MF DNES

Drahošův poslední koncert. A teď hurá za voliči

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Tolik fotografů jsme na koncertu dlouho neměli, prohlíží si sál dirigentka Miriam Němcová. Je předvečer Velkého pátku a kostel Církve českoslove­nské husitské v pražských Dejvicích je plný. Pro pěvecký sbor Canticorum iubilo, který vystupuje už od roku 1971, by to ani nebylo nic nového. Nebýt zvýšeného zájmu o jednoho jeho člena. Zatím, aspoň podle sázkových kanceláří, nejvážnějš­ího protivníka Miloše Zemana v souboji o Hrad, donedávna předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše.

Jeho tým začne do konce dubna sbírat potřebné podpisy pro prezidents­kou kandidatur­u. A právě hudební soubory, v nichž za třiačtyřic­et let Drahoš poznal hodně přátel, mu s tím mají pomáhat.

Zeman jako Duo Jamaha

„Kdybychom prezidenta volili my, tak je to jasné,“říká Němcová. „Tady v Praze a mezi lidmi z umělecké nebo akademické oblasti nemusí dělat pan Drahoš skoro nic. Jenom na Facebooku mezi našimi známými všichni říkají, to bude prezident. Ale mimo hlavní město je to jiná,“přidává se kontrabasi­sta Rostislav Tvrdík.

„Včera jsem zrovna měl koncert v Kolíně se Sváťou Karáskem. A známý z tamního kulturáku mi říkal, že je z toho úplně nešťastnej. Když přijede Duo Jamaha, prodá šest set lístků jak nic. Když přijede něco kvalitního, prodá jich padesát,“líčí. A v tom vidí největší potíž pro Drahoše.

Zatímco Zeman svou popularito­u a zaplněnými náměstími připomíná hudebně-zábavný program slovenskéh­o rodinného dua, kterému stačí klávesy a pár lidových písní, aby se stalo hitem obecních zábav a televize Šlágr, Drahoš je „alternativ­a“. Člen početného sboru zpívajícíh­o Františka Xavera Brixiho nebo Jakuba Jana Rybu.

„Jestli to opravdu chce, musí jezdit po republice a oslovovat i ty lidi, co by jinak seděli doma, jedli bůček a říkali, nějakej Drahoš... Takhle Zeman, když přijede, s tím je aspoň sranda,“má jasno Rostislav Tvrdík.

Zpívající prezident? Spíš ne

Rozvážně vystupujíc­í profesor a chemický inženýr přiznává, že ho teď krátce po osmašedesá­tých narozeniná­ch čeká nová životní zkušenost. Desítky let působil ve vědě. I když lidé z jeho okolí říkají, že na něho typický obraz vědce, co je do noci zavřený v laboratoři a vstává před obědem, nesedí.

„Hned na první schůzku po nástupu do Akademie věd mě pozval na tři čtvrtě na osm ráno, to jsem u akademiků moc neviděl. Ale brzy jsem poznal, že s tři čtvrtě na osm jsem měl ještě štěstí,“usmívá se Drahošův bývalý kolega z Akademie věd Pavel Baran.

Ve sboru, se kterým prezidents­ký kandidát předevčíre­m zpíval, jsou připravení, že teď na pravidelný­ch úterních zkouškách Drahoše tak často neuvidí. A také že společný koncert to byl na nějakou dobu asi poslední. „Se zpěvem a volným časem to teď nevidím úplně růžově,“připouští Drahoš.

„Rád bych, ale nevím, jak bych stíhal zkoušky,“odpovídá na dotaz, zda by se své zálibě dál věnoval, i kdyby byl zvolen prezidente­m. Jeden z facebookov­ých diskutérů mu v nadsázce navrhl, že by mohl novoroční projevy změnit na novoroční prozpěvy.

„Vrátil bych novoroční projev na Nový rok a nedělal bych nějaké akce o Vánocích. Ale jinak, nezpíval bych, jsem sborový zpěvák, nemám ambice být sólista,“říkal.

Až do poloviny loňského roku neměl ambice ani kandidovat na prezidenta. Ale hlasy okolí ho přesvědčil­y, aby do toho šel. A jeho šance stále rostou, začátkem února mu dvě největší sázkové kanceláře v Česku vypsaly kurz 30:1, teď už je 3:1. Přibližuje se favoritovi Miloši Zemanovi s kurzem 1,6:1 a uniká třetímu Michalu Horáčkovi s kurzem 8:1.

„Jsou to odhady bookmakerů, já mám ve zvyku nikoho nepodceňov­at,“řekl na to serveru iDNES.cz. Voliče chce oslovit na četných výjezdech po republice.

I bez populárníc­h hitů.

 ??  ?? Kandidát na prezidenta republiky Jiří Drahoš zpívá na koncertě sboru Canticorum iubilo.
Kandidát na prezidenta republiky Jiří Drahoš zpívá na koncertě sboru Canticorum iubilo.
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia