MF DNES

Bezdomovec. Muž se psem a foťákem

-

Ivana Karásková reportérka MF DNES

eho babička měla kdysi plůtek a na kůly si věšela hrníčky. Šestašedes­átiletý Václav si z nostalgie podobnou zahrádku udělal doma také. Jeho „doma“je ovšem v Praze pod Hlávkovým mostem. Už jedenáctý rok.

Václav teď svůj příbytek vedle dalších oblíbených míst zvěčnil v rámci výzkumného projektu Hobohemia – město bezdomovců. Podobně jako dalších pár desítek lidí bez přístřeší, kteří na jeden den dostali do rukou fotoaparát­y. Vznikl tak unikátní soubor více než tisícovky snímků, který je do pondělka k vidění na výstavě na nádvoří v Hybernské ulici.

„Svůj domov u Vltavy bych za žádnou ubytovnu nevyměnil. Letos byla zima sice tužší, ale mám kvalitní přikrývky a nevím, co je chřipka. Mojí pračkou je velký kbelík a zvon, někdy peru i na valše. Vařím na propanbuta­novém vařiči. Pitnou vodu můžu čerpat do kanystru z městského úřadu. Služeb charity k vykoupání využívám jen v zimě, v létě poslouží i řeka,“líčí vytáhlý šlachovitý muž.

Mezi pražskými bezdomovci je Václav už celebritou. Provází zájemce městem v rámci projektu Pragulic. Za dvě hodiny si tak vydělá tři stovky. Něco vynese starý papír nebo nějaká sezonní práce.

Václav se připojil i k pondělní vycházce po klíčových stanoviští­ch bezdomovců. Vedl ji výzkumný pracovník Sociologic­kého ústavu a autor projektu Petr Vašát, který se zabývá problemati­kou lidí bez domova.

Stále oblíbený „Sherwood“

Zatímco pro bydlící jsou pevnými body domov a pracoviště, lidé bez přístřeší to mají pochopitel­ně jinak. Proto je první zastávkou na vycházce park, konkrétně Vrchlickéh­o sady, v bezdomovec­kém slangu Sherwood. „Parky jsou pro ně důležitým stanoviště­m jako místo odpočinku, je tam i voda. Zároveň mohou být i bojištěm, místem represe, pokud tam někomu lidé bez domova vadí,“vysvětluje Petr Vašát několika desítkám zájemců. Jsou to vesměs mladí lidé, ale účastní se i sedmdesáti­letá jaderná fyzička Helena Holubářová. „Když jsem dělala poradkyni Daně Drábové na Senovážném náměstí, nosila jsem bezdomovců­m v zimě teplý čas nebo jim kupovala pečivo,“osvědčuje sociální cítění seniorka.

Když sociolog ve svém výzkumu porovnával Prahu s Plzní, zjistil, že zatímco v Plzni se na ulici pohybují hodně lidé mezi 25 a 35 lety, Prahu upřednostň­ují starší ročníky. V Plzni lidé zabíjejí čas mezi zavírací dobou jediného velkého centra a čekáním na jeho otevření, v Praze mají pestřejší možnosti „vyžití“.

A proč si bezdomovci oblíbili dopravní uzly? táže se účastníků vycházky průvodce na Masarykově nádraží. Je to díky větší anonymitě. Navíc se tam pořád něco děje, takže den rychleji uběhne. Lidé se tam střídají, což zvyšuje šance, že se podaří něco vyžebrat.

„To já ale nedělám. Sice od státu nedostávám ani korunu, ale poradím si. Mám minimální spotřebu, a to padesátiko­runa denně padne na mého psa,“reaguje bezdomovec Václav.

Vycházka končí u jeho bydliště, pod mostem u Vltavské. Bývalého horníka z Kladenska, který strávil pár let ve vězení a několik dalších u dcery v Kanadě, život na ulici zocelil. Podařilo se mu „oprášit“zapomenuto­u lidskou schopnost přežít v jakýchkoli­v podmínkách.

Na vzorně uklizeném dvorku, lemovaném dvěma řadami červených tulipánů, ho bouřlivě vítá jeho velký černý kříženec Astor. „Je to můj nejbližší tvor. Pojmenoval jsem ho po cigaretách, které k nám v devadesátý­ch letech vozili z Ukrajiny,“vysvětluje muž a pohledem pyšně obejme své zázemí.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Na ulici Václav, pražský bezdomovec a průvodce po odvrácené tváři metropole.
Foto: Dan Materna, MAFRA Na ulici Václav, pražský bezdomovec a průvodce po odvrácené tváři metropole.
 ??  ??
 ??  ?? Jeden den dole
Jeden den dole
 ??  ?? Fotografie z výstavy Hobohemia. Autory jsou bezdomovci, kteří na den dostali fotoaparát­y a dokumentov­ali svůj svět. Repro: MAFRA
Fotografie z výstavy Hobohemia. Autory jsou bezdomovci, kteří na den dostali fotoaparát­y a dokumentov­ali svůj svět. Repro: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia