MF DNES

„Jak jste pošetilí, mazat si tím nápojem tělo,“divil se rytíř

- Jaroslav Paclík redaktor MF DNES

Co mají společného rytíř Vilém Brtník z Brtníku, první českoslove­nský prezident Tomáš Garrigue Masaryk a fotbalový brankář František Plánička? Oblíbili si francovku Alpu. Zatímco rytíř v pohádkovém filmu Ať žijí duchové ji pil se slovy „Jak jste pošetilí tak znamenitým nápojem mazat si tělo!“, Masaryk a Plánička se alpou mazali.

Značka Alpa existuje už od roku 1913. Přežila obě světové války, znárodnění i privatizac­i po sametové revoluci.

Tou hlavní změnou oproti současnost­i je místo výroby. Francovka se už nedělá v Brně, kde vše pod vedením lékárníka Josefa Veselého začalo, ale ve Velkém Meziříčí. Tam se výroba přesunula v roce 1948. A na Vysočině byste sotva hledali haly, kde to voní příjemněji.

„Receptura francovky je dodnes stejná,“říká vedoucí obchodního úseku Alpy Pavel Smažil. Do lahviček vtéká alkoholick­ý roztok éterických olejů, silic, vonných látek ze čtrnácti různých bylin a přírodního mentolu z máty. To se děje na automatizo­vané lince.

Postupem doby se naopak měnila vizáž lahvičky a její objem. A také etiketa je jiná – tam přitom došlo ke změně už v roce 1930. „Do té doby na ní bývala lesní víla, která se sklání ke studánce. Pak akademický malíř a grafik Leo Heilbrunn vymyslel modrý obal se žlutou hvězdou. A takto to zůstává dodnes,“uvádí Smažil.

Francovka Alpa se vyrábí už 104 let. Dřív ji používal Vilém Brtník z Brtníku ze známého filmu Ať žijí duchové, nyní třeba hokejisté Komety

Heilbrunn nepřežil druhou světovou válku. Doplatil na svůj židovský původ, který Němci tak nenáviděli. V koncentrač­ním táboře v Osvětimi zahynul 28. října 1944. Předtím už byl vězněn dva roky v lágru v Terezíně. „Pracoval i pro Baťu,“připomíná Pavel Smažil.

Současná Alpa je rodinná firma. Její vlastníci pocházejí z Velkomeziř­íčska. Firma má v posledních letech tržby přesahujíc­í 200 milionů korun ročně. Pracuje zde sedmdesát zaměstnanc­ů.

Aktuálně Alpa investuje do dalšího rozšíření výroby. Jedna nová hala již stojí, další se začne budovat. „Čeká nás ještě druhá a třetí etapa výstavby. Bude tu stát ještě jedna větší budova v modro-bílém provedení,“upřesňuje šéf obchodu v Alpě.

Název podle Palečka

Velkomeziř­íčská firma má jeden takový „otazník“– jak vlastně vznikl název Alpa? S rakouskými horami to prý nesouvisel­o. Název by měl být složeninou počátečníc­h písmen jistého Aloise Palečka.

„Ale ani kovaní odborníci netuší, kdo tento muž vlastně byl. Jisté je, že existoval a snad byl s rodinou Veselých nějak spřízněný,“zmiňuje Pavel Smažil.

Lékárníkov­i Veselému a jeho produktu za první republiky konkuroval­y i jiné francovky. Vyráběly se například značky Diana, Lví francovka, Královská francovka či Hanácká francovka. Baťa měl také svou francovku. „Jedině značka Alpa přežila do dnešní doby,“říká Smažil.

A daří se jí velmi dobře. V posledních zhruba dvaceti letech se prosazuje i v oblasti masážních gelů, olejů či emulzí.

Zatímco v minulosti si alpu ze sportovců pochvalova­li třeba fotbalový brankář František Plánička nebo zápasník Gustav Frištenský, v současnost­i se výrobky této značky používají třeba v kabinách hokejové reprezenta­ce i Sparty Praha, Komety Brno nebo v Třinci.

A taktéž u fotbalistů FC Vysočina Jihlava. „U nich pracuje Pavel Křížek, který dlouhá léta působil u jihlavskéh­o hokeje i reprezenta­ce. Je to první masér uvedený do síně slávy českého hokeje a my s ním začali vyvíjet masážní oleje a roztoky. Od 1. dubna začala kampaň na novou profesioná­lní masážní řadu pro sportovce,“doplnil šéf obchodu v Alpě.

 ??  ??
 ?? 2x foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Jak jde čas Receptura Alpy se s dobou nemění, přibyly ale různé varianty francovky, například arnika nebo konopí, a změnily se i lahvičky. Horní snímek je z výroby „retrolahví“pro jeden z obchodních řetězců.
2x foto: Petr Lemberk, MAFRA Jak jde čas Receptura Alpy se s dobou nemění, přibyly ale různé varianty francovky, například arnika nebo konopí, a změnily se i lahvičky. Horní snímek je z výroby „retrolahví“pro jeden z obchodních řetězců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia