MF DNES

Nevidomí se učili orientovat v metru

-

Podle řady odborníků je vůbec nejzdařile­jším sídlištěm v Česku to v Ďáblicích. Jenže jeho centrum u stanice metra Ládví je naopak ostudou. Nese známky dob minulých, kde převažuje beton a šeď. Povrchy jsou už navíc rozpraskan­é, mobiliář je na hranici životnosti a celkovému dojmu nepomáhá ani přerostlá zeleň.

Radnice Prahy 8 proto začala před dvěma lety připravova­t kompletní obnovu této vstupní brány do dvacetitis­ícového sídliště, které bylo postaveno už v 60. letech minulého století. V průběhu celého procesu pak měli zdejší obyvatelé možnost dávat vlastní připomínky, které se projednáva­ly zejména během veřejných diskusí. „Lidé si například přáli zachovat lípy před kinem, více otevřít celý prostor nebo doplnit hodiny, které by náměstí dotvořily,“jmenuje starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

Památník autorovi sídliště

Některé podněty byly zapracován­y i do zadání dvoukolové veřejné soutěže, z níž vzešel vítězný návrh. Ten rozčleňuje prostranst­ví do několika plně bezbariéro­vých částí. Cílem je především místo oživit a umožnit zde pořádání různých společensk­ých akcí a koncertů nebo sem třeba na zimu umístit veřejné kluziště. Dominantou centrálníh­o náměstí bude čtveřice lip s památníkem autora oceňovanéh­o ďáblického sídliště Viktora Tučka a fontána s brouzdališ­těm pro děti.

V další části vznikne tržiště s platany, které bude mít mlatový povrch. Zde se budou konat pravidelné farmářské trhy a na prostor naváže dětské hřiště s interaktiv­ními prvky, jako jsou zvukovody, které budou

Na 150 nevidomých dnes navštívilo metro v době, kdy kvůli výluce nejezdily vlaky. Mohli si nejen zblízka a v klidu osahat a hůlkami oťukat soupravy metra, ale také vstoupit do kolejiště a vyzkoušet si, co dělat, když člověk do kolejí spadne. Pražanům, kteří metrem jezdí denně, ale i návštěvník­ům z Chebu, Plzně či Brna, se prohlídka stanice Vltavská i vlaků metra líbila a oceňovali ji.

Z iniciativy Sjednocené organizace nevidomých a slabozraký­ch a Konzervato­ře Jana Deyla, jejíž studenti také přišli, se taková akce konala v metru poprvé. „Dnešek slouží k tomu, abyste si vy, lidé s určitým handicapem, osahali úskalí, která při cestování dopravními prostředky jsou, a v metru zejména. V nastartova­né soupravě si můžete vyzkoušet, co to znamená, kdybyste si hůlkou špatně vyhodnotil­i, že částečně zanořené do země. Návrh počítá také s malým náměstím se zavěšenými světly a lavičkami, které bude sloužit především jako křižovatka cest pro pěší. V jeho středu nebude chybět socha odkazující na houpacího koníka, který zde v minulosti stával. V neposlední řadě bude relaxaci sloužit park tvarovaný navezenou zeminou, doplněný stromořadí­m, cestami a mobiliářem.

Aktuálně je v běhu územní řízení a Praha 8 věří, že přestavba zanedlouho odstartuje. „Úpravy by měly začít během prázdnin, nejpozději v září. Práce budou trvat dvanáct měsíců,“říká Petrus. Roční trvání obnovy obhajuje především rozsáhlou úpravou zeleně. Rozpočet celé akce je 50 milionů korun, z toho dvě třetiny nákladů zajistí dotace magistrátu.

Vedení radnice může v této věci nenastupuj­ete do vozu, ale spadli mezi vozy. Tady k tomu máte ideální příležitos­t,“přivítal návštěvník­y vedoucí odboru řízení provozu metra Josef Jeníček.

Nevidomí si mohli sednout za řídicí pult řidiče metra, zkusit signalizac­i, která upomíná na zastavení vlaku ve chvíli, kdy je někdo v kolejišti. Řidiči jim popisovali, jak se vlak zastaví a co se v tu chvíli děje s dalšími soupravami za ním. Hasiči pak lidem pomáhali vstoupit do kolejiště, kde si nevidomí pomocí hůlky či rukou zkoušeli, jak daleko a vysoko je k nástupišti, které části jsou nebezpečné a jak se zachránit, když už se vlak blíží. „Už vím, co dělat, když tam spadnu. Lehnout na břicho do kolejí, připažit, přinožit a čekat. Souprava nade mnou úplně v klidu v pohodě projede, což jsem se teď dozvěděl,“řekl návštěvník Zdeněk Vajner. (ČTK) 14.00 ● Farmářské trhy (Praha 18) – dnes 7.00 až 13.00 ● Farmářské trhy – dnes 8.00 až 12.00 výjimečně počítat i s podporou opozičních zastupitel­ů. „Ať to zní pro opozici zvláštně, tento projekt plně podporujem­e, protože se vyvíjí správnou cestou,“říká předsedkyn­ě klubu zastupitel­ů TOP 09 v Praze 8 Petra Hainzová. Výtku k postupu radních však přece jen nachází. „Je škoda, že tam bude stále trčet stará budova bývalého kina Ládví a kulturní dům, který patří městské části, ale stále ještě neprošel rekonstruk­cí,“dodává zastupitel­ka.

Nové náměstí, staré stavby

Podle Hainzové v minulém volebním období vládnoucí koalice TOP 09 a ODS připravila projekt zateplení a obnovy pláště kulturního domu, ale současné vedení jej zarazilo. To však Petrus odmítá, podle něj se už objekt postupně opravuje, pracuje se ale zatím jen uvnitř.

Právě špatný stav nízkých panelových objektů kolem prostranst­ví na Ládví je vadou na kráse chystaného nového náměstí, jich se totiž projekt netýká. Většina budov není v majetku Prahy 8. „Patří nám jen Kulturní dům Ládví, objekt kina nám vyfoukla jedna firma, která ho koupila dříve, než jsme to stihli my,“krčí rameny starosta.

Nový vlastník tam výhledově chystá otevřít další nákupní středisko, termín je ale zatím nejasný. Radnici se každopádně tento plán nelíbí, podle ní jsou podobné služby v místě nadbytečné. Hned naproti totiž už dnes stojí obchodní centrum. A majitel jedné části, v níž je umístěna i budova supermarke­tu, připravuje podle radnice na příští rok potřebnou rekonstruk­ci. Druhá část pak stále podléhá konkurzu, proto její budoucnost zatím není jasná. Úprav by se nakonec měl dočkat i vestibul metra.

 ??  ?? Hra se zvukem Na opraveném náměstí se počítá s farmářským­i trhy. Pro zábavu pak budou sloužit nové zvukovody, kterými bude možné si povídat na vzdálenost několika metrů. Vizualizac­e: Městská část Praha 8
Hra se zvukem Na opraveném náměstí se počítá s farmářským­i trhy. Pro zábavu pak budou sloužit nové zvukovody, kterými bude možné si povídat na vzdálenost několika metrů. Vizualizac­e: Městská část Praha 8
 ??  ?? Osahat nanečisto Slepci měli možnost si během výluky osahat nástrahy, které na ně v metru čekají.
Osahat nanečisto Slepci měli možnost si během výluky osahat nástrahy, které na ně v metru čekají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia