MF DNES

Na saturnském měsíci by mohl být život

-

Duben je období, kdy se příroda znovu zelená, lidé se rádi procházejí přírodou a radují se z příchodu jara. Proto je Čching Ming také nazýván Dnem procházek zelení.

Saturnský měsíc Enceladus splňuje všechny podmínky pro existenci života. V aktuálním vydání odborného magazínu Science to tvrdí vědci, kteří se podílejí na výzkumné misi Cassini amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Pro život jsou podle našich měřítek nezbytné tři složky: tekoucí voda, zdroj energie pro metabolism­us a správné chemické prostředí, především pak uhlík, vodík, dusík, kyslík, fosfor a síra. A právě mise Cassini prokázala, že Enceladus takřka všechno má.

Na Enceladu sice dosud vědci neobjevili fosfor a síru, předpoklád­ají však, že zde jsou. „Potvrzení toho, že v oceánu malého saturnskéh­o měsíce existuje zdroj chemické energie, je důležitým milníkem našeho hledání obydlených světů,“prohlásila Linda Spilkerová z NASA.

K největším úspěchům sondy Cassini, která se na průzkum Saturnu a jeho měsíčního systému vydala v roce 1997, patří průlet oblakem par a zmrzlých částic vody nad povrchem Enceladu před dvěma roky. Díky tomu se podařilo zjistit, že pocházejí z oceánu, který je pod ledovým příkrovem planety. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia