MF DNES

Na běžných účtech leží bilion korun

-

U Lidlu si naopak většina zaměstnanc­ů na webu jobinsider.cz pochvaluje pěkný plat, jako nevýhodu uvádí často hodně práce a přesčasů.

„Jako velkou nevýhodu beru časté hodinové přesčasy, které jsou sice vždy evidovány na minuty a zcela proplaceny, ale člověk si nemá moc šanci naplánovat den,“popisuje před třemi měsíci prodavačka.

Komentáře jsou anonymní, takže je nelze dále ověřit. Odbory nicméně případným „postiženým“slibují, že pokud od nich dostanou konkrétní podnět, umí to s řetězcem řešit. „Je ovšem nutné, aby zaměstnanc­i získali sebevědomí v domáhání svých práv, například aby se nenechával­i odvolávat ze zákonných přestávek a nenechával­i si měnit rozvrhy směn ze dne na den, když ze zákona se musí alespoň dva týdny dopředu naplánovat,“radí Burianová. Češi měli ke konci letošního ledna na běžných účtech uloženo přes jeden bilion korun, což je téměř o 250 miliard více než před dvěma lety. Na běžných účtech tak mají dvakrát víc peněz, než kolik mají na zbylých typech netermínov­aných vkladů včetně spořicích účtů. Úročení běžných účtů je přitom téměř nulové. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia