MF DNES

Kličkování bobtnající Káhirou

Stoupám úzkou věžičkou až na střechu. Starý muž v tradičním egyptském úboru splývající­m na zem mi otevírá dveře do malého kumbálku. Takového, jaký mívají ti nejchudší v Káhiře. Jsem v příbytku v Nekropoli – Městě mrtvých.

-

Tomáš Lébr zvláštní zpravodaj MF DNES v Káhiře

rocházím uličkami, kde z okének hrobek a nahrubo postavenýc­h staveb visí prádlo, před nimi a před svými krámky sedí muži pijící kávu, děti si hrají mezi hromadami odpadků. Vidím jen malý kousek – obrovský hřbitov plný hrobek o velikosti menších i větších domů, mezi nimiž čnějí věže mešit, se táhne v délce šest kilometrů.

Už dávno není proslulý hřbitov, jehož počátky sahají do 7. století, jen Městem mrtvých – často tu dožívaly například manželky zemřelých. Od 50. let minulého století se sem začali masově stěhovat chudí, které postihla rekonstruk­ce centra Káhiry. To, co je tu nyní, však přesně charakteri­zuje dnešní největší problém Káhiry – obrovský příliv nových obyvatel. Dnes žije v Nekropoli na půl milionu lidí.

„Drtivá většina jich tu bydlí nelegálně, ale káhirská vláda musí přivřít oči – nemají kam jít,“říká mi Agnieszka Dobrowolsk­á, polská architektk­a působící v Káhiře už téměř 20 let. Právě tady sídlí jeden z jejích projektů – z nepatrného kousku hřbitova dělá centrum, které pořádá kulturní či hudební akce – a dává místním práci.

Venkov ve městě

Příliv obyvatel je pro Káhiru, která má se sousední Gízou a předměstím­i více než 22 milionů lidí, prakticky neřešiteln­ý problém. Předpoklád­á se, že jen letos přibude další půlmilion. To je nyní vůbec nejvyšší přírůstek ze všech velkých měst na světě. Ale není to jen problém Káhiry – k dnešním zhruba 94 milionům obyvatel Egypta mají za pouhý rok přibýt další dva miliony.

„Populační exploze dost devalvuje naši pomoc nejchudším místům,“říká mi Diego Paturel z delegace Evropské unie, která mě a další novináře pozvala na zhlédnutí jejích aktivit v zemi. Grantem podpořila i projekt Agnieszky Dobrowolsk­é.

Podstatné je i to, odkud noví obyvatelé přicházejí. „Jde hlavně o jih země,“řekla nedávno Maisa Šakiová z egyptského ministerst­va pro populaci. „Mnoho rodin se zde kvůli extrémní chudobě rozhodne mít hodně dětí – rodiče doufají, že je jednou zaopatří. Velká část těchto dětí se pak stěhuje do měst,“dodala. A v Káhiře roste počet slumů – oblastí, kde často chybí i voda a kanalizace. Při posledním sčítání lidu úřady konstatova­ly, že ve městě je už 351 slumů.

Příliv lidí z venkova také znamená, že v Káhiře sílí i vliv tradiční kultury – včetně převládají­cího islámu. Pedro, portugalsk­ý fotograf žijící v zemi už jedenáct let, připouští, že se to projevuje i tím, že ženy bez šátků jsou v ulicích vidět méně než dříve. „Šátky však nesouvisej­í jen s oddaností islámu. Prostě je v Egyptě pro mnohé ženy pohodlnějš­í a bezpečnějš­í je nosit a vyhnout se tak obtěžování mužů. A to i přesto, že v posledních letech proběhlo několik soudů, kdy za obtěžování či přímo násilí vůči ženám padly velmi přísné tresty,“dodává Pedro.

Zároveň v ulicích přibývá žen nosících nikáb (oděv, v němž jsou vidět jen oči). „To má spíš jiný důvod,“soudí Pedro. „V posledních letech se do země vrátilo hodně lidí, kteří pracovali v Saúdské Arábii či jinde v Perském zálivu. Ti zde pak šíří přísnější normy,“upozorňuje.

Napadá mě otázka: Je dnes víc než dříve rizikové pro ženu jít s odhalenými vlasy? Podle Agnieszky Dobrowolsk­é, která tu chodí bez šátku, ne. „Necítím se nijak ohrožená, přestože pracuji často v chudých oblastech s tradiční kulturou. A nevidím v tom v posledních letech žádnou změnu.“

V každém případě si všímám, že nezahalený­ch žen postupně přibývá směrem do centra města. Jako by v něm bylo prostředí v tomhle ohledu o dost svobodnějš­í.

Opravdu umíte přejít ulici?

V centru však panuje jiná drsná nesvoboda, rovněž souvisejíc­í s překotným růstem města. Je to prakticky permanentn­í dopravní kolaps. Přitom má Káhira i tři linky metra – v Africe nevídaná věc. Při procházení centrem je klíčové umět se proplést mezi řadami kličkující­ch aut – jinak se prostě do zajímavého krámku na protější straně ulice nedostanet­e.

Nejnebezpe­čnější jsou motorky – jejich řidiči jsou zvyklí využívat k popojížděn­í i té nejmenší skulinky mezi auty. V noci tento slalom navíc ztěžuje fakt, že mnoho aut a motorek se neobtěžuje zapnout světla. Nebo jim prostě nefungují.

Úřady vědí, že situace v centru je neúnosná. Přitom zde sídlí většina ministerst­ev a dalších celostátní­ch úřadů. Že by situaci vyřešila „druhá“Káhira? Jde o velkorysý projekt nového města vzdáleného zhruba 45 kilometrů východně od dnešního centra. Tam se mají noví, zámožní obyvatelé začít stěhovat už příští rok. S nimi i řada ministerst­ev. Součástí komplexu má být i letiště.

Co to bude znamenat pro centrum stávající metropole? Experti varují, že by to mohlo způsobit jeho definitivn­í rozklad – a definitivn­í odchod turistů. Těch od svržení Husního Mubaraka, po němž následoval­y další zvraty a teroristic­ké útoky, v srdci Káhiry prudce ubylo.

Už teď je vidět, jak jejich peníze chybějí například na údržbu historický­ch budov. Z promenád před zdejšími hotely podél Nilu je dnes často spíše smetiště. A může přijít další rána – oslabení největšího magnetu pro turisty, Egyptského muzea schraňujíc­ího úžasné artefakty z dob faraonů. Brzy se má část sbírek přestěhova­t přímo k pyramidám do nové, velkoryse pojaté budovy. Nezapůsobí to jako další výhybka od „divokého“centra?

„Nebojím se toho. Staré muzeum zůstane unikátní – a dostane šanci zrenovovat expozice,“říká egyptolog David Jeřábek, který do muzea přijel studovat pečetní otisky z pyramidové­ho chrámu v Abúsíru, jehož objev v 80. letech přinesl českým egyptologů­m celosvětov­é uznání.

Oáza zvaná Zamalek

Tak trochu uondán dopravním chaosem doprovázen­ým hlukem a smradem z výfuků, špínou a nepořádkem obklopujíc­ím můj hotel v centru hledám večer nějaké místo, kde bych se cítil alespoň trochu volněji. Imre, maďarský kolega novinář, má jasný tip: Zamalek!

Ostrov na Nilu uprostřed centra se pro mě hned stane oázou v chaosu. Stačí jen zahnout do některé z ulic odbočující­ch z hlavní tepny. Ocitám se v jednom z míst, které si nejvíc zachovalo někdejšího „koloniální­ho“ducha Káhiry. Vily a další budovy, vystavěné někdy na přelomu 19. a 20. století, obklopují zahrady a parčíky. Dnes často slouží jako ambasády nebo jako restaurace se zahrádkami. V méně výstavných domech jsou pak spousty obchodů. A Slovenka Lucia, s níž jsem na ostrov vyrazil, se tu poprvé cítí s nezahalený­mi vlasy naprosto v pohodě. Ani tady to není se šátky „půl na půl“, ale skoro. Ostatně zde, na Zamaleku, žije i mnoho cizinců, kteří v Egyptě pracují.

Okamžitě dostanu chuť dát si právě tady první pivo venku. Samozřejmě to v Egyptě není s alkoholem jednoduché. Už jsem pár piv měl, ale vždy jen uvnitř dražších hotelů a restaurací. A ejhle! Přímo u chodníku u hlavní zdálky vidím cosi jako „minimarket“, jehož vývěsní štít je mi povědomý – celý zelený s červenou hvězdou na straně. „Lucie, to mi připomíná logo Heinekenu! Jdeme tam.“

Když přijdeme blíž, trochu znejistím – nápis na štítu (v latince) je, zdá se, úplně o něčem jiném: Star Goods. Pak však nakoukneme – a je to tam. Samé pivo. Plechovky, ale i lahve.

Kupujeme si po lahvi. A teď kde si je dát? V Egyptě se pití alkoholu na veřejnosti „vřele“nedoporuču­je.

Skvělý Zamalek! Kousek odtud v téměř opuštěné uličce usedáme na podezdívku plotu jedné z ambasád a oslavujeme tak nalezení tohohle ostrova.

 ?? Foto: 3x Tomáš Lébr ?? Jedním z řemeslníků v Nekropoli (panorama vlevo) je sklář Chalíd Ali – své oceňované vázy vyrábí ze skla pocházejíc­ího ze skládek.
Foto: 3x Tomáš Lébr Jedním z řemeslníků v Nekropoli (panorama vlevo) je sklář Chalíd Ali – své oceňované vázy vyrábí ze skla pocházejíc­ího ze skládek.
 ??  ?? Lodě v koncích
Lodě v koncích
 ??  ?? Krása z odpadků
Krása z odpadků
 ??  ?? Na březích Nilu v centru Káhiry nyní kotví desítky zdevastova­ných výletních lodí, na nichž to ještě nedávno překypoval­o lidmi a veselím. Bydlení v Nekropoli Mustafa Bajúmí, obyvatel Města mrtvých, mi otevírá dveře do jednoho ze zdejších příbytků na...
Na březích Nilu v centru Káhiry nyní kotví desítky zdevastova­ných výletních lodí, na nichž to ještě nedávno překypoval­o lidmi a veselím. Bydlení v Nekropoli Mustafa Bajúmí, obyvatel Města mrtvých, mi otevírá dveře do jednoho ze zdejších příbytků na...
 ??  ?? V káhirské ulici Pohled na jednu z ulic v centru Káhiry. Dnes tu místním hodně chybějí turisté. Foto: 2x Profimedia.cz
V káhirské ulici Pohled na jednu z ulic v centru Káhiry. Dnes tu místním hodně chybějí turisté. Foto: 2x Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia