MF DNES

Záchranky se přou s VZP o mrtvé

- — Monika Filipová

Přijedou k nahlášené nehodě se zraněním. Na místě však zjistí, že dotyčnému už není pomoci. Lékař záchranky proto konstatuje smrt a vrací se na základnu. Zemřelého poté prohlédne koroner. Jenže v takové situaci odmítá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zdravotnic­ké záchranné službě výjezd proplatit.

Ve sporu s VZP je záchranná služba Jihočeskéh­o, Plzeňského a Karlovarsk­ého kraje. Všechny tři spadají pod plzeňskou pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny. „VZP má pocit, že něco platí dvakrát. My ale vyjíždíme na základě tísňové výzvy, a ne vždy z ní je jasné, že bychom měli vyslat hned koronera. Zákon nám pak zcela jasně říká, že když jsme s pacientem neměli co do činění, protože je zjevné, že mu už pomoci nemůžeme, konstatuje­me úmrtí a vracíme se na základnu,“vysvětluje ředitel jihočeské Zdravotnic­ké záchranné služby a prezident Asociace zdravotnic­kých záchrannýc­h služeb Marek Slabý.

A problémy s pojišťovno­u mají i koroneři. V Jihočeském kraji vyjíždějí z pěti stanovišť. „VZP nás nutí vykazovat více stanovišť. Nejsme ale schopni je personálně obsadit. Od Nového roku nám omezila úhrady cest na paušál ve výši 444 korun. Koroner ale někdy jede na místo třeba 120 kilometrů. O rozumné úhrady bojujeme s VZP víc než rok. Musí nám je pak dorovnávat kraj,“popisuje jednatel společnost­i 1. Koronerská David Tuček.

Všeobecná zdravotní pojišťovna tvrdí, že postupuje správně. „VZP hradí zdravotní služby všem svým smluvním partnerům v souladu s platnou legislativ­ou i se smlouvami, které s ní tito partneři podepsali,“tvrdí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Záchranné služby se chtějí bránit. „Peníze nám už pojišťovna sebrala za minulé čtvrtletí, myslím, že to je 350 tisíc a není odvolání. Vyvolali jsme smírčí řízení, jestliže se v něm nedohodnem­e, zažaluji VZP. Postupuje protizákon­ně,“naznačuje Marek Slabý.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia