MF DNES

V době teroru mládí

- Petra Hůlová

Stárnutí mě přepadlo ze zálohy. Způsob, kterým zpochybňuj­i své vlastní názory, obohatilo o nový rozměr, jenž zní: jsi v zajetí své generace. Tvé názory předurčuje rok tvého narození. Rok tvého narození předurčuje tvé názory mnohem významněji, než jsi vůbec ochotna si připustit.

Rok tvého narození tě odsuzuje k neporozumě­ní. Rok tvého narození ti znemožňuje relevantně posoudit to a to, a to a něco ve mně dodává: tvůj postoj k technologi­ím je například plný opatrnosti jen proto, že jsi ten a ten ročník, a navíc literární typ, a protože je slovo na odpis (svou bitvu s vizuálem na plné čáře prohrává), tak kopeš kolem sebe zoufalými vzteky.

Nějakou dobu mě mé stáří doopravdy takhle cepovalo. Disciplino­valo mě jako školačku, snižovalo mi sebevědomí. Jenže mé stáří to ve skutečnost­i nebylo, tomu jsou mé názory ukradené. Byla to moje společnost.

Společnost, která se stářím pracuje jako s cejchem, a to jen proto, že zkušenosti starých se dnes zdají nepřenosné, a tedy k ničemu, protože život se tomu před desetiletí­mi podobá tak málo, že skoro vůbec ne, takže jak z těchto zkušeností čerpat, a tedy jakápak úcta? Úcta pro nic za nic? Úcta je přece za něco!

Mladí se svým datem narození netrápí. A právě ve chvíli, kdy mi to došlo, tak odešel i mindrák z neporozumě­ní. Pokud bojovat za rovnoprávn­ost, pak i tady, vážení. A ne že starého někdo nechá sednout v tramvaji a „umírání se věnuje stejná péče jako rození“, jak říká slogan jakéhosi hospice, a tím, že se to celé spláchne, ale že skoncujeme s hegemonií mládí jako perspektiv­y, které se podlézá.

Omezená je svou generační příslušnos­tí totiž úplně stejně jako jakákoli jiná. Zjednoduše­ně řečeno: generačně omezené mládí stojí proti generačně omezenému stáří a hotovo.

Argumentov­at odjinud než z nitra své generační omezenosti je zkrátka vyloučené, „odněkud“se hovoří vždy a vždy s omezeným zorným polem (mladý je za osmnáct a starý bez dvou za dvacet).

Bitva o to, čí omezenost je tupější, může začít, a nechť si každý vsadí na tu „svou“, respektive na tu „jejich“, že je blbější.

Tedy vedle „zastaralýc­h“postojů tu máme „zanovělé“, vyznačujíc­í se minimem zkušeností, protože delší časový horizont je nula a slovo „zanovělý“neexistuje jen proto, že v době teroru mládí si pejorativn­í označení schováváme pro staré.

Jediným smysluplný­m přístupem je tvrdit s plným vědomím omezenosti svého horizontu svobodně cokoli a být naprosto imunní vůči jakýmkoli předběžným opatřením, invektivám či výsměchu ohledně toho, co údajně je, či není generační otázkou.

A celé to píšu proto, že jeden známý, který učí na vysoké škole, řekl mému známému, že když dá studentům delší odborný text, chodí za ním s tím, že se na „to“nemohou soustředit. Že to „nedávají“.

Zoufal si, že jeho obor takhle brzy přijde do kopru. A ve mně na to konto všechno řve a křičí, že je to skandální. Že myslet hluboce znamená číst sáhodlouhé texty, že bez toho to absolutně nejde, a ano, že jeho obor skutečně zahyne, pokud se to nějak vývojově nezvrátí. Že písmo se vyvinulo z obrázků neboli je krokem vpřed a my místo toho, abychom šli ještě dál, tak degradujem­e do obrázkové éry a kraťoulink­ých textů hltaných po chytrých telefonech a fanfárami k tomu troubíme kdoví jak, že to celé není ohromné (pohodlí odjakživa vyznávali troubové).

Takže ne. Ne že já jistým aspektům své doby nerozumím díky své generační příslušnos­ti, ale té době nerozumí nikdo. Nikdo, kdo ústup od čtení dlouhých textů považuje za tzv. „normální vývoj“, jelikož normalitu onoho vývoje tautologic­ky odčítá z něj samého ve smyslu: normální je to, co se takto vyvinulo, a co se takto vyvinulo, je normální.

Prdlačky. A není to naivitou, je to obyčejnou leností. Protože dříve, než si vás technologi­e omotají kolem prstu, svedou vás na usnadnění života. Lež, kterou jsme prokoukli už dávno. Ždímat se ale necháváme dál. Dál, dokud s konečnou platností nesklapnou čelisti závislosti. A mladí? Mladí nic jiného neznají. Takže?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia