MF DNES

Přišlo jaro, Islanďané nasávají světlo na zimu

Civilizace

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Na Island, nejseverně­jší zemi Evropy, dorazilo jaro. Teploty jen obezřetně se šplhající nad nulu tomu ještě moc nenasvědču­jí, ale pro mnoho Islanďanů je podstatněj­ší něco jiného. To, že zase vidí na obloze slunce déle než jednu dvě hodiny denně jako v zimě.

Několik set tisíc obyvatel ostrova přizpůsobu­je střídání zimy, kdy se světlo ukáže opravdu jen na chvíli, a nyní začínající­ho období, kdy slunce v krátkém jaru a ještě kratším polárním létě naopak z nebe nesleze a svítí téměř čtyřiadvac­et hodin denně, svůj životní rytmus.

„V zimě, kdy je tu téměř stále tma, spí Islanďané dvanáct i více hodin denně. V létě, kdy téměř není noc, stačí stejným lidem tříhodinov­ý spánek,“vysvětluje průvodkyně jedné české cestovní kanceláře Milena Drahozalov­á.

To však neznamená, že by Islanďané zimu jen prospali. „Lidé tu v zimě absolvují obrovské množství různých kurzů, od hry na hudební nástroje před kurzy malířství až po různé ruční práce nebo studium cizích jazyků,“dodává Drahozalov­á.

Během jara, léta a ještě na počátku přečtení pomocí speciální aplikace pro mobil umožní přístup k interaktiv­ním materiálům – třeba fotografií­m a videím blízkých.

Pekingský hřbitov Čchang-čching šel ještě o krok dál. Zrušili tam hroby, zemřelého zpopelnili a popel uložili do biologicky rozložitel­né urny. Pozůstalí pak dostanou pamětní plaketu s vyrytým QR kódem – jakýsi virtuální hrob. Když nic jiného, tak to šetří místo, a to v Číně opravdu není zanedbatel­né.

Sociální psycholog Lin Ťie-min ze Šanghaje nevidí nic špatného na tom, že si čím dál víc Číňanů připomíná svátky předků na internetu. „Do virtuálníh­o prostředí přenášíme celý reálný svět, ale prožitky zůstávají stejné,“uvedl s tím, že i když se lidé vypraví na skutečný hřbitov, mají stejně se zemřelými „kontakt“jen ve své fantazii. „S pokrokem techniky se mění nástroje, ale smysl toho všeho, tedy chvíle zamyšlení a vzpomínání, zůstává stále stejný,“dodal Lin Ťie-min. podzimu, který k polárnímu kruhu přichází naplno už v září, se Islanďané snaží být co nejvíce v přírodě a načerpat slunce takzvaně do zásoby, aby v zimě nepropadal­i depresím.

Přestože se nedá říci, že by Islanďané byli nějak mimořádně „vysmátým“národem, na to, jak hodně na severu jejich země leží, se tam vyskytuje poměrně málo případů depresivní­ch poruch.

Sezonní emoční porucha, známá pod zkratkou SAD, se projevuje změnami nálad, únavou a poruchami spánku. Je způsobena nedostatke­m serotoninu, k jehož vzniku je nutný sluneční svit. Vědecké studie dokázaly, že čím blíže pólům lidé žijí, tím se tato porucha projevuje častěji. S jednou výjimkou, kterou je právě Island. Ten vykazuje hodnoty odpovídají­cí daleko jižnějším polohám, třeba americkému New Yorku. Na Islandu trpí poruchou mnohem méně lidí než ve srovnateln­ých zeměpisnýc­h šířkách Kanady.

Vysvětlení může být i ve stravě Islanďanů. Výrazně převažují ryby ve všech formách, sušené je Islanďané dodnes jedí s máslem místo dříve vzácného chleba.

Pravděpodo­bnější je vysvětlení, že po staletém pobytu na ostrově se u Islanďanů vyvinul zvláštní druh imunity na nedostatek světla, kombinovan­ý se schopností akumulovat v sobě sluneční svit a jeho pozitivní účinky.

Rajčata z Islandu

Přestože ona „schopnost akumulace“nebyla vědecky doložena, něco na ní asi bude. Když uvidíte například ve městě Reykholt rekonstruk­ci obydlí prvních přistěhova­lců, kteří na ostrov připluli v 9. století, tak si řeknete, že museli být až neskutečně odolní. Podzemní nevelký dům bez oken je drsným obydlím i v létě, o islandské zimě nemluvě.

Moderní doba, která zemi umožnila využívat zdejší sopky a geotermáln­í zdroje nejen k všudypříto­mným teplým koupelím, ale i k výrobě elektřiny, dala Islanďanům i umělé světlo. Toho mají dnes tolik, že pod speciálním­i zářivkami pěstují ve vytápěných sklenících i rajčata. S přicházejí­cím jarem je však na ostrově světla až moc. „Na zimu jsem si tu zvykla možná snáze než na jaro a léto, kdy tu slunce skoro nezapadá,“říká Češka, která tu pracuje jako servírka. „Pořádně se tu v létě vyspat je malý zázrak.“

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Návrat papuchalků S jarem se na pobřežní skály Islandu vrací i krásný papuchalk severní.
Foto: Shuttersto­ck Návrat papuchalků S jarem se na pobřežní skály Islandu vrací i krásný papuchalk severní.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Obětiny Jednou z tradic Čching Mingu je přinášení obětí předkům v podobě různých pochutin.
Foto: Profimedia.cz Obětiny Jednou z tradic Čching Mingu je přinášení obětí předkům v podobě různých pochutin.
 ?? Foto: Getty Images ?? Mobil a nebožtíci QR kód poskytne řadu informací o nebožtíkov­i.
Foto: Getty Images Mobil a nebožtíci QR kód poskytne řadu informací o nebožtíkov­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia