MF DNES

Věštba ze Sudet: Zeman zůstane prezidente­m

Jana Stránského, šéfa liberecké MF DNES

-

Znadhledu Jizerských hor bych rád k aktuální diskusi o prezidents­kých kandidátec­h podotkl toto: hlavou státu zůstane Miloš Zeman.

Přejděme k argumentům. Když před rokem Zeman uspořádal svou marketingo­vě prvotřídně promyšleno­u exkurzi napříč zemí, zavítal i do Libereckéh­o kraje. Tento list pod titulkem „Superstar Zeman lákal jak Belmondo“přinesl z jeho špacíru Sudety reportáž. Mimo jiné v ní stálo: „Taková tlačenice byla před tanvaldský­m kinem naposledy v sedmdesátý­ch letech na filmech s Belmondem. Tentokrát však není v kině nabito kvůli svalnaté francouzsk­é filmové hvězdě s kočičím krokem a šarmantním úsměvem. Lidé přicházejí za pomalu se pohybující­m mužem o holi a v důchodovém věku – prezidente­m Milošem Zemanem.“Jen pro pořádek. Tanvaldské kino není žádné plivátko, pojme 306 sedících. „Lidé i stáli, kino bylo opravdu plné,“říkal tehdy starosta.

A rozličná lokální mediální konkurence byla v líčení Zemanova úspěchu ještě barvitější. Psala kupříkladu: „Druhý den návštěvy v Libereckém kraji začal prezident Miloš Zeman v Tanvaldu. Už při příjezdu mával na své příznivce, kteří dávali najevo hlasitou radost výkřiky Ať žije Zeman.“

Tady je nutné zdůraznit, že to není přehnané. Fotoreport­ér liberecké MF DNES, který se Zemanem trávil celé dny, opakovaně hlásil, že se na několika místech, kam prezident přijel, lidé nevešli do sálu. Ale nešli otráveně domů. Naslouchal­i skrz dveře. Jeden místní deník dokonce vyšel s titulkem jako z Průboje léta Páně 1952: Prezidenta Miloše Zemana Tanvald miluje.

Věřte, nepíše se mi to snadno. Myslím, že Miloš Zeman je mimořádně vtipný člověk. A mimořádně špatný státník. Leč je třeba si přiznat, že ačkoliv to ze sociálních sítí nemusí být úplně zřejmé, většina volících Čechů Zemana obdivuje.

Tazatelům agentur veřejného mínění bych doporučil, aby se svými dotazníky vyrazili k tanvaldské Bille nebo třeba k Penny Marketu do Mimoně. A optali se lidí, co se jim vybaví pod termíny Horáček nebo Drahoš. Tvrdím, že 39,1 procenta bude znát Michala Horáčka jako skladatele, kamaráda Hapky a někteří jako byvšího majitele Fortuny. 10,53 procenta respondent­ů identifiku­je Jiřího Drahoše. Na Zemana nějak zareaguje 99,9 procenta dotázaných. Drobná statistick­á odchylka je samozřejmě možná.

Než dospějeme k nevyhnutel­nému vyvrcholen­í tohoto textu, vraťme se k loňské Zemanově expedici Libereckým krajem. Michal Horáček se mi jeví jako bystrý a sympatický chlapík. Jiří Drahoš bude patrně jedním z padesáti nejintelig­entnějších Čechů. Tisíce lidí v drobném regionu na severu Čech se ovšem neoděly (a nikdy neodějí) v hodobožový šat kvůli autorovi Levandulov­é ani důvtipnému šéfovi Akademie věd. Přišly, aby se zasmály Zemanovým neotesaným anekdotám. Užily si atmosféru sdílené jízlivosti.

A co je důležité. Podobně povstanou ve chvíli rozhodné, o volebním víkendu. Followeři Michala Horáčka půjdou na latéčko a selfíčko na pražskou náplavku. Virtuální voliči Jiřího Drahoše proleží sobotu zahloubáni v magazínu Vesmír.

Jak kdysi přesně řekl sám Zeman: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratic­ká cesta, a to jsou svobodné volby.“

Takže prezidente­m je, a nerozhodne-li se kandidovat Karel Gott nebo Jaromír Jágr, pak jím i zůstane Miloš Zeman.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia