auditu i dalších krajem zřizovanýc­h organizací.

Krizi na hejtmanstv­í odstartova­la před několika týdny aféra, kdy se ukázalo, že v Lipně nad Vltavou staví pro Zimolu a náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD) rekreační domy Martin Bláha, předseda představen­stva Jihočeskýc­h nemocnic. Chaty tak buduje podřízený pro nadřízenéh­o. Ale především člověk, kterému kraj platí ročně 7,2 milionu korun.

Mimořádné zasedání zastupitel­stva bude 27. dubna. Na něm Zimola rezignuje na funkci hejtmana s tím, že znovu o post usilovat nebude. Místo sebe navrhne svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia