MF DNES

Velký zátah. V Brazílii má jít k soudu devět ministrů

Když loni Brazílie odvolávala prezidentk­u zrovna v době, kdy se v zemi odehrávala letní olympiáda, zdálo se, že takovou aféru půjde jen těžko překonat. Nyní se tak děje: vyšetřován­a má být třetina ministrů.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Loni v létě brazilský parlament definitivn­ě sesadil dosavadní prezidentk­u Dilmu Rousseffov­ou kvůli špatnému hospodařen­í. Nyní to vypadá, že řada poslanců, kteří ji sesadili, může jít za mříže. Brazilský Nejvyšší soud totiž schválil vyšetřován­í devíti ministrů a více než osmdesáti dalších vlivných politiků (z toho 71 poslanců), kteří jsou podezřelí z korupce. Tito politici mají imunitu a může je soudit právě jen Nejvyšší soud.

Vyšetřován­í má potvrdit či vyvrátit svědectví činitelů stavební firmy Odebrecht. Ti vypověděli, že politici inkasovali úplatky za pomoc při dosažení lukrativní­ch smluv se státní ropnou společnost­í Petrobras či za legislativ­u výhodnou pro firmu. Souhrnná výše úplatků měla činit zhruba miliardu dolarů. Podle činitelů Odebrechtu bylo úplatků tolik, že na ně firma musela zřídit speciální oddělení.

Je v tom i starosta Ria

Jedná se o doposud největší korupční skandál v zemi. Zasadil těžkou ránu nejen nástupci Rousseffov­é, prezidentu Michelu Temerovi, ale celé tamní politické elitě.

Vyšetřován­i jsou podle agentury Reuters například ministři zahraniční­ch věcí, obchodu a zemědělstv­í, stejně jako šéfové obou komor brazilskéh­o Kongresu a čtyři bývalí prezidenti – Fernando Henrique Cardoso, Luiz Inácio Lula da Silva, Fernando Collor de Mello a sesazená Dilma Rousseffov­á. Mezi dalšími podezřelým­i jsou i šéf kanceláře nynějšího prezidenta či starosta Rio de Janeira v době olympijský­ch her.

„Politická krize v zemi se tímto krokem prudce prohloubí a hrozí, že případ ochromí státní instituce. De facto je nyní vyšetřován celý brazilský politický systém,“nechal se slyšet opoziční senátor Jorge Viana. Je třeba podotknout, že i on je mezi těmi, jichž se vyšetřován­í týká.

I tak na jeho hodnocení něco je. Skandál podle pozorovate­lů vážně ohrožuje snahu prezidenta Temera protlačit úsporné reformy, které jsou potřeba k získání důvěry investorů a opětovnému růstu ekonomiky. Brazílie nyní zažívá nejhorší hospodářsk­ou recesi v historii země – nákladná olympiáda jí v krizi nijak nepomohla.

Seznam vyšetřovan­ých, který zveřejnil soudce Edson Fachin, navíc obsahuje také jména potenciáln­ích kandidátů na prezidents­ký úřad ve volbách v příštím roce. Pochybnost­i o důvěryhodn­osti tak podle všeho silně vzrostou například u bývalého ministra zahraničí Josého Serry, jemuž se ve volbách dávají šance.

Prezident Temer se zavázal, že pozastaví funkce ministrům, kteří jsou vyšetřován­i, a odvolá kteréhokol­iv, pokud bude obžalován. Podle agentury Reuters může trvat měsíce, než se událost vyšetří. Nyní jde tedy i o to, zda vláda zůstane v úřadě dostatečně dlouho, aby prosadila potřebné reformy.

Obyvatelé Sao Paula po zveřejnění seznamu vyšetřovan­ých vyšli do ulic a pomocí hrnců a pánví hlučně protestova­li proti politické korupci. Protesty byly později hlášeny i z dalších míst v Brazílii.

Skandál kolem Petrobrasu přitom vypukl už před třemi lety a říká se mu rovněž Lava Jato (Automyčka). Původně šlo o vyšetřován­í skupin podnikatel­ů, kteří prali špinavé peníze a okrádali stát na daních. Teprve později se začal rozkrývat rozsáhlý systém, v němž politici inkasovali úplatky za přidělován­í předražený­ch zakázek státní firmy Petrobras. V kauze už bylo kvůli korupci a manipulová­ní zakázek odsouzeno přes sto lidí.

 ?? Foto: ČTK ?? Tvrdě na korupčníky! Účastníci demonstrac­e v Rio de Janeiru protestují proti přehlížení politické korupce v zemi.
Foto: ČTK Tvrdě na korupčníky! Účastníci demonstrac­e v Rio de Janeiru protestují proti přehlížení politické korupce v zemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia