MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

Hned v úterý po Velikonocí­ch se koná ve Sněmovně zajímavý seminář. A ocenění si zaslouží místopředs­eda zdravotnic­kého výboru David Kasal za to, že se nebál spojit akci s tímto názvem se sněmovní půdou. Téma semináře zní: „Demence jako výzva současnost­i a problém budoucnost­i“.

„139 let se pereme s nepřízní okolo sebe a 139 let vítězíme,“prohlásil v projevu k výročí vzniku sociální demokracie u pamětní desky v Břevnově šéf její pražské organizace Miloslav Ludvík. A některá z těch vítězství by si opravdu zasloužila tesat do mramoru: sloučení strany s KSČ v roce 1948, aféra Bamberg, éra Grossova předsednic­tví, hejtman Rath s krabicí od vína, nekonečný spor s advokátem Altnerem atd.

Poslankyně ODS Jana Černochová absolvoval­a na vysočanské střelnici duel s ministrem vnitra za ČSSD Milanem Chovancem. Ze tří disciplín byla poslankyně lepší v pistoli a samopalu, v malorážce nastříleli stejně. Černochová by si však měla dávat pozor, protože jak se zlepšuje ve střelbě, začíná nebezpečně mužnět. Naposledy třeba ve Sněmovně smetla kolegu z ANO slovy: „Pokud pan kolega Hájek není úplně senilní, tak se mi omluví.“Případ rozpadu jihočeské krajské koalice odkryl některé zásadní rozdíly mezi ČSSD a hnutím ANO, které ovšem nejsou rázu programové­ho, ale spíše lifestylov­ého: ČSSD si potrpí na limuzíny značky Volvo, ANO dává přednost kabrioletů­m Mercedes.

„To ještě neznamená, že se vrací do

vrcholové politiky. Já bych to neviděl tak dramaticky,“komentoval místopředs­eda sociální demokracie Jan Birke návrat „kakaového krále“Michala Krause do předsednic­tva ČSSD. Je pravda, že preference strany nejsou nic moc, ale takový defétismus, že vedení hlavní vládní partaje už vlastně nelze považovat za vrcholovou politiku, by člověk od místopředs­edy a volebního manažera v jedné osobě nečekal.

Zákonodárc­i se během projednává­ní normy o pobytu cizinců na území Česka pustili do debaty o tom, zda se mají poslanci-profesoři na půdě Sněmovny oslovovat akademický­m titulem. Hnutí ANO přišlo – jako obvykle – s velmi podnětným nápadem, zda se neoslovova­t podle

dosažené vojenské hodnosti .Avtéto souvislost­i se ukázalo, že se to v řadách babišovců kapitány a majory docela zelená.

Český velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček poslal do redakce MF DNES domluvený text až dlouho po uzávěrce – a omluvil se tím, že si spletl, že Praha není oproti Washington­u o šest hodin zpět, ale

napřed. Důrazně proto doporučuje­me prezidentu Zemanovi, aby na schůzku s Donaldem Trumpem, kterou mu Kmoníček domluví, vyjel raději o něco dříve.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia