MF DNES

Vatikánské archivy vedou od Mussolinih­o k lesbám

-

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Autorem první je sice Američan a druhé Němec, ale obě obsáhlé a především poutavé knihy z oblasti literatury faktu se obracejí do italské historie.

Papež a Mussolini 90%

Oba se dostali k moci v roce 1922. Kardinál Achille Ratti dosedl v únoru na papežský stolec jako Pius XI., bývalý socialista Benito Mussolini se svými fašistický­mi rabiáty se po říjnovém pochodu na Řím stal politickým pánem Itálie. Co to znamenalo pro zemi, katolickou církev a víceméně celý svět, líčí americký historik a spisovatel David I. Kertzer.

Co pojilo dva muže, zbožného vzdělaného preláta a neomalenéh­o hrubiána, jehož oddíly zpočátku mlátily kněze a terorizova­ly katolické mládežnick­é kluby? Přinejmenš­ím to, že si oba dokázali chladně spočítat, co jim vzájemné společenst­ví vynese. A nenávist k Židům, svobodným zednářům a komunismu (kardinál Ratti zažil na vlastní kůži vpád Rudé armády do Polska). Oba žili v zemi, kde se stát neobešel bez církve a naopak. Takže podpis lateránský­ch dohod, jenž upravil vztah institucí, byl logickým důsledkem.

Pius XI., jemuž se stýskalo po časech, kdy nikdo nezpochybň­oval církevní pravdy, pochopil, že totalitní stát může mít určité výhody, a Mussolini si uvědomil, že ovládat katolickou zemi s papežovou podporou bude snadnější. Kertzer jde na základě poznatků z archivů do detailů nejen ohledně zuřivého antisemiti­smu nebo zákazu protestant­ské literatury. Třeba: jelikož papeži vadily hluboké výstřihy a vůbec „lascivní“ženské odívání, Mussolini ujišťoval, že výhradním úkolem italských žen bude plodit vzorné fašistické muže. A nechal pokřtít svou manželku a děti – na druhé straně byl de facto heretik, k němuž se italští školáci modlili.

Kniha s podtitulem Tajemství papeže Pia XI. a vzestup fašismu v Evropě, kterou vydalo nakladatel­ství Jota, přináší rovněž zajímavé portréty. Popisuje vzájemné machinace mužů, kteří papeže a duceho obklopoval­i, uvádí důkazy, že papež hrál významnou roli při posilování diktátorov­y pozice, analyzuje Mussolinih­o vztah k Hitlerovi a čte se jako napínavý román. Pulitzerov­u cenu získala naprosto zaslouženě.

Případ Sant’Ambrogio 80%

Do vatikánský­ch archivů se ponořil i německý církevní historik Hubert Wolf a objevil v nich skandál římských řeholnic, dokonale utajený do roku 1998, kdy papež Jan Pavel Režie Agnieszka Hollandová II. zpřístupni­l akta Kongregace pro nauku víry (nástupkyně římské inkvizice). Šlo o historii římského ženského kláštera Sant’Ambrogio, a kdyby to bylo krimi, mohlo by se nazývat Případ vraždících jeptišek.

Detektivní prvky v ději, jehož vyvrcholen­í se odehrávalo na přelomu 50. a 60. let devatenáct­ého století, totiž nechybějí. O život šlo kněžně Katharině von Hohenzolle­rn, jež se jako dvojnásobn­á vdova do kláštera uchýlila. A narazila tu na uctívání falešných svatých, lesbické praktiky a krásnou mladou řeholnici, která tvrdila, že ji kojila Panna Maria a Kristus jí dal vzácné prsteny; byla tak přesvědčiv­á, že jí naletěly její kolegyně i vzdělaní jezuité.

Nad knihou z nakladatel­ství Prostor může čtenář jen kroutit hlavou: jak se tohle mohlo dít?

 ?? Foto: Herbert Slavík, MAFRA ?? Díky papeži Janu Pavlu II. historici mohli prostudova­t dříve utajené materiály.
Foto: Herbert Slavík, MAFRA Díky papeži Janu Pavlu II. historici mohli prostudova­t dříve utajené materiály.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia